“CENUȘĂREASA” SISTEMULUI MEDICAL A AJUNS LA CAPĂTUL RĂBDĂRII!

Distribuie pe:

În așteptarea desemnării unui prim-ministru și a unui ministru al Sănătății, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a lansat, la finele săptămânii trecute, un apel către viitorii demnitari, îndemnându-i să ia act de bunele intenții ale medicilor de familie în contextul în care pandemia de COVID-19 a erodat relația dintre autorități și corpul profesional al medicilor din rețeaua primară.

În scrisoarea adresată viitorului premier și viitorului ministru al Sănătății, se arată că medicina de familie, deși stă la baza sistemului sanitar, a fost și este neglijată, mai ales în actualul context pandemic, în situația în care, îngrijind și pacienți suferinzi de alte boli, reduce, practic, presiunea pe prea puținele spitale non-COVID rămase.

Viitorii decidenți sunt rugați să țină cont de greșelile trecutului apropiat și să nu le repete, întrucât, “un CUVÂNT este un OM”.

“Am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existența noastră ca medici. Am fost desconsiderați sistematic. Am fost neglijați și mințiți. (…) Nu am existat când am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protecție. Nu am existat nici când s-a pus problema sporului de risc pentru condiții deosebite, deși riscul de a deceda din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare la medicii de familie decât la restul populației.(…) Au fost emise în această perioadă și câte trei sau patru acte normative pe zi. Am încercat să le deslușim, să le armonizăm și am semnalat de fiecare dată când erau prevederi contradictorii, care nu puteau fi aplicate în practica de zi cu zi. Am semnalat erori în procesul de control al pandemiei și niciodată nu ne-au fost luate în seamă observațiile. Noi și pacienții eram singurii vinovați care încurcam marșul triumfal al unor reprezentanți ai Ministerului Sănătății și al altor autorități. Multe legi și ordonanțe emise nu respectă spiritul Constituției și sunt utile doar pentru a ne pedepsi și, mai mult de atât, zădărnicesc eforturile care se fac pentru îngrijirea corectă a pacienților. Am cerut Domnului Președinte să medieze relația dintre noi și ministrul Sănătății. Rezultatul? O întâlnire formală, cu promisiuni care ulterior nu au fost respectate.

Ocuparea funcției de ministru al Sănătății presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienți și profesioniști, deopotrivă. Ministrul Sănătății este primul care trebuie să cunoască importanța fiecărei specialități medicale în funcționarea optimă a sistemului sanitar. Nu poți fi ministru doar pentru o boală, fie ea și COVID-19, nu poți fi ministru doar pentru anumite specialități medicale. Medicina de familie există independent de marginalizarea decidenților, este dedicată tuturor, este alături de fiecare cetățean. Nimeni nu poate schimba această evidență, întreaga populație are nevoie de medicii de familie, se bazează pe aceștia și îi apără atunci când e nevoie, chiar dacă doar prin vot” - se arată în documentul asumat de Biroul Executiv al SNMF.

Un număr de 11.682 medici de familie, dintre care majoritatea (aproape 9.000) sunt femei, sunt înregistrați la Registrul Național al Medicilor, potrivit Colegiului Medicilor din România. Cifrele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că pentru anul 2019, medicii de familie au efectuat, facturat și validat un număr de 30.720.485 de servicii medicale (sursa -sanatatea tv).

 

Lasă un comentariu