TENSIUNEA ARTERIALĂ ȘI DURERILE DE CAP

Distribuie pe:

Când tensiunea arterială (TA) atinge niveluri periculoase, pot apărea dureri de cap, ceea ce poate fi semn al unei urgențe medicale. Iată care sunt cauzele, cum se prezintă și ce este de făcut în legătură cu durerile de cap cauzate de TA crescută.

Dacă vă numărați printre milioanele de oameni care trăiesc cu hipertensiune arterială, probabil că ați fost surprins când medicul v-a spus că valorile dvs. sunt mai ridicate decât ar trebui, cu toate că vă simțiți bine.

Hipertensiunea arterială nu prezintă, de obicei, simptome. Cu toate acestea, unii oameni pot avea dureri de cap - mai ales dacă TA urcă până la zona de pericol - o afecțiune cunoscută sub numele de urgență hipertensivă.

Tensiunea arterială: Cât de mare este… prea mare?

Tensiunea arterială sistolică este valoarea cea mai mare dintr-o măsurare a TA. Se referă la câtă presiune exercită sângele pe pereții arterelor, atunci când inima se contractă. Valoarea mai scăzută - presiunea diastolică - arată câtă presiune exercită sângele pe pereții arterelor, atunci când inima se relaxează între două contracții. O tensiune arterială egală sau mai mică de 120/80 mm Hg (coloană de mercur) este considerată normală.

Aproape jumătate dintre adulții din SUA au TA crescută - ceea ce înseamnă mai mare de 130/80 mm Hg - potrivit American Heart Association (AHA). În România, conform statisticilor, peste 7,5 milioane de oameni sunt hipertensivi (n.n.) Atunci când este netratată, TA mărită crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte complicații, prin deteriorarea vaselor de sânge din tot corpul.

“În majoritatea cazurilor, tensiunea arterială ridicată nu provoacă dureri de cap, sângerări nazale sau orice alte simptome”, subliniază dr. Salim Virani, profesor la secția de cardiologie și cercetare cardiovasculară, Baylor College of Medicine, Houston.

“Dacă așteptați ca simptomele să vă atenționeze că aveți tensiune arterială mare, ați pierdut meciul”, spune el. “Așteptarea apariției simptomelor este o greșeală majoră. Dimpotrivă: trebuie să luăm în considerare tensiunea arterială crescută, în absența simptomelor”. Acest lucru oferă medicilor cea mai bună posibilitate de a trata TA și de a evita complicațiile. “Dacă aveți TA crescută, trebuie să vă luați medicamentul în fiecare zi, chiar dacă vă simțiți bine. Nu așteptați ca simptomele să vă ia medicamentele”, spune dr. Virani.

Dacă tensiunea arterială este de 180/120 mm Hg sau mai mare și simțiți dureri în piept, dureri de spate sau modificări ale vederii, este posibil să aveți o urgență hipertensivă. Acestea sunt semne de deteriorare a organelor și trebuie să sunați la serviciul de urgență, avertizează AHA.

O criză de hipertensiune arterială poate provoca și alte simptome: dureri de cap puternice; respirație scurtă; sângerări nazale; anxietate.

“O durere de cap hipertensivă are un debut instantaneu și acut, se manifestă pe ambele părți ale capului, tinde să pulseze și se rezolvă odată ce TA este normalizată”, spune dr. Brian M. Grosberg, director al Hartford Healthcare Center, Ayer Neuroscience Institute, și profesor de neurologie la Facultatea de Medicină a Universității din Connecticut. Aceste dureri de cap sunt, de obicei, tratate cu medicamente pentru scăderea TA, fie în spital, administrate intravenos, fie luate acasă, în funcție de existența unor dovezi ale deteriorării organelor țintă.

Dacă aveți dureri de cap repetate, adresați-vă medicului dvs. ori unui specialist, pentru a determina ce anume le provoacă și dacă sunt legate de TA. Tensiunea arterială ridicată nu reprezintă, de obicei, cauza unei dureri de cap recurente, spune dr. Grosberg.

Este posibil să existe o legătură între TA crescută și migrena (o durere de cap moderată sau severă, resimțită ca o durere pulsatilă, pe o parte a capului (unilateral). “Este o situație complexă și multifactorială. În cazul migrenei, știm că rigidizarea și alte modificări care apar în vasele de sânge din creier pot contribui și la hipertensiunea arterială, dar această legătură necesită explorări suplimentare” precizează dr. Grosberg.

Puteți avea, concomitent, migrenă și hipertensiune arterială, dar acest lucru nu înseamnă că ele sunt legate în mod direct, explică el: “Cele două condiții pot coexista.”

Dacă TA crescută nu este bine controlată, nu trebuie să luați medicamente pentru migrenă, cunoscute sub numele de triptani, avertizează dr. Grosberg: “Acestea au efecte asupra vaselor de sânge, astfel încât nu sunt recomandate pentru persoanele cu tensiune arterială necorespunzător controlată”.

Alte medicamente, eliberate cu sau fără prescripție medicală, pot crește, de asemenea, tensiunea arterială, spune dr. Grosberg: “Această listă include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care determină corpul să rețină lichid, scade funcția rinichilor și mărește tensiunea arterială. Analgezicele care conțin cofeină - un stimulent - pot crește, de asemenea, nivelul TA”.

Concluzii

Dacă aveți dureri de cap și TA crescută, adresați-vă medicului, pentru a afla cauza exactă. Luarea de măsuri pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi o dietă cu conținut scăzut de sare, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți corporale normale și / sau administrarea de medicamente pot contribui la menținerea TA în limitele normale. Dacă TA este de 180/120 mm Hg sau mai mare și aveți dureri de cap, așteptați cinci minute și re-măsurați TA. Dacă valorile rămân la fel de ridicate, sunați medicul. Dacă aveți și dureri în piept, amorțeală sau alte simptome, adresați-vă serviciului de urgență. (sursa - thehealthy.com)

Lasă un comentariu