LEGEA PRIN CARE SE MAJOREAZĂ CU 40% PUNCTUL DE PENSIE ESTE CONSTITUȚIONALĂ!

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, ieri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituțional.

În sesizarea adresată CCR, Guvernul invoca faptul că legislativul a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice.

Potrivit sesizării, parlamentarii “nu au identificat sursele clare de finanțare pentru majorările propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, conform dispozițiilor constituționale”.

De notat că, deși legea care prevede majorarea cu 40%, declarată constituțională, ieri, de CCR, nu intră automat în vigoare, ci merge la promulgare la președintele Iohannis, care are la îndemână instrumentul retrimiterii acesteia la Parlament, spre reexaminare.

Potrivit analiștilor, e de așteptat ca noua majoritate din Parlament să anuleze creșterea cu 40% a pensiilor și să păstreze creșterea de 14% operată anul trecut de guvernul PNL. (I.S.)

 

Lasă un comentariu