IMPERIUL, GÂNDIREA ȘI... MUNTELE

Distribuie pe:

* “Credința în Dumnezeu este însoțită de o lucrare de mari proporții; ea este rezultatul unor strădanii repetate zi de zi; ea este ceva viu pe care nu trebuie să o separăm niciodată de viața noastră cotidiană. Iată ceea ce trebuie să înțelegem pentru a putea descifra cuvintele lui Iisus: «Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta». Putem muta un munte din loc, dar nu închipuindu-ne că îl putem muta dintr-odată. Putem muta un munte, dar deplasându-l piatră cu piatră! Fiecare piatră deplasată, adică fiecare succes (faptă bună), cât de mic ar fi, ne mărește credința, fiindcă ne simțim mai zdraveni, mai puternici, mai stăpâni pe situație. Aruncând o privire înapoi, măsurăm drumul străbătut... și atunci, se poate întâmpla deja ca, la jumătatea lucrării făcute, această credință a noastră să se întărească într-atât încât putem muta restul ce ne-a rămas dintr-odată”.

Omraam Mikhael Aivanhov (1900-1986), filosof, pedagog, alchimist, mistic, magician, astrolog. La vârsta de 17 ani devine discipolul Maestrului Peter Deunov în Bulgaria, care îl trimite în Franța, unde va ține conferințe timp de 50 de ani, până la moartea sa, în anul 1986. “De la naștere, am avut o înclinare spre foc; mai târziu am înțeles că nu trebuie să mă ocup atât de mult de focul exterior, ci trebuia să aprind mai întâi inima mea (sufletul), apoi pe cea a altora”. “Există o lume a armoniei, o lume a veșniciei de unde au ieșit toate formele, toate culorile, întreaga muzică, iar eu am pătruns în această lume”.

***

* “La Dumnezeu ajungem printr-un anume mod de viață, nu printr-un anumit mod de a gândi”.

Cristos Yannaras (1935 - ), filosof și teolog important al Bisericii Greciei. A studiat filosofia și teologia la Atena, Bonn și Paris, iar disertația de doctorat și-a susținut-o la Facultatea de Litere din Paris (Sorbona) și la Facultatea de Teologie a Universității din Tesalonic. Este membru al Academiei Internaționale de Științe religioase și membru în comitetul director al revistei Concilium. Până în anul 2005 a profesat la Institutul de Științe Politice din Atena și la Universitatea de Științe Sociale și Politice Panteon din Atena.

***

* “Alexandru cel Mare, Cezar, Carol cel Mare, eu, am întemeiat mari împărății. Dar cum am reușit? Prin forță. Iisus Hristos, singur, a întemeiat imperiul său pe iubire. De aceea și azi, milioane de oameni ar muri pentru el”.

Napoleon Bonaparte (1769-1821), lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-LEA. Deși considerat tiran de către oponenții săi, el a rămas în istorie și datorită creării Codului Napoleonian, care a pus fundațiile legislației administrative și judiciare în majoritatea țărilor Europei de Vest. Ultimii 6 ani i-a petrecut în exil, sub supraveghere britanică, pe Insula Elba. A murit suferind de cancer la stomac, sau după alte păreri a fost otrăvit. Filosoful Țuțea face următoarea remarcă: “Napoleon a făcut adevărata istorie a Revoluției franceze. Un om a refăcut ordinea naturală, punând parul pe haimanalele de pe stradă. Cu el începe o nouă filosofie a istoriei”.

P.S. Prof. dr. Ilarion Felea (1903-1961): “Speranța țării și a bisericii noastre este educația și instrucția bună a tineretului. Când tinerețea este rea, și societatea este rea. Salvarea societății este salvgardarea tineretului, orientarea lui, a educatorilor și a creatorilor de valori spre ideile virtuale ale culturii umane, creștine. Pentru că de atitudinea care o avem în fața religiei și a culturii, și mai ales de hotărârea pe care o luăm în fața lor, începe slava sau osânda unui om, mărirea sau decăderea unui neam, mântuirea sau pierzarea, binecuvântarea sau blestemul, viața sau moartea”.

Lasă un comentariu