ÎN PREGĂTIRE CERTIFICATELE ELECTRONICE DE VACCINARE

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu încurajează emiterea de “pașapoarte de imunitate” persoanelor care s-au vindecat de Covid-19, dar ia în considerare perspectiva utilizării “certificatelor electronice de vaccinare” pentru  a-i identifica pe cei care au fost imunizați.

“Analizăm cu multă atenție posibilitatea utilizării tehnologiei în combaterea crizei COVID-19, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obținerii unui certificat electronic de vaccinare”, a spus, joi, în cadrul unei conferințe de presă, dr. Siddhartha Sankar Datta, expert medical în cadrul OMS. 

Un astfel de certificat care ar face posibilă identificarea și monitorizarea persoanelor vaccinate nu a fost încă finalizat și va trebui să fie elaborat în conformitate cu legile din fiecare țară, a spus el. Acesta nu este un pașaport de imunitate care să asigure că purtătorul este protejat împotriva bolii, deoarece a fost deja bolnav și vindecat. “Nu recomandăm pașapoartele de imunitate”, a subliniat și Catherine Smallwood, responsabilă pentru situații de urgență.

Ea a mai precizat că OMS nu recomandă nici testele rapide pe aeroporturi, ci ca fiecare stat să studieze datele privind transmiterea virusului și să elaboreze ghiduri de călătorie. De asemenea, statele trebuie să se asigure ca persoanele care au un test pozitiv sau sunt în izolare să nu călătorească.

Cercetătorii britanici s-au pronunțat, joi, împotriva introducerii unor “permisii în masă” înainte ca testele pentru coronavirus și vaccinurile să fie disponibile pe scară largă.

Un raport al academicienilor de la Universitatea din Exeter arată că pașapoartele de sănătate ar putea interfera cu drepturile fundamentale, inclusiv cu dreptul la viață privată, libertatea de circulație și adunări pașnice, putând duce la inegalități și discriminare.

“Pașapoartele digitale de sănătate pot contribui la gestionarea pe termen lung a pandemiei Covid-19, dar introducerea lor ridică întrebări esențiale pentru protecția vieții private și a drepturilor omului”, a declarat autorul raportului, dr. Ana Beduschi, profesor de drept: “Se bazează pe informații sensibile, de sănătate personală, pentru a crea o nouă diferențiere între indivizi, în funcție de starea lor de sănătate, care poate fi apoi utilizată pentru a determina gradul de libertăți și drepturi de care aceștia se pot bucura. (...)

Este, de asemenea, crucial, ca acele comunități care au fost deja grav afectate de pandemie să aibă acces rapid la teste și, în cele din urmă, la vaccinuri. În caz contrar, folosirea pașapoartelor digitale de sănătate ar putea aprofunda inegalitățile existente în societate”.

Marea Britanie este prima țară care a aprobat vaccinul Pfizer / Biontech împotriva Covid-19, asupra căruia Agenția Europeană a Medicamentului trebuie să decidă cel târziu până pe 29 decembrie. (sursa - independent.co. uk)

Lasă un comentariu