“DE SĂRBĂTORI APROVIZIONAȚI-VĂ DOAR DIN SURSE VERIFICATE SANITAR-VETERINAR!”

Distribuie pe:

- Dr. Lucian Goga, director executiv adjunct la DSVSA Mureș -

- Asurzitoarele alămuri politice, dar și pâcla deasă a pandemiei au pus oarecum în umbră amenințările legate de siguranța alimentară. Cum se desfășoară activitatea dumneavoastră în aceste vitrege condiții?

- Anul acesta, sărbătorile Crăciunului vin într-un context pandemic deosebit; cu toate acestea, angajații DSVSA Mureș își desfășoară activitățile în condiții cvasi normale, chiar dacă am fost și noi loviți de pandemie - vorbesc de câțiva colegi afectați de Covid - acum suntem în formulă completă. Perioada se caracterizează prin creșteri considerabile ale consumului de alimente de origine animală și non animală. În scopul prevenirii apariției infecțiilor toxice alimentare, noi am luat toate măsurile necesare, ca în fiecare an, astfel încât cetățenii județului Mureș să nu fie expuși riscurilor în urma consumului.

- Care sunt sfaturile pe care le dați mureșenilor în această perioadă critică a anului?

- În primul rând să nu consume produse animale, în speță carne de porc, cumpărate din alte surse decât cele autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. Există o tradiție, la noi, la români, privind sacrificarea, înainte de Crăciun, a porcilor din gospodăria proprie. Acest lucru este posibil, însă doar cu efectuarea examenului trichineloscopic și cu obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate. Important de reținut este că sacrificarea porcilor și produsele rezultate pot fi destinate doar consumului propriu, familial, fiind interzisă comercializarea acestor produse. În toată această perioadă, noi avem program de permanență, inclusiv la sediul DSVSA Mureș, cât și la cele șase circumscripții de pe raza județului. Acolo se găsesc afișate programele de lucru și adresele cabinetelor, numele medicilor veterinari, numărul lor de telefon; orice suspiciune pe care medicul veterinar de liberă practică o are, referitor la examenul trichineloscopic, va fi înaintată laboratoarelor noastre și clarificată. Noi verificăm toate unitățile, începând de la abatorizare, depozitare, transport, producție, până la consumatorul final și sperăm să nu avem evenimente deosebite.

- Care sunt cele șase circumscripții de pe raza județului Mureș?

- Cele șase circumscripții sanitar- veterinare oficiale din Mureș sunt Sighișoara, Sovata, Reghin, Luduș, Iernut și Târnăveni. Acolo nu se efectuează examene trichineloscopice, doar se pot afla programele și adresele cabinetelor veterinare de liberă practică unde se efectuează aceste examinări.

- Există, la ora actuală, focare active de pestă porcină africană, la nivelul județului?

- Avem focare active de pestă porcină africană și cazuri, la mistreți; am reușit stingerea a două focare, dar, din păcate, datorită circulației necontrolate, lipsită de documente sanitar-veterinare, în cursul zilei de miercuri, am mai diagnosticat un focar, în zona Luduș, la Cecălaca, unde se vor deplasa colegii, chiar joi, urmând a se lua toate măsurile cuvenite. Vă pot informa că, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție, noi organizăm în toată această perioadă, zilnic, controale în trafic, pentru a preveni și descoperi aceste mișcări ilegale de porcine. E important de reținut că, din zonele în care nu sunt impuse restricții sanitar-veterinare datorate pestei africane, porcii pot să circule, însoțiți de certificat sanitar-veterinar, dintr-o exploatație în alta, sau către abatoare.

- Cum se recoltează probele pentru examenele trichineloscopice?

În fiecare localitate sunt așa numiții măcelari, care practică această sacrificare a porcilor și cam știu care este procedura. Pentru că ați întrebat, vă răspund: probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). De altfel, noi avem distribuite pliante cu fotografii mai mult decât lămuritoare, în această chestiune. Oricum, medicul veterinar de liberă practică efectuează acest examen doar din analiza pilierilor diafragmatici pe care-i solicită cetățeanului, iar dacă acesta nu-i are, este întors la domiciliu, pentru a-i recolta, eventual, cu explicațiile suplimentare.

- Care sunt costurile unei astfel de examinări?

- Tarifele sunt stabilite de către colegiul medicilor veterinari și sunt undeva între 20 și 40 de lei; aceste tarife nu sunt reglementate de către DSVSA.

- Perioada în care ne aflăm aduce cu sine și folosirea cărnii de vânat, în special a porcilor mistreți, fie ca atare, fie în amestec cu carnea animalelor domestice, la mezeluri, spre exemplu. Care sunt procedurile legale, în acest sens?

- Aceste proceduri sunt aplicabile doar în gospodăria proprie, pentru consum propriu. Dacă cel în cauză este vânător, iar carnea este legal obținută, în urma unei vânători legal desfășurate, nu sunt proleme. Toți mistreții împușcați, în județul Mureș, sunt supuși recoltării probelor și examinării sanitar-veterinare. Această carne, de mistreț, poate fi utilizată numai cu examinare trichineloscopică și de pestă africană, prealabile.

- Dacă aruncăm doar o scurtă privire pe Internet, pe Facebook, constatăm prezența a numeroase oferte de vânzare a porcinelor, în viu, la prețuri chiar atractive...

- Orice crescător de animale are libertatea de a-și face reclamă oriunde crede de cuviință. Important este ca vânzarea să se desfășoare cu respectarea tuturor condițiilor legale, în deplină siguranță alimentară. Oricine dorește valorificarea porcilor vii, trebuie să se adreseze medicului veterinar care cunoaște problemele din zona respectivă, dacă este zonă restricționată sau nu și ce documentație sanitar-veterinară este necesară.

- La final, o ultimă recomandare...

- Rog mureșenii să se aprovizioneze doar din surse înregistrate sau autorizate sanitar- veterinar. Și nu mă refer doar la carnea de porc, ci și la toate celelalte produse tradiționale de sărbători precum prăjiturile, cozonacii, chiar băuturile alcoolice. Doar aceste produse, controlate sanitar-veterinar sunt sigure și asigură sărbători liniștite și în deplină siguranță pentru toți.

 

Lasă un comentariu