EUROPA PREGĂTEȘTE LANSAREA UNEI CRIPTOMONEDE PROPRII

Distribuie pe:

Din noul raport al Băncii Centrale Europene (BCE) din octombrie reiese că aceasta ar începe un studiu serios și o explorare a unei versiuni de “euro digital” până la jumătatea anului 2021. BCE a lansat și o campanie de consultare publică în care persoanele interesate pot găsi informații cuprinzătoare despre proiect și își pot oferi feedback-ul prin intermediul unui formular.

73% din plăți s-au efectuat cu cardul în 2019

Se speculează un astfel de proiect de ceva timp, dar se pare că, în sfârșit, acesta prinde contur. Pe 12 octombrie, în cadrul Comitetului ECON al Parlamentului European, Fabio Panetta, care este membru al Biroului Executiv al BCE, a declarat că “un euro digital ar susține tendința Europei de a inova continuu. Ar contribui, de asemenea, la suveranitatea sa financiară și ar întări rolul internațional al monedei euro.

În faza preliminară a proiectului se va experimenta foarte mult cu diverse scenarii de design a monedei și va fi prelucrat conceptul. Apo, vor avea loc discuții cu partenerii internaționali și cu actorii din piață. Abia mai târziu, spre jumătatea anului 2021, se va decide dacă moneda digitală euro se va lansa sau nu. Este necesar și un studiu al pieței, care să arate cerințele utilizatorilor și al furnizorilor.

48% din plățile digitale au fost făcute cu smartphone-ul în anul 2019

Ce este euro digital?

În primul rând, criptomoneda nu ar înlocui euro, ci l-ar complementa. Ar putea deveni o alternativă a bancnotelor de hârtie sau plastic. Ai putea plăti la magazin sau împrumuta un prieten, fără să fii fizic lângă el. Este ca o bancnotă electronică pe care ai depozita-o într-o aplicație “tip portofel” pe smartphone-ul tău. Important de menționat este că moneda ar fi garantată de Banca Centrală Europeană și ar avea paritate asigurată cu euro fizic.

Un alt aspect cool - nu poți să-i pierzi. Să zicem că îți uiți telefonul în taxi, device pe care ai portofelul electronic. Nicio problemă: BCE ține evidența banilor tăi digitali, protejându-ți astfel contul. Un astfel de design al euro reprezintă o diferență notabila față de binecunoscutul Bitcoin, printr-un aspect important: având paritate cu euro fizic, valoarea nu ar fluctua atât de mult ca pentru Bitcoin, ci ar avea fix aceeași valoare ca o monedă fizică.

Mai mult, ar fi diferit și față de stablecoins, care au ca scop prevenirea fluctuației valorii, prin raportarea la monede convenționale.

Cum ar funcționa?

Un euro digital nu ar arăta mult mai diferit față de varianta unui mobile banking de azi. O companie financiară ar dezvolta o aplicație prin care să ai acces la contul tău, să vezi ce sold ai și să poți face transferuri. Dar procesul back-end al plăților ar fi foarte diferit, totuși. Într-un transfer electronic de azi, banca expeditorului transmite un mesaj în care cere mutarea banilor din contul tău în contul beneficiarului, către un clearinghouse. Acesta este o instituție financiară ce facilitează transferul între două entități bancare și reduce riscul ca unul dintre participanți să nu își onoreze angajamentul. Funcția de clearing verifică informațiile, apoi pune la punct debitarea contului bancar al expeditorului către BCE, iar mai apoi trimiterea sumei către contul beneficiarului. Toate aceste permutări pot dura chiar și două zile până banii ajung în contul final.

În teorie, un euro digital ar putea eficientiza tot acest proces și, în consecință, să reducă costurile. Banca Centrală Europeană ar putea avea propriul registru, având în evidență automat proprietarii fiecărui cent. Sau ar putea stabili un set de reglementări pentru o altă entitate financiară, care să aibă acest registru într-un sistem descentralizat. Poate chiar similar condicii distribuite a Bitcoinului, care să înregistreze fiecare tranzacție, folosind tehnologia block-chain.

Ar putea funcționa chiar dacă nu ai semnal la telefon - activezi Bluetooth pe smartphone și trimiți un token electronic, de tip IOU, care ar actualiza registrul, odată ce ai conexiune la internet.

De ce acum?

În primul rând, contextul pandemiei a dus la o creștere impresionantă a numărului plăților electronice, pentru a reduce posibilitatea transmiterii coronavirusului prin bancnote. Dacă în 2016, 79% din plăți erau făcute cu banii jos, în 2019 procentul a ajuns la 73%. În al doilea rând, industria tehnologică își dezvoltă propriile monede. Libra este prima luată în vizorul autorităților europene. Aceasta a fost fondată de Facebook, împreună cu alte companii, și presupune un serviciu de efectuare a plăților ce utilizează stablecoins, un tip de resurse digitale pe care Uniunea Europeană intenționează să le reglementeze.

Situația a speriat politicienii europeni: Libra ar putea fi disponibilă celor 2,7 miliarde de utilizatori ai Facebook - fapt ce ar putea duce la două lucruri. Subminarea euro și la ceva poate și mai grav: vulnerabilitatea finanțelor cetățenilor în fața puterilor străine și a companiilor ce colectează date despre comportamentul consumatorilor. Un euro digital din partea Băncii Centrale Europene ar putea atenua acest risc.

Înainte de a face cryptomoneda euro disponibilă către publicul larg, este necesară dezvoltarea unei serii de măsuri de precauție fără de care băncile ar putea fi în pericol. De exemplu, oamenii ar putea să prefere să își țină banii sub forma digitală, în loc să îi depună la bancă, unde trebuie să plătească comisioane de administrare, iar dobânzile nu sunt foarte mari pentru conturile de economii. Reducerea depozitelor ar putea avea dezavantaje pentru societate. Băncile depind de acestea, deoarece sunt o sursă de venit vitală. Dacă numărul depozitelor ar scădea, băncile s-ar vedea obligate să crească dobânzile pentru credite, iar asta ar încetini drastic activitatea economică.

Un alt scenariu ar fi acela în care cetățenii, în timp de criză, ar alege cryptomoneda în detrimentul băncilor, situație care ar distruge sistemul financiar chiar mai mult decât “bank runs” - fenomen în care clienții unei bănci își retrag banii din frică față de posibilitatea ca banca să intre în faliment. În momentul de față, Banca Centrală Europeană încearcă să găsească soluții ce ar preveni astfel de scenarii. Unele dintre idei includ limitarea cantității de euro digitali pe care o persoană o poate deține sau taxarea persoanelor ce au sume foarte mari de euro în formă digitală.

Alte aspecte de luat în considerare

Alte două aspecte importante de luat în considerare sunt confidențialitatea și controlul autorităților. Poți plăti cu bani cash, fără să poată urmări nimeni ceea ce cumperi. Pe de altă parte, dacă plătești electronic, online sau cu cardul, totul este înregistrat și se creează o listă a achizițiilor tale. Cryptomoneda euro ar putea avea cele mai bune trăsături a celor două: prin crearea unei amprente digitale, disponibilă doar autorităților competente. Ar proteja informațiile utilizatorului în același timp în care ar preveni infractorii să transfere bani iliciți. Asta ar putea presupune limitarea transferurilor mari și urmărirea modelelor de cumpărare suspicioase.

Pentru următoarele 6 luni, Banca Centrală Europeană are în plan experimentarea cu forma digitală a euro și va decide la jumătatea anului 2021 dacă proiectul va fi implementat sau nu. Dar, având în vedere lansarea iminentă pe piață a Libra, șansa ca BCE să nu aibă un răspuns este foarte mică.

 

Lasă un comentariu