ACTIVITATE METODICĂ JUDEȚEANĂ - DREPTURILE COPILULUI ÎN OPERELE LITERARE ȘCOLARE

Distribuie pe:

Traversând o perioadă neobișnuită, suntem puși în situația de a ne reinventa și de a regândi puțin activitățile școlare. Iată, așadar, aici intervine și rolul bibliotecii, fiindcă o bibliotecă, și mai ales una modernă, servește drept punctul central de conectare a elevilor la informații valoroase, aceștia putând dobândi noi cunoștințe și abilități.

Anul acesta, pentru a marca Ziua Universală a Drepturilor Copilului, biblioteca Casei Corpului Didactic Mureș, în parteneriat cu CCD Neamț, a organizat, în perioada 7-22 noiembrie, activitatea metodică „Drepturile copilului în operele literare școlare!”. Fiindcă adaptarea este unul dintre cuvintele cheie care ar trebui să ne ghideze în această perioadă pe care o parcurgem în viața de zi cu zi, dar și în activitățile școlare, aducem în atenție faptul că activitatea s-a desfășurat exclusiv în mediul online, asincron.

Scopul acesteia a fost formarea competenței elevilor de a învăța să învețe, a spiritului de inițiativă, cunoașterea de către elevi a drepturilor și însușirea noțiunilor lege-drept. Totodată, ca obiectiv general, activitate a urmărit dezvoltarea interesului pentru carte, în general, educarea capacității elevului de a-și însuși cunoștințe pe baza lecturii și formarea deprinderii de a lucra cu cartea pentru cunoașterea drepturilor copilului.

Tema activității metodice a avut la bază Convenția cu privire la Drepturile copilului, ce prevede protejarea și promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viață, la sănătate, la educație și joacă, dar și dreptul la viața de familie, de a fi protejați împotriva violenței, de a nu fi discriminați și dreptul de a-și face auzite opiniile. Astfel, fiecare elev participant a ales un drept pe care l-a considerat cel mai important, a citit opera literară din webgrafia pusă la dispoziție, apreciind în ce măsură a fost respectat sau încălcat dreptul copilului în opera literară selectată.

Un număr marcant de participanți s-au alăturat acestui proiect, respectiv 15 unități școlare din județul Mureș, în total fiind peste 180 de elevi implicați, din toate cele trei cicluri primar, gimnazial și preuniversitar (Liceul Tehnologic Târnăveni, Școala Gimnazială „Friedrich Schiller” Târgu-Mureș, Liceul Tehnologic „Petru Maior” Reghin, Școala Gimnazială „Miron Neagu” Sighișoara, Școala Gimnazială „Florea Bogdan”, Reghin, Colegiul Economic „Transilvania” și Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din Târgu-Mureș, Liceul Tehnologic nr. 1 Luduș, Școala Gimnazială. „Liviu Rebreanu” Târgu-Mureș, Școala Gimnazială Batoș, Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” Reghin, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Târgu-Mureș, Școala Gimnaziul „Alexandru Ceușianu”, Reghin, Școala Gimnazială „Dr. Bernády Gyõrgy” și Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș).

Felicităm toți participanții pentru munca excepțională pe care au realizat-o, cadrele didactice și didactice auxiliare și le mulțumim pentru implicarea desăvârșită în această activitate.

Lasă un comentariu