CALENDAR APICOL - DECEMBRIE 2020

Distribuie pe:

Decembrie se manifestă, de obicei, cu umiditate, vânt, îngheț, viscol, ninsori, dar și cu ferestre de iarnă însorite. Apicultorul profesionist și cel amator se orientează în această perioadă spre activități de supraveghere a familiilor de albine, activități de informare și perfecționare în apicultură, valorificarea produselor apicole, reparații în atelierele apicole și aprovizionarea cu materiale.

Albinele pot suporta temperaturile scăzute prin formarea ghemului de iernare, prin menținerea în interiorul stupului a temperaturii de 28 grade C. În miezul ghemului, temperatura este mai ridicată cu 2 grade, fiind locul de iernare a mătcii. Producerea de căldură în ghem se face pe baza consumului de miere, nefiind creștere de puiet. Consumul de miere depinde de puterea familiei intrate la iernat, de asprimea iernii, de gradul de etanșare a stupilor împotriva frigului, de corectitudinea pregătirii familiilor pentru iernare. O familie de putere medie poate consuma în luna decembrie 750-950 grame de miere. În luna decembrie se recomandă controlul iernării într-o zi cu timp frumos, cu vreme caldă și însorită, cu temperaturi peste 13 grade. O metodă foarte bună de a ține situația sub control este ascultarea stupilor, a familiilor prin apropierea urechii de peretele din față a stupului, care se aude în stup prin introducerea unui tub de cauciuc prin urdiniș și ascultarea zumzetului.

Se curăță zăpada de pe scân-dura de zbor și urdiniș. În stupină se va asigura liniște, fiindcă orice zgomot pune în pericol epuizarea rezervelor de hrană. Decadal se va face o vizită în stupină pentru a verifica asigurarea liniștii și siguranța familiilor de albine. Se va înlesni zborul de curățire în zilele însorite cu temperaturi de plus 14 grade. Iernarea familiilor de albine în condiții bune reprezintă premisa creșterii unui puiet de calitate, începând cu ianuarie-februarie, precum și dezvoltarea bună în primăvară.

 

Lasă un comentariu