1 DECEMBRIE - SĂRBĂTOAREA DE SUFLET A TUTUROR ROMÂNILOR, MARCATĂ ONLINE LA LICEUL TEHNOLOGIC NR. 1 LUDUȘ

Distribuie pe:

Azi, la ceas de mare sărbătoare, vă urez să aveți PACEA și sentimentul de UNITATE în suflete, cinstind memoria înaintașilor noștri, amintindu-ne de sacrificiul și jertfa lor, ținând vie conștiința lor.

La mulți și fericiți ani!

Director, prof. Ciuca Claudiu-Corneliu

Profesori coordonatori: Moldovan Paula, Pop Septimiu, Tecar Mihaela.

Montaj: prof. ing. Gliga Adela.

Elevi: Bologa Alice, clasa a XII-a C, Rusu Talida, clasa a X-a E, Moldovan Antonia, clasa a IX-a C, Comanci Miruna, clasa a XII-a B, Duca Nuria, clasa a X-a F, Pop Carmen, clasa a X-a C, Timofti Diana, clasa a X-a E.

În calendarul istoric al poporului nostru există zile cu profundă semnificație istorică. Dintre toate, ziua cea mai importantă, sărbătoarea de suflet a tuturor românilor este 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie) și Bucovina (28 noiembrie). Ziua de 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 de delegați, a adoptat o Rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, Crișana, Sătmar și Maramureș cu România.

Unirea provinciilor românești într-un singur stat a fost recunoscută apoi, internațional, prin semnarea Tratatelor de Pace la Conferința desfășurată la Paris, între anii 1919-1920.

Alte decenii de suferințe aveau să treacă peste poporul român, greu încercat în istoria lui - Al Doilea Război Mondial și perioada regimului comunist, însă, spiritul unității și solidarității românilor avea să fie păstrat cu sfințenie și demonstrat în momentele dificile prin care a trecut.

La ceas aniversar, 1 Decembrie 1918 poate fi privit ca un exemplu de mobilizare a energiilor românești, în jurul unui proiect național de manifestare a spiritului unității și solidarității umane, demn de urmat de noi astăzi, generația unor noi provocări.

În încheiere, urez La mulți ani România, tuturor românilor și celor ce simt și gândesc românește!

 

Lasă un comentariu