REZULTATELE CONTROALELOR EFFECTUATE LA NIVELUL SECȚIILOR ATI DIN CADRUL UNITĂȚILOR SANITARE DIN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

În urma solicitării Ministerului Sănătății, a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș, pe parcursul lunii noiembrie 2020, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș și reprezentanți ISCIR au efectuat un număr de 13 controale la secțiile ATI din unitățile sanitare cu paturi din județul Mureș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a constatat 21 de nereguli și a aplicat 26 de avertismente. De asemenea, un număr de 5 nereguli au fost soluționate.

În urma controalelor, s-a constatat că Secția ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș (str. Gheorghe Marinescu, nr. 1) funcționa fără deținerea autorizației de securitate la incendiu. Pentru rezolvarea situației a fost luată decizia mutării acestei secții la etajele 1 și 2 ale aceleiași clădiri. Lucrările de mutare au fost finalizate pe parcursul lunii noiembrie.

Printre neregulile constatate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș se numără existența unor căi de evacuare înguste, lipsa anumitor spații de depozitare, disfuncționalități în funcționarea prizelor, a instalației de alarmare și semnalizare a incendiilor, dar și lipsa unei rampe pentru calea de evacuare a pacienților transportabili cu paturi mobile ATI.

Pentru remedierea disfuncționalităților identificate, reprezentanții ISU Mureș au dat termene de remediere imediată, până la finalul anului 2020 sau în primele luni ale anului 2021, în funcție de complexitatea lucrărilor.

Direcția de Sănătate Publică Mureș a constatat nereguli încadrate în două categorii principale, și anume: al dotării cu anumite echipamente/aparatură medicală, precum și al asigurării spațiilor conform Ordinului ministrului sănătății nr. 1500/2009.

Printre neregulile identificate de către inspectorii sanitari se numără lipsa unor echipamente medicale precum: aparat pentru realizarea hipotermiei, aparat pentru măsurarea coagulării,

EEG pentru presiune intracraniană, pompe de nutriție sau unele consumabile. La acestea se adaugă lipsa unui număr optim de prize, pe ambele părți ale patului, a unor prize de vacuum, precum și absența unui spațiu optim, în unele cazuri, între paturi și/sau perete.

În ceea ce privește asigurarea spațiilor conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 1500/2009, inspectorii sanitari au identificat o serie de aspecte neconforme, precum: lipsa unei camere de lucru asistente, cuplată cu stația centrală de monitorizare, a depozitului farmaceutic sau neasigurarea unei suprafețe optime pentru paturi.

Pentru remedierea disfuncționalităților identificate, reprezentanții DSP Mureș au stabilit termene de remediere imediată, până la finalul anului 2020 sau în primele luni ale anului 2021.

În cazul Secțiilor ATI COVID și non-COVID din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, s-a ținut seama de faptul că obiectivele sunt cuprinse în proiectul “Construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentelor de urgență UPU, ATI și chirurgie pentru SCJU Târgu-Mureș”. În data de 02.11.2020, proiectul a primit avizul Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe, investiție estimată la 296 milioane de lei.

În cazul Unității Medicale de Suport Covid-19 de la UMFST Târgu-Mureș, inspectorii sanitari au ținut cont de caracterul temporar al amenajării, în urma discuțiilor cu medicul coordonator fiind identificată o listă a neconformităților care urmează să fie remediate (ex: asigurea numărului optim al prizelor de vacuum, asigurarea infuzomatelor, asigurarea pompelor de nutriție și asigurarea sistemului de încălzire a lichidelor perfuzabile).

Autorizațiile sanitare de funcționare eliberate pe perioada stării de urgență, precum și a stării de alertă de către Direcția de Sănătate Publică Mureș, unităților sanitare cu paturi din județul Mureș, care tratează pacienți COVID-19, au caracter temporar, conform legislației în vigoare, la data prezentei, cu valabilitate până la data de 31.12.2020.

 

Lasă un comentariu