ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, “RISC SUPLIMENTAR DE INFECTARE CU NOUL CORONAVIRUS”

Distribuie pe:

După ce, de câteva zile, suntem asigurați, de la cel mai înalt nivel, că “semne bune virusul are”, că nu se mai înregistrează “cocoașe”, că numărul de infectați a scăzut brusc de la 10.000 la trei mii și ceva, zilnic, că se redeschid piețele și că suntem pe un “platou”, la poalele căruia ne așteaptă vaccinul salvator (nu că el ar fi primit aviz pentru comercializare în UE, deocamdată), o veste, pe cât de tristă, pe atât de rușinoasă, vine să ne taie elanul anti-pandemic: e jale mare, dar mare de tot la Alba Iulia-n Cetate! Atât de mare, încât orașul rămâne în carantină încă 7 zile, începând chiar din 1 Decembrie, Ziua Națională a României, întrucât, ce să vezi, virusul, mama virusului și toate neamurile lui până la gradul patru inclusiv au dat năvală în oraș și amenință populația într-un mod groaznic.

Cuprinsă de euforie, presa - ocupată cu pălăria anti-pandemie a dlui Iohannis - n-a prea băgat în seamă halul de manipulare, de bătaie de joc, de ipocrizie și lipsă de scrupule de care au dat dovadă cei care ne conduc destinele spre... noi “cocoașe” de civilizație și progres.

Greu de sintetizat, situația stă cam așa: începând din 17 noiembrie, municipiul Alba Iulia și alte câteva localități din județ s-au aflat în carantină până la 30 noiembrie, când autoritățile locale au decis că, în ziua următoare, carantina va înceta. Cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de contextul pandemic, luni, 30 noiembrie, în cadrul unei ceremonii restrânse, la care au participat doar câteva zeci de persoane, în Piața Tricolorului din “Orașul Marii Uniri” a fost arborat Drapelul Național și au fost depuse coroane de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul și la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand și Maria. Cetatea simbol a Marii Uniri se pregătea de sărbătoare.

Emoționat, primarul Alba Iuliei, Gabriel Pleșa, a declarat, în ultima zi de carantină a orașului: “Iată că această nenorocire, această pandemie, această criză medicală poate ne resetează și din punct de vedere sufletesc. Mâine (1 Decembrie - n.n.) vor fi două momente oficiale, restul se mută în online. În schimb,  toate spațiile istorice vor fi vizitate: Sala Unirii, Muzeul Unirii, Muzeul Principia, acest câmp al lui Horea, Platoul Romanilor cum îl cunoaștem... Deci, până la urmă, lumea se va putea plimba și călca pe locurile sacre ale acestui oraș”.

Întrebat dacă oamenii vor putea ieși din case, edilul a răspuns: “Sigur că vor putea. Iar cei care își vor dori să vină la Alba Iulia vor fi primiți cu drag. I-adevărat, cu măsurile de rigoare, cu mască pe față și distanțare. Noi ne vom strădui să fim cât mai eleganți, ca și forțele de ordine și poliția locală, și să atragem atenția, politicos, în așa fel încât, cei care vin la Alba Iulia sau iasă din casă, albaiulienii, să se simtă bine de Ziua Națională”. Foarte frumos spus.

... Din păcate, n-a fost să fie: reanalizând, reevaluând, regândind, revizuind, reformulând și redefinind situația, “gestionarii” de la centru ai crizei (INSP) au decis, în crucea nopții, că, de Ziua Națională, la Alba Iulia nici nu poate fi vorba de ieșit din casă, plimbări prin “spațiile istorice” și “resetare sufletească”, deoarece “măsura carantinării nu și-a atins scopul”, “rata de infectare se menține peste nivelul de alertă; presiunea pe sistemul de îngrijiri rămâne mare, gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile ATI, cât și pe secțiile COVID depășind peste 90%. Este preconizată o descreștere în următoarele zile, urmată apoi de reluarea unui trend ascendent”. În urma acestor “indicații prețioase” venite “de sus”, măsurile stabilite doar cu câteva ore în urmă au fost reanalizate și revocate pentru Alba Iulia, Blaj și Ciugud, și carantina reinstaurată pe o perioadă de 7 zile. Decizia a fost anunțată la ora 6 dimineața, în ziua de 1 Decembrie. Iată și motivarea deciziei:

“Această decizie de reanalizare are la bază inclusiv faptul că în municipiul Alba Iulia este preconizată o afluență mare de public, ocazionată de sărbătorirea Zilei Naționale a României, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus, atât pentru locuitorii UAT-urilor vizate, cât și pentru persoanele care vin din alte localități” (subl. ns.).

Pentru dregerea busuiocului, “gestionarii crizei” ne dau asigurări că “măsura a fost luată cu scopul de protecție a populației, precum și de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar, dar și pentru continuarea trendului descendent înregistrat din perioada de carantină până la atingerea unui nivel de risc acceptabil”. Mai bine ar fi tăcut din gură și și-ar fi văzut de cârpele ce ni se vâră sub nas, în chip de măști protectoare, de așa-zișii dezinfectanți de mâini cu substanțe ce pot provoca orbirea, de DSP-urile prin care mișună, mai rău ca virușii, tot soiul de piloși habarniști, de testele, ba fals-pozitive, ba fals-negative, de morții care zac, în saci de plastic, prin saloane, alături de cei (încă în viață) dârdâind de frig, de personalul medical “din linia întâi”, sleit de puteri, copleșit de “ordine” de ministru - unul mai tembel ca altul etc.

...Revenind la Ziua Națională, cei care au vrut “să se reseteze din punct de vedere sufletesc”, în Capitala Marii Uniri, n-au avut decât să se reseteze online, cei care au vrut să se plimbe (cu mască și păstrând distanța) prin spațiile istorice n-au avut decât să se plimbe din bucătărie până în hol și retur (adevăru-i că, potrivit unor surse ce au dorit să-și păstreze anonimatul, pe Platoul Romanilor, rata de infectare era “peste nivelul de alertă”), iar persoanele venite din alte localități n-au avut decât a face cale-ntoarsă, “pentru atenuarea impactului asupra sistemului sanitar”. Și să zică mersi că nu i-au oprit “organele” pe drum, să le taie chitanță de amendă.

Per total, cine a vrut - vorba primarului Pleșa - “să se simtă bine la Alba Iulia”, de Ziua Națională, să se fi dus la sala de jocuri mecanice, că la Sala Unirii era “risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus”.

În fine, în ce privește prelungirea carantinei cu 7 zile, dacă a început marți, 1 decembrie, care va să zică, ar trebui să se termine luni, 7 decembrie “trecute fix”.

S-ar putea, însă, ca, la Alba Iulia, “săptămâna de carantină” să fie redusă și, cel târziu sâmbătă, 5 decembrie, să se constate “atingerea unui nivel de risc acceptabil”.

De ce sâmbătă, 5 decembrie? Pentru că, în general, după data de 5 decembrie urmează, în mod ciudat, data de 6 decembrie și, anul ăsta, sâmbătă, 5 decembrie, pică înainte de duminică, 6 decembrie... Sau nu? (surse - alba24, agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu