CUM SUNT FURAȚI, ÎN STATISTICI, ROMÂNII ARDELENI (II)

Distribuie pe:

“Patriotismul maghiar este imperialismul unei națiuni obținută să domine, să asuprească și să-i exploateze pe vecinii săi. Acest tip de herrenvolk, acest popor de stăpâni și cuceritori nu vrea, nici învins, să se adapteze la ordinea morală a unei Europe noi: el este inaccesibil la ideile de democrație, de libertate și egalitate între națiuni. Pentru a trăi, el are nevoie de popoare de sclavi care muncesc și suferă, pentru ca el să comande și să se bucure. El n-a știut să vadă în acest război sfârșitul imperialismului și începutul unei ere de libertate pentru națiunile mari și mici” (George Pop de Băsești, “Gazette de Lausanne, 8 aprilie 1919).

Cu speranța că va crea confuzie pe timpul semnării tratatelor de pace de la Paris, din 1919-1920, delegația Ungariei a încercat tot felul de stratageme ca să inducă imaginea unei Transilvanii destul de nelocuită de români, punând la dispoziția puterilor învingătoare, în Primul Război Mondial, o mulțime de “hărți” unde unele regiuni (Maramureș, Oaș, Hațeg, Lăpuș, Apuseni, Năsăud etc.) apăreau ca... pustii! Este și laitmotivul pentru care delegația ungară a revendicat “dreptul” de a-i fi acordate, însă acțiunea ei a eșuat întrucât o delegație științifică, în frunte cu marele geograf francez Robert Fischer, s-a deplasat în Transilvania și a constatat că “petele albe”, ale hărților respective, erau literalmente false!

Obișnuitele mistificări ale revizioniștilor Budapestei, făcute cu speranța că Occidentul îi va fi alături în internaționalizarea “problemei Transilvaniei”, au “explodat” atât în perioada postbelică (s-au considerat persecutați și au reclamat încălcarea de către președintele Ceaușescu a Actului Final de la Helsinki din 1975, au prezentat documente denaturate statistic și istoric la Conferința pentru Securitate și Cooperare Europeană de la Madrid din 1980, au contestat integritatea teritorială a României prin editarea - în 1986 - a “Istoriei României” etc.), cât și în perioada postceaușistă (când societatea românească a fost inflamată cu o multitudine de acțiuni șoviniste, extremiste și revizioniste ale Ungariei via U.D.M.R.!

Lasă un comentariu