ÎNFIINȚAREA UNEI CLASE 0 ȘI PROGRAM PRELUNGIT ȘI LA SECȚIA ROMÂNĂ A GRĂDINIȚEI DIN CORUNCA

Distribuie pe:

Doamna consilier local Oltean Elvira a fost aleasă recent în funcția de reprezentant al CL în consiliul de administrație al școlii din Corunca.

Zilele trecute, împreună cu colegii consilieri, Daniel Cheșa și Raul Moldovan, s-a întâlnit cu dl Bîndilă Claudiu, inspector școlar general, și dl Pășcan Sabin, inspector școlar general adjunct la ISJ Mureș. Cu acest prilej, s-a discutat despre procedura ce trebuie urmată pentru înființarea unei grupe de grădiniță cu program prelungit secția română și înființarea unei clase zero secția română în cadrul Școlii Gimnaziale din Corunca.

Ulterior, dl consilier Daniel Cheșa a purtat o discuție constructivă cu dl primar Takács Szabolcs, care și-a exprimat sprijinul pentru atingerea acestui obiectiv începând cu anul școlar 2021-2022. Pentru a se obține cele propuse este nevoie de parcurgerea unui întreg proces birocratic, ce a debutat în 16 decembrie, în cadrul ședinței Consiliului de administrație a școlii, care a propus înființarea clasei zero și a grupei cu program prelungit. Consiliul local va trebui să aprobe rețeaua școlară propusă, cu noile structuri. Inspectoratul Școlar Mureș va aproba apoi, urmând a fi emis un ordin de ministru, prin care se vor vacanta noi posturi de învățător, educator, bucătar, îngrijitor. Primăria va achita taxe de autorizare și va investi în mobilier pentru grădiniță, paturi pentru copii, măsuțe pentru servirea mesei etc. Pentru ca toate acestea să prindă viață e nevoie de o listă cu minimum 20 de copii pentru grădiniță și minimum 15 pentru clasa zero. Vă rugăm să vă gândiți la acest efort comun care este depus în interesul copiilor dumneavoastră. Vă rog să vizitați școala și grădinița din Corunca. Veți constata că este net superioară ca dotări multor școli din Târgu-Mureș. Autoritatea locală se va strădui să aducă în Corunca învățători și educatori pe măsura pretențiilor dumneavoastră. Autobuzul școlii îi va ridica pe micuți din fața casei. Dumneavoastră trebuie doar să-i înscrieți aici, unde le este locul, în localitatea în care trăiesc.

Dna consilier local Oltean Elvira a declarat: “Dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor părinților, prin posibilitatea de a le oferi în localitate un loc unde să lase copiii preșcolari pe perioada zilei în care desfășoară diferite activități a dus la necesitatea de înființare a programului prelungit și la secția română a grădiniței. Avem în comună secția română a grădiniței cu program normal, care, după un început timid, a reușit să adune un număr de copii care să permită funcționarea, dar principala problemă a rămas programul prelungit necesar pentru a răspunde necesităților oamenilor activi. Pentru anul școlar 2021-2022, consiliul de administrație al școlii, împreună cu Consiliul local, au început procedura de autorizare a grădiniței cu program prelungit în limba română. Dar de la intenție la fapta concretă pentru a primi autorizarea provizorie și pe urmă definitivă avem nevoie de cel mai important lucru implicat în procesul de învățământ: COPIII. Avem nevoie de o continuitate și la secția română, de un număr de minimum 20 de copii care să frecventeze grădinița la secția română pentru a se justifica solicitarea noastră și aproba de către Inspectoratul Școlar Mureș a programului prelungit și la secția română a grădiniței și înființarea clasei pregătitoare în secția română. Fapt ce presupune înființarea a încă unui post de educator și personal auxiliar, precum și învățător. Perioada de înscriere începe în luna februarie 2021 pentru anul școlar 2021-2022 și durează până în luna mai. Până la închiderea procesului de înscriere ne dorim să avem numărul necesar de copii înscriși. Înscrierea se poate face și online”.

Daniel Cheșa a completat: “Din discuțiile purtate cu dl primar Takács Szabolcs a reieșit că vom beneficia de întreg sprijinul Primăriei și conducerii unității de învățământ pentru ca școala și grădinița publică din Corunca să-și deschidă larg porțile pentru copiii români din comuna Corunca. Vom urmări îndeaproape ca aceste promisiuni să se înfăptuiască. În acest timp, părinții sunt rugați să acceseze SIIIR - Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, la adresa https://www.siiir.edu.ro, unde se pot face înscrieri online în orice școală din România, deci și în cea din Corunca”.

Reacția unui părinte din Corunca, Vasi Barbu: “O inițiativă lăudabilă! Noi ne ducem copilul la această grădiniță încă din 2019, pe atunci grupa de la secția română era frecventată de 2-3 copii, iar astăzi, înainte ca școlile și grădinițele să fie închise, aceasta a crescut la 10-12 copii. Menționez că această grupă dispune de o singură educatoare și nu are program prelungit. Recomand această grădiniță și invit și alți părinți să răspundă inițiativei Consiliului local de a înființa o grupă cu program prelungit la grădiniță și o clasă zero secția română la școală. Cred că fără o implicare a noastră, a părinților din Corunca, și fără copii înscriși la această minunată unitate de învățământ, orice demers este inutil. Dacă în aceste zile nu ne mobilizăm să sărim în sprijinul direcțiunii școlii și consilierilor implicați, nici anul viitor nu vom avea grădiniță cu program prelungit și clasă zero pentru copiii români”.

Lasă un comentariu