COVID-19 TEST RAPID, CREAT DE CERCETĂTORI MAGHIARI DIN SFÂNTU GHEORGHE, LANSAT PE PIAȚA DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Firma Proel Biotech din Sfântu Gheorghe a produs și a lansat pe piața din România un kit pentru detectarea anticorpilor de tip IgG care se produc în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, a transmis compania, într-un comunicat remis agenției ungare de presă MTI. Este primul test dezvoltat în țara noastră care poate măsura, în mai puțin de două ore, răspunsul imunitar al pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Produsul a primit autorizațiile necesare de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, poate fi comandat deja de la producător, urmând ca în următoarele săptămâni să ajungă și la distribuitori.

În timpul experimentelor pentru validarea necesară în vederea obținerii autorizației din partea autorităților, testele nu au dat nici rezultate fals pozitive, nici rezultate fals negative.

Fejér Szilárd, coordonatorul cercetării, a declarat că testul va putea, de asemenea, să măsoare răspunsul imunitar de după administrarea viitoarelor vaccinuri, adică să arate în ce măsură poate rezista infecției sistemul imunitar al unei persoane vaccinate, deoarece produsul conține componente virale (proteine) esențiale și în mai multe dintre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare împotriva COVID-19.

Fejér a declarat că produsul este recomandat doar spitalelor și centrelor de diagnosticare, deoarece pentru realizarea testului și pentru interpretarea rezultatului este nevoie de probe de sânge și de echipamente de laborator.

Cercetătorul a mai specificat că nu există planuri pentru crearea unei versiuni adecvate pentru auto-testare - proces ce ar fi extrem de complicat și de lungă durată - și că, în opinia sa, niciunul dintre testele rapide aflate pe piață nu ar trebui utilizate pentru auto-testare.

Fejér Szilárd a absolvit în 2005 Facultatea de chimie a Universității din Szeged, iar în 2009 a obținut doctoratul la Universitatea din Cambridge.

Lasă un comentariu