MIELUL, HARUL ȘI... CONTEMPORANUL

Distribuie pe:

* “Contemporan cu Dumnezeu” - “Mirosea dimineața însorită a mir,/ Tăcerile alunecau pe nesimțite-n mers,/ Nu știam că alături poetul Radu Gyr/ Își înveșnicea suferința-n vers.// Cânta amiaza tristețea-n flori/ Uitase să-mbobocească și mălinul,/ Iar cerul desena o cruce de cocori/ Ridicând la rang de virtute chinul.// Amurgul jelea cu nuanțe închise/ Și câmpul trimitea culorile la culcare/ Pe când clipele albe cădeau ucise/ De nu se-ntorceau din nou în soare.// Și azi noaptea mă-nvelește cu frig,/ Mă tem de visul care iată, vine/ În miezul întunerecului, cu speranță strig:/ Doamne, îți mulțumesc, sunt contemporan cu tine!”

***

* “Nu eu am reușit să-i fac literați pe membrii familiei mele. Dumnezeu le-a transmis harul acesta, sau poate l-am moștenit (cu toții) de la mama mea. Soția are în proză și poezie o spontaneitate jucăușe și optimistă, care deseori se evidențiază chiar și în poeziile cu iz dramatic. Ionuț este un ambițios, un căutător de noutate și formator de opinie, pe când Florin este un bun practician. Se zice că în mâna lui... orice lucru se transformă în... aur”.

***

* “Azi l-am văzut înălțându-se pe Iisus/ Când zborul ieșise din cântec/ Și viers în ouă cinteza a pus/ Iar mielul paște iarba în pântec.// Piepănul pădurii cerul îl perie/ Este o lună stranie în apus,/ Pe nimeni în suflet nu-l sperie/ Când înălțându-se l-am văzut pe Iisus”.

Al. Florin Țene (1942 - ), născut în orașul Drăgășani, jud. Vâlcea, din părinții Ion și Ecaterina. În 1964 se căsătorește cu poeta Titina Nica-Țene. Are doi băieți: Florin, specialist în imagine de televiziune, și Ionuț, doctor în istorie și master în drept, poet și scriitor, fondatorul ziarului “Napoca News”, cu 16 cărți scrise. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru corespondent al Academiei Americană-Română și membru al Asociației Scriitorilor Români din Canada. În anul 2011 a primit Diploma de Excelență din partea Senatului Universității de Vest “Vasile Goldiș”, din Arad, pentru întreaga operă și activitatea sa în promovarea literaturii române. Liga Scriitorilor Români îi acordă în anul 2012 Medalia “Virtutea literară”, pentru strălucita sa creație literară și pentru promovarea culturii române în țară și străinătate. Tot în acest an, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Filologie și Fundația “Vasile Pogor” din Iași îi acordă Diploma la Festivalul Internațional Eminescu pentru lucrarea “Norocul limbii române, Eminescu”. Tot în acest an primește și înaltul Ordin Mineresc “Sfânta Varvara”, urmare faptului că a oglindit în operele sale viața și activitatea oamenilor de pe Valea Jiului. În anul 1997 primește o bursă de studii la Bruxelles, în structurile Uniunii Europene, unde i se oferă diploma de “Jurnalist European”. În anul 2006 a înființat “Liga Scriitorilor din România”, devenind președinte executiv al acestei organizații profesioniste care are 30 de filiale în țară și care editează 15 reviste în care se promovează literatura română autentică. Este fondatorul revistelor “Agora Literară”, “Regatul Cuvintelor”, “Constelații diamantine”, “Scurt circuit oltean” etc. Debutează în anul 1959 în revista Tribuna, pe când era elev în clasa a XI. Opera sa este tradusă în limbile sârbă, engleză, coreană, rusă și franceză. Publică poezie, articole, critică literară și eseu în foarte multe reviste din țară și străinătate. Opera conține peste 70 de cărți, și este citat în multe dicționare, enciclopedii, cu referințe deosebite din partea multor personalități culturale și nu numai.

P.S. Sfântul Teofan Zăvorâtul (1815-1894), scriitor de seamă al literaturii ascetice și profet în toată puterea cuvântului: “Dumnezeu așteaptă cu brațele deschise pe toți cei ce vin Către El. Mergeți și voi fără să vă temeți. Fiecare merge cu povara sa și primește ușurare de la Domnul. Toți cei osteniți și împovărați cu povară mai mare sau mai mică sunt odihniți de Domnul când la chemarea Lui merg către El. Pe Domnul Îl avem Mântuitor și Ajutătorul nostru cel Atotputernic... Cei ce nădăjduiesc în El totdeauna dobândesc milă dacă se îndreaptă către El cu rugăminți înțelepte și în chip rațional”.

 

Lasă un comentariu