MĂȘTILE NECONFORME DEVIN DOAR... ACOPERITOARE FACIALE DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE!

Distribuie pe:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat, în dezbatere publică, proiectul de ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piața națională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate.

“Acest proiect a fost realizat după ce am descoperit că mai mult de jumătate din măștile aflate la vânzare prezintă diverse neconformități, cantitatea ajungând la aproximativ 20 de milioane de bucăți, care au și fost retrase de pe piață.

Proiectul de ordin prevede ca măștile care nu sunt nici dispozitive medicale și nici echipamente individuale de protecție să fie vândute sub denumirea de acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate.

Informațiile cu privire la acestea trebuie să fie în același câmp vizual cu denumirea, scrise cu caractere care să asigure lizibilitatea și vizibilitatea. De asemenea, vor fi inscripționate avertismente care vor avea înscris în preambul termenul AVERTISMENT, sub formă bolduită, pentru a fi scos în evidentă, precum sunt înscriși alergenii în cazul produselor alimentare, în așa fel încât consumatorul să perceapă informația transmisă și să poată alege produsul în cunoștință de cauză.

În același câmp vizual cu denumirea, se va înscrie sintagma acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, care nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE (măști chirurgicale) și nici nu este echipament individual de protecție în înțelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 (dispozitive de protecție respiratorie).

Astfel, consumatorii sunt informați asupra faptului că nu toate măștile achiziționate sunt dispozitive medicale și că aceste produse, fără o informare corectă, completă și precisă, le pot afecta viața sau sănătatea dacă nu sunt folosite în condiții de siguranță.

Vor fi afișate avertismente și informații, atât la locul de comercializare, cât și pe ambalajul produselor, asupra caracteristicilor acestor măști, respectiv acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”, precizează ANPC.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat: “Măștile neconforme provin din import și au fost retrase de pe piață, aplicându-se amenzi celor care nu au respectat legea. Românii trebuie să știe că sunt protejați și îi îndemn să caute măști produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate și sunt cele mai bune de pe piață. Raportul neregulilor constatate și sancționate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”. (L.P.)

 

Lasă un comentariu