ÎNTĂRIREA ȘI EXTINDEREA PARTENERIATULUI STRATEGIC CU SUA REPREZINTĂ UN PILON DE BAZĂ AL POLITICII EXTERNE A ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă un pilon de bază al politici externe a României.

“Întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon de bază al politicii externe a României, pentru promovarea intereselor fundamentale ale țării noastre, în spiritul continuității și predictibilității. Salut progresele semnificative înregistrate în ultimii ani în punerea în practică a viziunii noastre comune, a unui Parteneriat Strategic extins, durabil, dinamic și profund ancorat în valorile euroatlantice, capabil să răspundă nevoii de gestionare a riscurilor și amenințărilor cu care ne confruntăm”, a spus șeful statului la Ambasada SUA, la ceremonia de decorare a prim-ministrului interimar, Nicolae Ciucă.

El a subliniat că apărarea și securitatea, comerțul, investițiile și securitatea energetică, democrația, statul de drept, drepturile omului și buna guvernare, educația, știința, cercetarea și tehnologia sunt paliere definitorii pe care Parteneriatul cu SUA se dezvoltă permanent.

Iohannis a indicat că, în contextul dificil al actualei pandemii, România a menținut un dialog continuu cu Administrația SUA și au fost identificate căi eficiente de cooperare pentru gestionarea și atenuarea efectelor generate de acest virus.

Șeful statului a menționat că există premise excelente pentru aprofundarea cooperării pe toate planurile, de la cel al apărării până la domeniul economic în sens larg, incluzând zona energiei și a infrastructurii.

“Apreciem, în mod deosebit, cooperarea în domeniul înzestrării pentru apărare cu corporații din Statele Unite ale Americii, care este benefică modernizării armatei noastre. Statul român menține ca obiectiv major extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale în viitor”, a spus Iohannis.

El l-a felicitat pe Nicolae Ciucă și a arătat că decorația primită reprezintă recunoașterea rolului deosebit de important pe care l-a avut în dezvoltarea relațiilor militare bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii.

“Acordul politic încheiat în anul 2015 ne-a permis să asigurăm 2% din PIB pentru finanțarea apărării, începând cu 2017, respectând astfel deciziile asumate în cadrul NATO. Armata României și-a adus și continuă să-și aducă o contribuție importantă la combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, Armata va avea un rol esențial în coordonarea și derularea campaniei de vaccinare împotriva acestei maladii, campanie care va debuta nu peste mult timp”, a mai afirmat Iohannis.

La eveniment a participat și președintele PNL, fostul premier Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă este decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofițer) pentru recunoașterea meritelor din timpul desfășurării activității de șef al Statului Major al Apărării, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019.

 

“PUNEM PE PRIMUL PLAN GUVERNAREA ȘI REFORMELE, NU OAMENII CARE CER FUNCȚII PENTRU EI ȘI GĂȘTILE POLITICE”

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a afirmat, marți, că, “dincolo de cancanul împărțirii funcțiilor”, este important să se acorde atenție aspectelor care afectează viața cetățenilor, adăugând că propunerea făcută de Dan Barna pentru deblocarea negocierilor privind coaliția de guvernare demonstrează că alianța oferă soluții, fără “a se crampona” de ocuparea unor poziții.

Copreședintele USR PLUS Dan Barna le-a propus liderilor PNL și UDMR, Ludovic Orban și Kelemen Hunor, să ocupe toți trei funcții de vicepremieri în viitorul Cabinet, iar pentru șefia Camerei Deputaților să candideze Cătălin Drulă de la USR.

“Dincolo de cancanul împărțirii funcțiilor, poate învățăm să acordăm atenție și lucrurilor esențiale care chiar ne afectează viața, dar care se află mai puțin în reflectorul spectacolului mediatic prin care se face rating. USR PLUS a cerut de la început ca aceste negocieri să se facă cu angajamente serioase pentru a așeza coaliția în postura de a putea guverna credibil patru ani. România a trecut în ultimii 30 de ani prin destrămări de coaliții cauzate de trădări sau traseism, care au denaturat voința cetățenilor la vot și acest lucru nu mai trebuie să se repete. Acum facem altfel. Punem pe primul plan guvernarea și reformele, nu oamenii care cer funcții pentru ei și găștile lor politice. Anunțul făcut de către Dan Barna astăzi arată că noi suntem gata să oferim soluții, nu să ne cramponăm de funcții”, a scris Cioloș, pe Facebook.

El a menționat că în aceste zile atenția a fost foarte mult focalizată în media pe partea de negocieri de funcții și “mai puțin spre deloc” pe partea de guvernare.

“Evident că funcțiile și, mai ales, oamenii care le vor ocupa sunt importante. Dar la noi, guvernările au fost de foarte multe ori forme fără fond, cochilii aproape goale sau umplute mai degrabă cu interese de grup decât cu o viziune despre ceea ce trebuie să se schimbe în bine prin reforme care să nu «taie» prostește, ci să reducă risipa, să dea perspective celor care vor să muncească pe bune, nu să fure sau să se pună pe căpătuială. Vom discuta cu colegii de la PNL și UDMR măsură cu măsură, pentru că asta e mai important decât cum ne împărțim funcțiile”, a completat liderul USR PLUS.

Conform acestuia, trebuie abordate aspecte precum deficitul bugetar și gestionarea acestuia, relansarea economică, reformele în Sănătate și în Educație.

“În primăvară, ar trebui să începem să folosim banii europeni și va fi nevoie să ne punem de acord în coaliția de guvernare cum asigurăm canalizarea lor rapidă spre investiții și finanțarea reformelor fără să creăm birocrație suplimentară în purul stil românesc din acești ultimi ani. Despre astea și multe altele trebuie să discutăm, pentru că în momentul în care mergem în Parlament cu noul Guvern trebuie să avem un program de guvernare cu ținte și cu obiective clare”, a explicat Cioloș.

 

CNA A DAT UNDĂ VERDE PENTRU “SIMFONICA” - UN POST DE TELEVIZIUNE DEDICAT MUZICII CLASICE

Un nou canal dedicat muzicii clasice - “Simfonica” - va intra pe piața românească începând din toamna anului viitor, în urma aprobării, marți, de către Consiliul Național al Audiovizualului a solicitării de acordare a licenței audiovizuale prin rețele de comunicații electronice pentru S.C. SFM Media Tech SRL București.

“Știu sigur că există un public pentru astfel de programe. E adevărat că există Mezzo, există Arte, dar nu un program care să promoveze produsele românești culturale din această zonă. Mai mult decât atât, există o serie de activități care se desfășoară în cadrul conservatoarelor din România, al școlilor de muzică în general, care nu sunt expuse nicăieri. Sunt destul de multe entități și private și nu avem în limba română o poveste a acestei zone muzicale”, le-a spus Richard Constantin Tufeanu, acționar unic, membrilor CNA.

El a explicat că noul post se va baza pe “multe achiziții”, urmând să difuzeze producții românești și din Europa.

Potrivit structurii serviciului de programe, prezentat la CNA, în grila “Simfonica” vor intra producții audiovizuale ale altor producători în proporție de 73%, procentul rezervat operelor românești fiind de 20%.

Cu o acoperire națională, “Simfonica” va emite, în format SD și HD, 24 de ore pe zi, cu cinci ore pe zi reluări sâmbăta și duminica. Difuzarea va fi asigurată de Vodafone, Telekom și Orange, a precizat Richard Tufeanu.

“Vom începe cu un echipaj de 15 oameni și probabil vom ajunge la 30 de persoane, ulterior, dar și cu mulți colaboratori din domeniu”, a informat Tufeanu, care a menționat că are “un parteneriat de lungă durată cu “Festivalul George Enescu”.

Conform reprezentantului “Simfonica”, noul post va putea fi urmărit începând cu octombrie anul viitor.

“Noi, din punct de vedere tehnic, avem echipamentele. Ne trebuie partea de conținut și încercăm ca, undeva la sfârșitul lunii septembrie 2021, să începem emisia. Până atunci, ne-am propus să avem o perioadă de dezvoltare de conținut și achiziții de concerte și tot ce reușim să adunăm până la acea dată”, a mai spus Richard Tufeanu.

 

PARTENERIATUL STRATEGIC DINTRE ROMÂNIA ȘI FRANȚA

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a primit-o, la sfârșitul săptămânii trecute, pe noua ambasadoare a Franței la București, Laurence Auer, discuțiile dintre cei doi oficiali fiind axate pe noile proiecte privind Legile Justiției, cooperarea judiciară româno-franceză și procedurile de prevenire a infracționalității.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Laurence Auer și-a exprimat susținerea pentru eforturile României de îndeplinire a obiectivelor prevăzute în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Cei doi oficiali au convenit lansarea unor programe de formare profesională continuă și de schimb de experiență între judecătorii francezi și cei români, ministrul Justiției urmând să adreseze în acest scop o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Magistraturii, în perspectiva organizării acestora pe parcursul anului 2021.

“Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi dezvoltat în perioada următoare pe zona de cooperare judiciară, dar și pe schimbul de bune practici în dosarele de interes comun”, a subliniat ministrul Predoiu.

 

“E NORMAL SĂ COMUNICĂM CU AUR…”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că, în momentul de față, social-democrații nu au un proiect politic comun cu AUR și nici nu se poate vorbi despre o alianță politică.

“Eu m-am săturat să ne judecăm cum ne judecau unii în campanie electorală, să ne împărțim în buni și în răi. Instituțional, în acest moment comunicăm, categoric. Nu vorbim de o alianță politică. Există anumite elemente, uitați-vă la acest abuz al celor care au pierdut și vor să ocupe totul în Parlament. E normal să comunicăm cu cei de la AUR și eu comunic cu domnul Simion pe această temă. Nu avem un proiect politic comun în acest moment”, a spus Ciolacu, la România TV.

El a afirmat că PSD și AUR au împreună 47% în Parlament.

 

PESTE 219 MILIOANE DE LEI PENTRU INFRASTRUCTURA EDUCAȚIONALĂ

Ministrul Lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, a semnat 51 de noi contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare totală de peste 219 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii educaționale, creșterea calității vieții și dezvoltarea unor firme din mai multe comunități, a anunțat MLPDA.

Unul dintre contracte, în valoare de aproximativ 18 milioane de lei, vizează reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale din cadrul Universității din Craiova, un cămin studențesc urmând să fie transformat în spații pentru activități didactice.

Pentru reabilitarea, extinderea și dotarea Liceului Tehnologic “Apor Peter” din municipiul Târgu Secuiesc s-au alocat peste 16 milioane de lei.

Totodată, o grădiniță cu program prelungit urmează să fie construită în orașul ilfovean Măgurele, cu peste 3,5 milioane de lei.

Au mai fost alocate peste 10,2 milioane de lei pentru modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public în municipiul Brad, județul Hunedoara.

De asemenea, vor fi finanțate cu peste 10,3 milioane de lei lucrările de modernizare și extindere la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII din comuna Costeștii din Vale din județul Dâmbovița.

Un alt contract, în sumă totală de 14,2 milioane de lei, vizează mai multe obiective din orașul Filiași, județul Dolj: amenajarea zonei de lacuri și protejarea și dezvoltarea faunei și florei acvatice a acestora, precum și modernizarea și extinderea Bibliotecii Orășenești.

Peste 6,6 milioane de lei se vor aloca pentru reabilitarea terenului de sport și a internatului Liceului Tehnologic “Fogarassy Mihaly” din municipiul Gheorgheni, județul Harghita.

Pentru lucrări de reabilitare și modernizare la atelierul școlar artă și meserii în comuna Vitomirești din județul Olt s-au alocat aproape 700.000 de lei.

 

“EXISTĂ POSIBILITATEA SĂ NU SE CONSTITUIE PARLAMENTUL ROMÂNIEI PE DATA DE 21 DECEMBRIE”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că există posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21 decembrie în cazul în care nu se vor prezenta două treimi din parlamentari, precizând că nu instigă, dar “fiecare parlamentar poate să aibă o problemă în aceeași zi”.

“Am informat pe toată lumea, vedeți, există posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există în regulament - în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie. Fiecare poate să aibă o problemă în aceeași zi sau, dacă nu respectăm, există toate pârghiile. (...) Eu nu instig, nu am nicio problemă, dar există această portiță în regulament și se poate întâmpla să nu se constituie Parlamentul României. Trebuie să respecți democrația și votul românilor. Dacă vrei să joci în extreme, și iei în batjocură votul românilor, și te duci la vila Lac 1 și faci aranjamente și împarți tu după cheremul tău, cum îți vine ție tot ce reprezintă Parlamentul, atunci este normal ca și reacția celor care nu au fost invitați să fie în aceeași măsură”, a spus Ciolacu, la România TV.

El a subliniat că PSD exclude orice altă variantă în afară de cea în care Alexandru Rafila este propus premier.

 

CENTRUL CYBER AL UE, O INSTITUȚIE CU PROFIL UNIC, CARE VA CREȘTE REPUTAȚIA ROMÂNIEI ÎN DOMENIU

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a declarat că Centrul Cyber al Uniunii Europene va fi principalul organism de execuție pentru resursele financiare ale UE dedicate securității cibernetice în cadrul programelor Europa Digitală și Orizont Europa.

“Este prima agenție europeană pe care o va găzdui România. Vorbim de o instituție cu profil unic la nivel european, care va crește reputația României în domeniu și va contribui în mod deosebit la securitatea cibernetică a UE și a statelor membre. Vreau să spun că acest centru va fi principalul organism de execuție pentru resursele financiare ale Uniunii dedicate securității cibernetice în cadrul programului Europa Digitală și Orizont Europa și va sprijini securitatea cibernetică de-a lungul întregului lanț valoric, de la activitatea de cercetare până la activitatea de implementare și de adoptare pe scară largă a tehnologiilor cheie”, a precizat Bode, în debutul ședinței de guvern, de vineri.

El a apreciat că prin decizia de înființare a Centrului Cyber la București este recunoscută “expertiza României” în domeniu.

“Există un ecosistem în plină dezvoltare în domeniul securității cibernetice în România, se recunoaște rolul mediului privat, al pieții IT&C în plină dezvoltare, rolul universităților și al centrelor de cercetare, existența resursei umane înalt calificate în România”, a spus Bode.

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, la rândul său, că înființarea la București a Centrului European de Competențe în Domeniul Securității Cibernetice reprezintă o veste foarte bună și a remarcat “meritul deosebit” al diplomației românești.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că dosarul pe care România l-a prezentat pentru această candidatură “a fost unul excelent, a fost apreciat la cel mai înalt nivel de evaluare a Comisiei Europene”, iar eforturile diploma-tice “au fost extrem de intense”, mai ales în ultimele săptămâni.

“Rezultatul este unul cu atât mai remarcabil, cu cât competiția pentru găzduirea acestui centru a fost una extrem de strânsă, care a implicat state membre extrem de importante, cum ar fi Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania. Prin urmare, un succes al României, un succes diplomatic excepțional, dar un succes al României în ansamblul său, care, iată, aduce în România pentru prima oară o structură europeană pe teritoriul nostru”, a spus Aurescu.

Lasă un comentariu