BĂRBAȚII, RISC DE 3 ORI MAI MARE DECÂT FEMEILE SĂ AJUNGĂ LA TERAPIE INTENSIVĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii sud-africani de la Universitatea Cape Town, citați de descoperea.ro, susțin că bărbații infectați cu SARS-CoV-2 se confruntă cu un risc de aproape trei ori mai mare decât femeile de a fi internați la terapie intensivă și prezintă, totodată, un risc mai mare de deces.

“Studiul nostru a evidențiat diferențele biologice dintre cele două sexe, după ce am remarcat, de la începutul pandemiei de Covid-19, un număr mai mare de cazuri grave înregistrate în rândul bărbaților.

Pentru a obține informații mai precise, am analizat date medicale obținute din 46 de țări și din 44 de state federale din componența Statelor Unite ale Americii, în perioada 1 ianuarie - 1 iunie 2020, care vizau 3,1 milioane de cazuri confirmate de Covid-19.

Potrivit acelor date, nu există nicio diferență între bărbați și femei în ceea ce privește riscul de infectare cu SARS-CoV-2, întrucât exact jumătate din cazurile confirmate au fost înregistrate în rândul bărbaților.

În schimb, probabilitatea ca un bolnav de sex masculin să fie internat la terapie intensivă este de aproape trei ori mai mare (de 2,84 ori) decât pentru o femeie, iar probabilitatea de deces din cauza acestei boli este la rândul ei mai ridicată (de 1,39 ori). Acesta este un fenomen global, în afara unor mici excepții.

Situația este explicată de faptul că femeile produc în mod natural mai mult interferon de tip 1, o substanță care limitează reacția imunitară anormală (furtuna de citokine), considerată vinovată de apariția formelor grave de Covid-19. Femeile produc, de asemenea, mai multe limfocite T, care ucid celulele infectate.

Totodată, prezența la femei a hormonului estradiol oferă o protecție mai mare împotriva riscului de infectare cu noul coronavirus. Din contră, hormonul masculin testosteron limitează reacția imunitară la bărbați. Dincolo de această veritabilă diferență biologică, există și prezența mai importantă a comorbidităților în rândul bărbaților.

Datele noastre ar putea să îi ajute pe medici să înțeleagă că sexul este un veritabil factor de risc pentru formele grave, atunci când se ocupă de pacienți, iar aceste constatări ar putea să aibă și anumite implicații asupra vaccinurilor anti-Covid-19”, explică oamenii de știință sud-africani. (L.P.)

 

               

 

Lasă un comentariu