CALENDAR HORTICOL - DECEMBRIE 2020 TRATAMENTE DE IARNĂ ÎN LIVEZILE DE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

Pentru diminuarea rezervei biologice a agenților patogeni și dăunătorilor care iernează sub diferite forme de ouă, larve sau adult, în livezile din grădina de lângă casă trebuie să se aplice corect tratamente de iarnă, pentru a fi scutiți gospodarii în anul care vine de multe probleme fitosanitare.

Primul tratament se poate începe cu stropirea “în albastru”. Acest tratament are o acțiune preventivă și curativă și combate rapănul, monilioza, focul bacterian al frunzelor la sâmburoase, ciuruirea frunzelor la cireș și bășicarea frunzelor la piersic.

Produsele recomandate pentru primul tratament sunt: Alcupral 50 PU-0,3 la sută la semințoase și 0,2 la sută la sâmburoase; Champ - 0 2 la sută; Triumph - 0,25 la sută; Zeamă Bordeleză- 0,5 la sută.

Cel de-al doilea tratament se face pentru combaterea dăunătorilor care iernează în crăpăturile scoarței ramurilor și tulpinilor sau la baza mugurilor: larvele păduchelui San-Jose, păduchele lânos, ouăle de acarieni, afide, păianjeni, larvele moliilor, fluturele cu abdomen auriu, dar și gărgărița florilor de măr în stare adultă. Produsele recomandate sunt uleiul horticol în combinație cu Nuprid - 1,5 la sută; Emerite OIL - 1,5 la sută.

Tratamentele se fac în zilele liniștite, fără vânt, în ferestrele de iarnă. Stropirile se fac prin îmbăiere, fără scurgerea soluției de pe tulpină la sol.

Informații suplimentare se pot obține de la specialiștii fitofarmaciilor din județ sau de la Unitatea Fitosanitară Târgu-Mureș, unde dr. ing. Marian Pogăcean acordă consultații gratuite.

Atenție! Se vor respecta cu strictețe concentrațiile prescrise; Folosirea echipamentului de protecție adecvat, mască, mănuși, ochelari; Respectarea normelor impuse de mediu, în ceea ce privește poluarea solului și apei; Respectarea măsurilor de igienă și protecția muncii.

***

Îngrijirea vinului în gospodăriile mureșenilor

După încheierea fermentației și pe întreaga perioadă de păstrare, vasele cu vin trebuie menținute în permanență pline. Dacă în vase rămân goluri, vinul intră în contact cu aerul, se oxidează, își schimbă culoarea, pierde aroma, dobândesc un gust de răsuflat, face floare, se oțetește, devenind impropriu consumului. După tragerea vinului de pe drojdie, o dată la două săptămâni, se face controlul, iar la nevoie se completează, cu vin de același soi, tip, vârstă cu vinul din vas.     

Pritocitul: După încheierea fermentației, vinurile noi trebuie trase de pe drojdie, operația se numește pritocire, deoarece contactul prelungit al vinului cu drojdia depreciază calitatea acestuia. Vinurile normale sănătoase se trag de pe drojdie odată cu apariția primelor geruri, sfârșit de decembrie, început de ianuarie. După primul pritocit, vinul nu este suficient limpezit, se impune un nou pritocit după trecerea gerurilor de iarnă, în martie, aprilie.

Limpezirea: Se poate face pe cale mecanică, cu ajutorul unor filtre. În Târgu-Mureș există un întreprinzător care dispune de o instalație de filtrare și se deplasează la domiciliul clienților când este solicitat. O altă metodă de limpezire este prin sulfitare, folosind dioxidul de sulf, practică folosită de foarte mult timp sub formă de fum de pucioasă, sub formă gazoasă sau lichidă.

 

Lasă un comentariu