MINIRINICHI, “IMPRIMAȚI” 3D, PENTRU TRANSPLANT

Cercetătorii australieni de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch și cei americani de la Compania de Biotehnologie Organovo, citați de descopera.ro, susțin că au reușit să producă un număr considerabil de minirinichi, cu ajutorul unei tehnologii ce implică un proces similar cu imprimarea 3D, înregistrând astfel un progres către bioimprimarea rinichilor în vederea transplantării.

“Cercetarea noastră a demonstrat modul în care bioprintarea 3D a celulelor stem poate produce țesut renal necesar pentru transplanturi.

În mod similar cu stoarcerea pastei de dinți dintr-un tub, bioimprimantele 3D, bazate pe tehnologia extrudării, folosesc o biocerneală, alcătuită dintr-o pastă de celule stem, stoarsă printr-o pipetă ghidată cu ajutorul computerului, pentru a crea țesut viu artificial.

Deși rinichii bioimprimați aveau dimensiunea unei unghii, toți au prezentat o structură similară cu cea a unui rinichi real (inclusiv structurile de filtrare numite nefroni) și au fost folosiți pentru a examina toxicitatea unor substanțe medicamentoase, despre care se știe că provoacă leziuni renale la oameni.

Vătămarea renală indusă de medicamente este un efect secundar major și dificil de prezis în cadrul studiilor pe animale, iar bioprintarea rinichilor umani este o abordare practică pentru testarea toxicității înainte de utilizare.

Având în vedere capacitatea de a genera un număr mare de țesuturi renale vii, cu o calitate stabilă, direct din celule stem umane, considerăm că această tehnologie aduce mai aproape de realitate tratamentul renal personalizat și, în cele din urmă, țesutul renal transplantabil.

Calea către terapia de substituție renală care utilizează țesut renal derivat din celule stem, necesită creșterea masivă a numărului de structuri nefronice prezente în țesutul ce trebuie transplantat.

Prin utilizarea bioimprimării, bazată pe extrudare, am îmbunătățit numărul final de nefroni, ceea ce va hotărî, în cele din urmă, dacă putem transplanta aceste țesuturi la oameni”, afirmă oamenii

de știință.

 

Lasă un comentariu