TÂRGU-MUREȘ VA AVEA PROPRIUL SERVICIU DE DESZĂPEZIRE

Distribuie pe:

Primarul municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán, a anunțat joi, 3 decembrie 2020, în ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Târgu-Mureș, că a propus refacerea Direcției de Salubrizare și Deszăpezire, astfel încât orașul să aibă propriul serviciu de deszăpezire.

În ședința amintită, proiectul de hotărâre privind Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în Târgu-Mureș a fost retras. Primarul Soós Zoltán a prezentat motivele pentru care a fost retras acest proiect: faptul că o colectare retroactivă a taxelor, începând din luna iulie 2020, nu ar fi legală, iar la această oră nu există nici regulament de percepere a acestora. În acest context, operatorul actual de salubritate, firma Sylevy Salubriserv, va primi temporar dreptul de percepere a acestei taxe, urmând ca, pe viitor, să se reînființeze Direcția de Salubrizare și Deszăpezire a orașului.   

“Având în vedere problemele legate de adunarea taxelor retroactiv - care nu este legală - și pentru că nu există un regulament, nici pentru anul viitor, care să prevadă modul în care  trebuie percepute aceste taxe, s-a hotărât retragerea acestui material. Vom face o ședință și vom reda dreptul de percepere a taxei de salubritate firmei Sylevy, care, momentan, este operatorul. Nu avem suficient timp la dispoziție pentru a face regulamentul legal în câteva zile, cu toate aprobările necesare, de aceea revenim la varianta de acum șase luni: firma Sylevy va percepe taxa de la persoane fizice și juridice, urmând ca Primăria Târgu-Mureș să achite doar o diferență din taxele de salubrizare. Din păcate, aceasta este una din moștenirile vechiului regim, care nu a făcut să funcționeze aceste servicii, foarte importante pentru oraș! Ca urmare, am propus refacerea Direcției de Salubrizare și Deszăpezire a orașului, mult mai eficientă și mai ușor de controlat. Municipiul Târgu-Mureș va avea propriul serviciu de deszăpezire, așa cum au majoritatea orașelor din România. Până se organizează această direcție, rămâne contractul încheiat, în luna iulie, cu firma Sylevy. Revenim mâine cu o soluție în ceea ce privește această situație. Nerezolvarea problemei de taxe și a regulamentului va crea o gaură de 15 milioane în bugetul orașului. Atât despre vechea conducere!”, a declarat primarul Soós Zoltán, în ședința Consiliului Local.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea delegării serviciului de deszăpezire pentru sezonul de iarnă 2020-2021, în regim de urgență, respectând prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice. 

De asemenea, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Unității Administrativ Teritoriale - Municipiul Târgu-Mureș, pe anul 2020. În ce privește salubritatea, directorul economic al municipalității, Ana Năznean, a precizat că sumele alocate s-au diminuat cu 27 de milioane de lei, însă din rezerva bugetară s-a reușit introducerea a peste 4 milioane de lei la acest capitol, totalul pe acest an ridicându-se la astfel la 41.445.843 de lei.

Un alt proiect aprobat, inițiat de primarul Soós Zoltán, a fost cel privind completarea și modificarea unor articole din HCL nr. 481 din 17 decembrie 2009 privind soluția arhitecturală la reabilitarea energetică a anvelopei blocurilor de locuințe. Completarea a venit după ce Liga Asociației de Proprietari Mureș a solicitat ca, în implementarea proiectelor de reabilitare termică, unele balcoane să nu fie închise cu tâmplărie termoizolantă. Cererea a fost făcută la apelul  mai multor proprietari de apartamente, care nu sunt de acord cu această măsură. Tot în cadrul acestui proiect a fost eliminat alineatul 3 din art. 2 din HCL amintită,  privind  anveloparea (izolare termică exterioară) aplicată neuniform (numai la unele apartamente).

 

Lasă un comentariu