PRIMA ȘEDINȚĂ A NOULUI GUVERN - SĂPTĂMÂNA VIITOARE. CAMPANIA DE VACCINARE - PRIORITARĂ

Distribuie pe:

Prima ședință formală a Guvernului Cîțu ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Prim-ministrul desemnat, Florin Cîțu, a declarat, în noaptea de marți spre miercuri, după validarea de către PNL a listei miniștrilor liberali, că prioritară este derularea în cele mai bune condiții a campaniei de vaccinare anti-COVID, care ar urma să înceapă în România în data de 27 decembrie.

De asemenea, conform lui Cîțu, până la data de 31 decembrie “urmează o serie de ordonanțe care pregătesc bugetul și perioada următoare”.

“Săptămâna viitoare va fi prima ședință de Guvern. Prioritățile sunt, pe lângă aceste ordonanțe, campania de vaccinare - trebuie să ne asigurăm că toate fondurile destinate campaniei de vaccinare vor fi alocate, de aceea trebuie să venim și cu un buget foarte rapid, dar ne vom asigura că această campanie se va derula în cel mai bun mod”, a precizat Florin Cîțu.

 

 

FLORIN CÎȚU - DESEMNAT PREMIER

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marți, pe Florin Cîțu candidat pentru funcția de prim-ministru.

Florin Cîțu este premierul propus de coaliția PNL - USR PLUS - UDMR.

Șeful statului a vorbit, în declarația susținută la Palatul Cotroceni, despre consultările recente, dar și despre faptul că noua coaliție a demonstrat că are majoritate în Parlament.

“Săptămâna trecută, la prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Și s-au cristalizat.

Între timp, o coaliție formată din PNL, USR PLUS și UDMR a fost formalizată, și-a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României și astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de prim-ministru. Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”, a spus Iohannis.

Potrivit articolului 103 din Constituția României: (1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. (2) Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. (3) Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

 

CÎȚU: VOI FACE TOT CE ESTE POSIBIL PENTRU A AVEA O GUVERNARE STABILĂ ȘI DE LUNGĂ DURATĂ

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a declarat că va face tot ce este posibil pentru a avea “o guvernare stabilă și de lungă durată”.

“Vreau să-i asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată”, a declarat Florin Cîțu, după ce a fost anunțat de președintele Klaus Iohannis ca premier desemnat.

El a adăugat că este rolul noii guvernări să gestioneze rapid criza de sănătate și pe cea economică.

“În același timp, vreau să fac o declarație fermă, domnule președinte, aici. România trece în această perioadă printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă”, a subliniat Cîțu.

Premierul desemnat a adăugat că se va prezenta în noua formulă de guvernare cu “o echipă de profesioniști”.

“Fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire”, a mai declarat Cîțu.

Nu în ultimul rând, premierul desemnat l-a asigurat pe șeful statului de un parteneriat “transparent și onest”.

“Împreună avem același obiectiv - dezvoltarea României”, a arătat el.

 

CAMERĂ: MODIFICAREA REGULAMENTULUI - TREI NOI COMISII PARLAMENTARE AU FOST CONSTITUITE

Camera Deputaților și-a modificat regulamentul de funcționare, constituind trei noi comisii parlamentare permanente.

Astfel, se va înființa Comisia pentru constituționalitate, care se va ocupa cu punerea în acord a prevederilor declarate neconstituționale, Comisia pentru știință și tehnologie, care va avea în vedere activitatea științifică, promovarea progresului tehnologic, cercetarea-dezvoltare, inovația, precum și Comisia pentru tineret și sport.

Liderul deputaților AUR, George Simion, a atenționat asupra faptului că formațiunea sa nu poate nominaliza deputații în comisii deoarece de curând a aflat despre componența comisiilor.

“Noi am aflat componența comisiilor acum o jumătate de oră, nu avem cum să nominalizăm oamenii care fac parte din comisii”, a spus Simion.

La rândul său, deputatul AUR Antonio Andrușceac a spus că deputații formațiunii sunt împotriva constituirii Comisiei pentru constituționalitate.

“Ne-am opus la constituirea acestor comisii, cum este și Comisia pentru constituționalitate. Controlul de constituționalitate este făcut de CCR și ar fi un paralelism juridic”, a motivat acesta.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care conducea ședința, a spus că AUR are locurile asigurate, conform ponderii obținute în urma votului cetățenilor, și poate face nominalizările ulterior.

“Comisia de constituționalitate există și la Senat și acum este constituită în oglindă și la Cameră”, a mai precizat Orban.

 

CAMERA DEPUTAȚILOR: PSD DEȚINE ȘEFIA A 8 COMISII, PNL - 6, USR PLUS - 4, UDMR - 2, AUR - 2, MINORITĂȚI - 2

Grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputaților deține șefia a 8 comisii permanente, PNL - 6, USR PLUS - 4, UDMR - 2, AUR - 2 și grupul minorităților naționale - 2.

* Grupul parlamentar PSD a obținut președinția a 8 comisii permanente. Costel Dunava va conduce Comisia pentru politică economică, Ciprian Constantin Șerban - Comisia de transporturi, Adrian Chesnoiu - Comisia pentru agricultură, Simona Bucura Oprescu - Comisia pentru administrație, Natalia Intotero - Comisia pentru educație, Steluța Cătăniciu - Comisia pentru cercetarea abuzurilor, Gheorghe Șimon - Comisia pentru regulament, Ștefan Moșoiu - Comisia pentru afaceri europene.

* Grupul parlamentar al PNL are șefia a 6 comisii, și anume: Comisia pentru buget va fi condusă de Bogdan Huțucă, Comisia de mediu - George Cătălin Stângă, Comisia de sănătate - Nelu Tătaru, Comisia de apărare - Constantin Șovăială, Comisia pentru tehnologia informațiilor - Ion Sabin Sărmaș, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor - Gigel Știrbu.

* USR PLUS va conduce 4 comisii permanente. Comisia pentru muncă va fi condusă de Oana Țoiu, Comisia pentru cultură - Iulian Bulai, Comisia juridică - Mihai Badea, Comisia pentru tineret și sport - Tudor Pop.

* UDMR va avea președinția a 2 comisii. Comisia pentru industrii și servicii va fi condusă de Bende Sandor și Comisia pentru politică externă de Biro Rozalia.

* Grupul minorităților naționale deține șefia a 2 comisii. Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale va fi condusă de Iusein Ibram și Comisia pentru știință și tehnologie va fi condusă de Dragos Zisopol.

* AUR va deține președinția a 2 comisii: Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați și Comisia pentru constituționalitate. Acest grup încă nu și-a nominalizat membrii în comisiile permanente.

 

PROCEDURI DE ÎNVESTITURĂ PENTRU GUVERNUL CONDUS DE PREMIERUL DESEMNAT FLORIN CÎȚU

Noul guvern, condus de premierul desemnat Florin Cîțu, urma să fie învestit ieri, după ora 18.00, prin votul plenului reunit al Parlamentului.

Conducerile PNL, USR PLUS și UDMR au validat, fiecare în parte, listele proprii de miniștri care vor face parte din viitorul Executiv.

Lista membrilor Guvernului este următoarea:

* Florin Cîțu - prim-ministru

* Dan Barna - viceprim-ministru

* Kelemen Hunor - viceprim-ministru

* Nicolae Ciucă (PNL) - Ministerul Apărării Naționale

* Bogdan Aurescu (PNL) - Ministerul Afacerilor Externe

* Alexandru Nazare (PNL) - Ministerul Finanțelor Publice

* Lucian Bode (PNL) - Ministerul de Interne

* Sorin Cîmpeanu (PNL) - Ministerul Educației Naționale

* Virgil Popescu (PNL) - Ministerul Energiei

* Adrian Oros (PNL) - Ministerul Agriculturii

* Bogdan Gheorghiu (PNL) - Ministerul Culturii

* Raluca Turcan (PNL) - Ministerul Muncii și Protecției Sociale

* Cătălin Drulă (USR PLUS) - Ministerul Transporturilor

* Claudiu Năsui (USR PLUS) - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

* Stelian Ion (USR PLUS) - Ministerul Justiției

* Cristian Ghinea (USR PLUS) - Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

* Vlad Voiculescu (USR PLUS) - Ministerul Sănătății

* Ciprian Teleman (USR PLUS) - Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

* Cseke Attila (UDMR) - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

* Tanczos Barna (UDMR) - Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

* Eduard Novak (UDMR) - Ministerul Tineretului și Sportului

Conform Constituției, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat în ședință comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

 

ORBAN, DUPĂ APROBAREA LISTEI MINIȘTRILOR

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat după ședința Biroului Politic Național al partidului în care a fost validată lista miniștrilor liberali propuși în Guvernul Cîțu, că unii membri poate au fost supărați că PNL nu mai deține anumite ministere, dar mandatul său a fost respectat sută la sută și nu există niciun dezavantaj dacă partidul nu deține un minister sau altul.

“Le-am răspuns că PNL nu este singur la guvernare, PNL se află într-o coaliție și că în negocierile care au fost purtate, mandatul dat de Biroul Politic Național a fost respectat sută la sută. Mandatul meu a fost acela de a negocia formarea unei coaliții și, de asemenea, de a conduce la formarea unei majorități parlamentare care să ducă la învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu și, de asemenea, cu o reprezentare care ținea cont de votul cetățenilor, adică o reprezentare în toate funcțiile de demnitate publică pentru Partidul Național Liberal, corespunzătoare votului dat de cetățeni, și anume o pondere de 55%”, a afirmat Orban.

El a subliniat că orice ministru trebuie să pună în practică programul de guvernare și nu există niciun dezavantaj că PNL nu deține un minister sau altul.

Ludovic Orban a precizat că pentru el cel mai important lucru a fost acela de a reuși construcția coaliției.

 

Lasă un comentariu