FILARMONICA DE STAT TÂRGU-MUREȘ, LA CEAS ANIVERSAR

Distribuie pe:

Filarmonica de Stat Târgu-Mureș aniversează 70 de ani de existență. Marți, 22 decembrie, a avut loc concertul coral de Crăciun, ultimul din acest an, intitulat “Christmas around the world”.

La pupitru s-a aflat Siko Sidonia, maestru de studii cor. Și-au dat concursul, Corul Mixt al Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, pianista Antonia Someșan și tenorul Szabo Levente. Invitați speciali au fost Fazakas Attila - contrabas și Gombocz Avar - percuție.

Au răsunat colinde celebre din muzica popoarelor din creația compozitorilor: G.F. Händel, J.S. Bach, T. Popovici, T. Brediceanu, Farkas F., Gustav Biener, Arthur Harris, Sabin Pautza, Adolphe Adam, Irving Berlin, V.C. Johnson, Kirby Shaw, Mariah Carey-Walter Afanasieff, Lloyd Larson.

Așa cum ne-am obișnuit în ultima vreme, din pricina pandemiei cu Sars-Cov-2, și acest concert s-a desfășurat fără public, însă a putut fi urmărit live pe pagina de facebook și pe canalul youtube al Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

De altfel, această lună decembrie a fost dedicată din nou, ca în fiecare an, muzicii religioase în cadrul Festivalului “Musica Sacra” ajuns la ediția a XXXI-a, desfășurat între 8 și 22 decembrie.

Însă înainte de toate, primul concert al acestei luni a avut ca invitat unul dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului, în persoana lui Horia Mihail, care a interpretat la pian, acompaniat de orchestra Filarmonicii de Stat, “Concertul pentru pian și orchestră, nr. 2 în Si bemol major, op.19”.

În deschiderea concertului, orchestra a interpretat Uvertura “Hebridele”, de F. Mendelssohn-Bartholdy. La pupitru s-a aflat dirijorul George Hariton. Concertul a fost realizat în parteneriat cu TVR Târgu-Mureș.

Revenind la aniversarea a 70 de ani de existență, Filarmonica de Stat a susținut în acest sens un concert simfonic aniversar în data de 17 decembrie, avându-l la pupitru pe dirijorul mureșean Remus Grama.

Soliștii acelei seri au fost Sándor Ágnes Klára la flaut, Vilhelem András și Sviatoslav Perepelytsia la violoncel, cu largul concurs al orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

Au fost interpretate Concertul pentru flaut și orchestră în sol minor, RV 439, “La notte” și Concertul pentru doi violonceli în sol minor, RV 531, ambele de compozitorul Antonio Vivaldi și Simfonia nr. 94 în Sol major, “Surpriza”, de J. Haydn.

Filarmonica de Stat Târgu-Mureș a fost înființată de Guvernul României în anul 1950 prin strădania unor muzicieni de excepție precum Zeno Vancea și Kozma Géza. Odată cu înființarea Filarmonicii, dirijori de marcă precum: George Georgescu, Alfred Alessandrescu, Mircea Basarab, Mircea Cristescu, Emil Simon, Erich Bergel, Paolo Olmi, Lawrence Foster, Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu etc., cât și o pleiadă de soliști valoroși, printre care Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Perényi Miklós, Ștefan Ruha, Radu Lupu, Nicolae Herlea, Dan Grigore etc., au fost o prezență plăcută pe scena Filarmonicii. Un rol extrem de important în evoluția Orchestrei simfonice l-au avut dirijorii permanenți Kozma Géza, Remus Georgescu, Szalman Lóránt și Cristian Mandeal.

La cârma Corului Mixt s-au aflat de asemenea muzicieni de mare rafinament, precum dirijorul Szalman Lóránt, Szarvady Gyula, Fejér Elemér, Birtalan Judit, Dumitru Buzoianu și regretatul Vasile Cazan. Trebuie menționată aici, de asemenea, munca directorilor aflați la conducerea instituției pe parcursul istoriei ei: dr. Birek László, Antalffy Zsuzsánna, Kovács Dénes, Székely Endre, Kozma Mátyás, Zoltán Aladár, Szalman Lóránt, Valeriu Maior, Csíky Boldizsár, Botár Gerõ, Vasile Cazan, fiecare dintre ei aducându-și un aport însemnat la ridicarea exigențelor artistice, a bunei organizări și funcționări a acesteia.

Profesionalismul anilor '80 sub îndrumarea renumitului concertmaestru Iuliu Hamza a fost consolidat apoi timp de două decenii de regretatul László Alexandru, astăzi doi concertmaiștri: Péter Béla și Roxana Oprea contribuie cu elanul lor la munca de zi cu zi a acestui prestigios colectiv artistic mult întinerit și foarte bine pregătit.

Corul mixt, înființat în anul 1956, își continuă frumosul traseu artistic, din anul 1990 până în anul 2020 avându-l ca dirijor pe regretatul Vasile Cazan, ajutat în mod excelent de maestrul de studii cor Sikó Szidónia. Îmbucurător este și faptul că în anul 2008 s-a reușit înființarea Cvartetului de coarde “Tiberius”, care, pe lângă concertele din stagiune, răspunde unor invitații la evenimente de protocol organizate de autorități: Consiliul Județean, Prefectură, Primărie.

Funcționează și înfrumusețează stagiunile și alte formații camerale ale Filarmonicii: Octetul de suflători, Ansamblul de alămuri și percuție, Ansamblul de tromboni, Cvintetul de alamă, Grupul vocal bărbătesc “Cantuale”, iar organista instituției, Molnár Tünde, susține în ultimii cincisprezece ani, în perioada estivală, seria “Serilor de vară cu muzică de orgă”.

Să nu uităm de cele patru mari festivaluri anuale: Festivalul Muzicii de Divertisment, în luna ianuarie; Zilele Muzicale Târgumureșene, în luna mai, Festivalul Muzical Internațional “In memoriam Constantin Silvestri”, în luna octombrie și Festivalul “Musica Sacra”, în luna decembrie.

Stagiunile de concerte lecție și educative au demarat odată cu înființarea Filarmonicii, la început prin contribuția esențială a eruditului Antalffy Endre și apoi prin expunerile extrem de atractive făcute de cunoscutul compozitor Csíky Boldizsár.

În ultimele două decenii, datorită bunei colaborări avute cu Liceul Vocațional de Artă, prezentările au fost făcute de Carmen Mihăescu, Dorina Pop, Kovács Zsuzsa, Ana Poroșnicu, Carla Gliga și Fülöp Klára.

 

Lasă un comentariu