PREA MULTE CADOURI DE LA MOȘ CRĂCIUN NU FAC BINE DEZVOLTĂRII EMOȚIONALE A COPIILOR!

Distribuie pe:

Psihologul clinician Yolanda Crețescu, fondatorul primului hub antidepresie din România și președinte al Asociației Happy, citat de csid.ro, atrage atenția părinților să nu cadă în capcana „sacului prea plin" al lui Moș Crăciun, întrucât abundența de cadouri funcționează precum un anestezic care nu numai că îi face pe cei mici să minimalizeze importanța unor valori precum efortul, generozitatea și cumpătarea, dar îi transformă mai târziu în adulți imaturi, capricioși, pentru care nimic nu va fi niciodată suficient.

În plus, deseori satisfacerea tuturor capriciilor celor mici și abundența de cadouri reprezintă încercări ale părinților de a compensa prin daruri timpul puțin petrecut alături de copii, fenomen care poate avea consecințe negative în dezvoltarea emoțională a copiilor.

În opinia specialistului, abundența de cadouri poate avea mai multe urmări negative.

Copleșirea - În fața unei multitudini de daruri, copiii riscă să fie copleșiți și să nu se mai poată bucura de niciunul în mod special sau să fie foarte încântați de cadoul preferat, iar pe restul să le uite abandonate într-un colț al camerei.

Deziluzionarea - Copiii obișnuiți să primească multe cadouri consideră acest lucru ca fiind o obligație a părinților și pierd astfel din entuziasmul și misterul venirii lui Moș Crăciun. În loc să le înfrumusețeze copilăria, părinții le fură astfel una dintre cele mai frumoase emoții.

Scăderea nivelului de toleranță la frustrare - Părinții care le oferă copiilor tot ceea ce își doresc, fără a le explica sacrificiul care se ascunde în spatele fiecărui cadou, contribuie la formarea unei atitudini egocentrice. Drept urmare, copiii nu ajung să mai învețe cum să facă față provocărilor și frustrărilor, o abilitate esențială în viață.

Limitarea imaginației - Excesul de cadouri de la Moș Crăciun ajunge să provoace plictiseală și să împiedice dezvoltarea imaginației la copii. Deși cei mici au nevoie de jucării pentru a-și dezvolta abilitățile motorii și cognitive, ei se pot juca și fără jucării și exact acele momente, când nu există un scenariu prestabilit, sunt cele care le dezvoltă cel mai mult creativitatea.

Dezvoltarea de antivalori - Atunci când copiii primesc prea multe cadouri, tind să le devalorizeze și să dezvolte atitudini profund consumeriste și egoiste.

Recomandări pentru părinți

Pentru perioada sărbătorilor de iarnă nu vă bazați pe cantitatea de cadouri de la Moș Crăciun, ci pe calitatea lor. Darurile sunt importante în viața copiilor, dar sub nicio formă nu trebuie să fie un substitut al atenției și iubirii oferite.

Diminuați orele petrecute în goana după cadouri și petreceți cât mai mult timp în compania familiei.

Implicați copiii în toate activitățile ce țin de organizarea acestei sărbători, implicit în oferirea de cadouri pentru membrii familiei. Încurajați-i să își folosească imaginația și să achiziționeze sau să confecționeze daruri pentru frați, bunici, prieteni.

Organizați un moment special în care să compuneți împreună cu cei mici scrisoarea pentru Moș Crăciun.

Aceasta este perioada cea mai frumoasă a anului, în care părinții le pot insufla copiilor una dintre cele mai importante lecții de viață, aceea că adevărata bucurie nu constă în abundența de daruri, ci în timpul valoros petrecut împreună cu cei dragi. (L.P.)

 

Lasă un comentariu