POLUAREA MEDIULUI, INAMICUL SĂNĂTĂȚII OAMENILOR!

Distribuie pe:

În UE, fiecare al optulea deces ar avea legătură cu poluarea mediului înconjurător, susține un studiu. Cea mai gravă ar fi situația din România. O mică consolare: înainte era și mai rău.

Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană, ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat, la Copenhaga, de Agenția Europeană de Mediu. În document sunt analizate date privind influența mediului înconjurător asupra sănătății și bunăstării europenilor. Potrivit studiului, în Europa, poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății, din partea mediului.

Agenția insistă, însă, că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion. Există, însă, și alte surse de poluare a mediului înconjurător care costă vieți omenești: poluarea fonică ar fi pe locul al doilea, ei fiindu-i atribuite 12.000 de morți premature. Efectele schimbărilor climatice ar avea, de asemenea, un impact tot mai mare - de exemplu, prin valuri de caniculă și inundații. Oamenii din mediul urban ar fi afectați în cea mai mare măsură de urmările modificărilor climatice, potrivit lui Catherine Ganzleben de la Agenția Europeană de Mediu.

Diferențe Est-Vest: România stă cel mai prost

Agenția a mai identificat și alți factori de pericol: compușii chimici, rezistența anumitor microbi la tratament, cauzată de utilizarea excesivă a antibioticelor, contaminarea apei potabile. Iese în evidență, de asemenea, deosebirea clară dintre țările din estul și cele din vestul Europei. În multe țări est-europene, rata morților premature, provocate de factori de mediu, ar fi mult peste cea din vestul Europei.

Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului. Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. Potrivit OMS, cam 13% din decesele anuale din UE - adică 630.000 de morți premature - ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă și atacurile cerebrale.

Sărăcia, ca factor de risc

„În timp ce în Europa observăm îmbunătățiri în protecția mediului, iar planul Green Deal (al Comisiei Europene, n. red.) arată orientarea clară spre un viitor sustenabil, raportul actual dovedește că este nevoie de măsuri pentru a-i proteja pe cei mai periclitați cetățeni din societatea noastră", a declarat directorul executiv al Agenției Europene de Mediu. Sărăcia ar merge, adesea, mână în mână cu viața într-un mediu poluat și cu sănătatea precară. „Combaterea acestui context trebuie să fie parte integrantă din strategia privind o Europă mai integrată și mai sustenabilă".

 

Lasă un comentariu