ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, ÎN ȚARĂ ȘI ÎN LUME

Distribuie pe:

CHIȘINĂU - REPUBLICA MOLDOVA

Oameni frumoși, de toate vârstele, au pus mâna pe steagul tricolor de 102 metri și au făcut un marș pe la toate obiectivele importante din Republica Moldova - Primărie, Parlament, Guvern, Președinție, Arcul de Triumf, Monumentul Domnitorului ștefan cel Mare și Sfânt, Aleea Clasicilor și, bineînțeles, cele două bijuterii reparate cu ajutorul poporului român - Muzeul de Arte și Sala cu Orgă.

La final, am spus cu toții: “și am venit să te salut, fratele meu, de peste Prut, la Ambasada României la Chișinău”.

Salutăm participarea la acest eveniment de suflet a următoarelor personalități: Boris Volosatii, Nicolae Dabija, Ion Varta, Dorin Chirtoacă, Andrei Năstase, Valeriu Munteanu, Lilian Carp, Maria Ciobanu, Arina Spătaru și alții.

Unirea face Puterea!

VLAD BILEȚCHI

 

MESAJ DIN CANADA

Ziua Națională a României

Noi Românii TV

1 Decembrie 2020

Sunt încântat să adresez calde felicitări comunității noastre românești, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Cu această ocazie, românii de pe întreg cuprinsul globului sărbătoresc unirea și libertatea poporului român. Pentru românii canadieni, acest eveniment este o ocazie de a reflecta asupra împlinirii visului de unitate al poporului român și de a se mândri cu bogata moștenire pe care o împărtășesc.

Este, de asemenea, un prilej de a sărbători prietenia și parteneriatul dintre guvernele noastre. Cetățenii din Ontario sunt mândri să vi se alăture în marcarea acestei zile speciale. Noi, cei din provincia Ontario, avem rădăcini în diferite colțuri ale lumii, dar, cu toții, împărtășim dragostea pentru comunitățile noastre, pentru Ontario și pentru Canada.

Mulțumesc postului Noi Românii TV pentru organizarea acestei sărbători. În eforturile noastre de a pune bazele relansării post-pandemie, a provinciei Ontario, presa cu caracter multicultural, precum cea pe care o reprezentați, va juca un rol vital în construirea unor comunități puternice și asigurarea succesului în depășirea acestei provocări fără precedent.

Să aveți o sărbătoare fericită și multă sănătate!

DOUG FORD, Premierul provinciei Ontario

N. red. Noi Românii este un program săptămânal de 60 de minute, ce reflectă viața românilor din provincia canadiană Ontario, prin știri, interviuri, divertisment, inclusiv profiluri ale artiștilor locali, spectacole, evenimente comunitare și videoclipuri din România. (I.S.)   

 

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, ROMÂNI!

Data de 1 Decembrie este cea mai mare și mai încărcată de semnificații sărbătoare a Neamului Românesc, întrucât reprezintă împlinirea unui vis milenar, a cărui primă pagină a fost semnată, cu sânge, de Mihai Viteazu, în 1601.

Anul acesta, celebrarea Zilei Naționale se desfășoară în condiții vitrege, complicate și amenințătoare, însă nu credem că acestea îi pot umbri sensul și semnificația. Să nu uităm că, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a decis soarta unui popor care și-a exprimat voința în condiții mult mai grele și într-o perioadă în care o altă pandemie, cea mai gravă din cele cunoscute în istorie, gripa spaniolă, a ucis peste 50 de milioane de oameni.

100.000 dintre aceștia au pierit pe teritoriul României, Regina Maria însăși scăpând, ca prin minune, cu viață, după o grea suferință. În acel moment crucial, români din toate provinciile istorice ale țării au înfruntat riscul contaminării - și, implicit, al morții, pentru că gripa spaniolă a fost infinit mai necruțătoare decât COVID-19 - pentru a-și afirma o voință pe care noi n-o prea înțelegem. Suntem prea moderni și prea înrobiți nevoilor materiale (poate prea europeni?), pentru a înțelege că, în trecerea noastră pe acest pământ, există lucruri mai importante chiar decât viața. Iar Marea Unire era, pentru românii de acum 102 de ani, unul dintre acele lucruri sacre.

Încrederea în destinul nostrum istoric  ar trebui să fie cuvântul de ordine pentru noi, cei de azi. Fără această încredere, istoria însăși își pierde sensul și, odată cu ea, istoria clipei, “domeniul de competență” al profesiei noastre. Noi, ziariștii, membri sau nemembri ai UZPR, facem parte dintr-un popor pe care, prin natura profesiei și a vocației, îl reprezentăm. De aceea îi suntem permanent datori cu acel serviciu credincios care, uneori, e răsplătit cu o medalie ce-i poartă numele. Loialitatea față de poporul pe care-l reprezinți face parte din fișa postului de ziarist. Chiar dacă unii, poate foarte mulți, încalcă această condiție, asta nu schimbă esența meseriei noastre.

Acum, cu prilejul celei mai emblematice sărbători a Neamului Românesc, Ziua Marii Uniri, împărtășim, ca pe o spovedanie, aceste gânduri, tuturor membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ziariștilor, în general, și cititorilor, ascultătorilor, telespectatorilor noștri, într-un cuvânt, tuturor celor pe care-i reprezentăm. Să luăm această responsabilitate, nu ca pe o corvoadă, ci ca pe un privilegiu, căci în momentul în care nu mai reprezinți pe nimeni, nu mai reprezinți nimic.

Cu ocazia celei de-a 102-a aniversări a Zilei Naționale, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România urează tuturor, odată cu aceste îngrijorate reflecții, o simplă, fierbinte și solidară urare:

“La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Români!”.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

 

Foto: Cascada Niagara în culorile tricolorului românesc

Dunărea tricoloră, cu Decebal de strajă la fruntariile României

De Ziua Națională a României, Tricolorul nostru pe Burj Khalifa, din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume

 

Lasă un comentariu