IACOB HAIDUC ȘI ULEIURILE SALE PRESATE LA RECE

Distribuie pe:

Vineri, 18 decembrie 2020, știind că va fi, așa cum ne-am obișnuit deja, o nouă ediție a expoziției “Local farmers”, organizată de Atelierul de prezentare Petry, m-am hotărât să dau o raită printre standurile pline de produse gustoase și obiecte de artizanat.

În periplul meu m-am oprit la standul cu uleiuri presate la rece al domnului Haiduc. I-am cerut permisiunea să scriu câteva rânduri despre produsele expuse și tehnologia obținerii acestora. Discutând despre vânzare, mi-a spus că merge destul de bine, dar din cauza pandemiei din acest an, atât producția, cât și vânzările au scăzut destul de mult față de anii trecuți.

Domnul Haiduc este din Ocna Mureș și are o asociație de familie pe care o conduce împreună cu soția și fiul său și în care fiecare își are rolul său. Cultivă în total în jur de 20 de hectare de floarea soarelui, soia, rapiță și dovleac, plante folosite pentru prepararea uleiurilor presate la rece. Randamentul obținut este de 200-300 litri de ulei presat la rece pe hectar.

Ca și tehnologie, semințele sunt selectate, se scot impuritățile din ele, inclusiv praful, după care sunt introduse în presa mecanică unde sunt presate la rece, lăsate să se decanteze natural, apoi uleiul obținut este îmbuteliat și etichetat în vederea vânzării.

Ca un exemplu, din 3 kilograme semințe presate de floarea soarelui, se obține un litru de ulei. După ce domnul Haiduc se ocupă de producerea și îmbutelierea uleiului, este rândul soției sale să eticheteze sticlele.

Produsele sunt vândute în piețe, târguri, dar și pe internet. Având în vedere pandemia actuală, produsele se pot comanda și prin e-mail sau de pe pagina de facebook. Uleiurile sunt foarte căutate deoarece oamenii realizează cât sunt de sănătoase. Fiind presate la rece, se păstrează toate vitaminele și mineralele, iar uleiul vândut nu conține aditivi sau conservanți chimici.

Fiul domnului Iacob Haiduc are un aport major în această mică asociație. El mi-a spus că sunt multe lucrări, anual fiind campanii de arat, semănat și că este nevoie de cel puțin doi oameni care să folosească utilajele și care să se ocupe de întreținerea lor. Trebuie făcute tot timpul investiții serioase, de exemplu două prese împreună cu întreținerea lor costă câteva zeci de mii de euro.

Standul domnului Haiduc este plin de uleiuri din cele mai diverse și de paste la borcan foarte gustoase și sănătoase. Astfel, amintim aici uleiul de susan, uleiul din sâmburi de struguri, uleiul de floarea soarelui, uleiul de cânepă, uleiul de rapiță, uleiul de in, uleiul de mac, uleiul de nucă, pasta din semințe de dovleac și pasta de nuci.

Uleiul de dovleac presat la rece este cel mai scump. Acesta este printre cele mai puternice vermifuge și detoxifiante naturale, fiind utilizat în trecut într-o multitudine de boli, de la cele infecțioase la cele cu substrat hormonal sau nervos. Utilizarea uleiului de dovleac din timpuri străvechi îl recomandă ca adjuvant în preîntâmpinarea și ameliorarea alergiilor, afecțiunilor gastrice, hepatice, de vezică, rinichi și prostată.

Pasta de semințe de dovleac este un preparat cu multe beneficii. Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu și fier, sunt un remediu eficient împotriva paraziților intestinali și un ajutor de nădejde în reglarea tranzitului intestinal.

Uleiul de susan presat la rece este foarte bogat în vitamina E și complexul B, fiind extrem de benefic pentru sănătatea pielii. Susanul e recomandat și în tratamentul insomniilor sau ca aport proteic în diferite afecțiuni de nutriție. De asemenea, ajută la detoxifierea ficatului și rinichilor.

Uleiul de nucă presat la rece este ideal pentru persoanele care suferă de hipercolesterolemie și care sunt predispuse la ateroscleroză, fiind de asemenea benefic pentru persoanele care desfășoară activități intelectuale și fizice deoarece are și un efect tonic.

Pasta de nuci naturală poate fi folosită exact ca și uleiul presat la rece de nuci. Folosită în scop terapeutic, pasta de nuci este la momentul actual cel mai natural și eficient tratament de scădere a colesterolului datorită acțiunii sale asupra grăsimilor rele depuse pe artere și vene și, totodată, este un protector al bolilor cardiovasculare. Alături de uleiul de nuci, pasta ajută la o bună funcționare a sistemului endocrin. Reglează nivelul hormonal, fiind o sursă importantă de fitonutrienți, cupru, fier, magneziu, seleniu și zinc.

Uleiul din sâmburi de struguri este o sursă extraordinară de vitamine E, F și B5, putând fi utilizat în tratamente cosmetice datorită antioxidanților puternici pe care îi conține.

Uleiul de cânepă presat la rece și semințele din cânepă sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase produse alimentare din lume, datorită conținutului lor ridicat de acizi grași esențiali. Oferind balanța ideală de acizi grași Omega 6 și Omega 3, uleiul de cânepă ameliorează complicațiile majore ale diabetului și atenuează efectele secundare ale chimioterapiei. Folosit pentru uz extern, uleiul de cânepă ajută la oxigenarea și hidratarea corectă a pielii, fiind util în eczeme și dermatite.

Uleiul de rapiță presat la rece este considerat a avea o mie de calități și, conform unor specialiști, este chiar mai bun decât uleiul de măsline. Acesta face parte din categoria grăsimilor sănătoase, benefice pentru organism și în special pentru sistemul cardiovascular.

Uleiul de in este bogat în vitamine, minerale și este o excelentă sursă de acizi grași sănătoși, Omega 3 și Omega 6. Acest ulei primește în plus de la noi o bilă albă, deoarece nu conține gluten și poate fi astfel consumat de persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau boala celiacă.

Uleiul de mac este bogat în vitaminele B3, B9, fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc și tocoferol. Contine 73% acid linoleic, 10% acid palmitic și 13% acid oleic și fosfor. Fortifică sistemul osos și cel imunitar și previne instalarea osteoporozei. Prin conținutul bogat de minerale, iod, mangan, magneziu, zinc și cupru, uleiul de mac oferă o sursă de energie.

Familia Haiduc locuiește într-o zonă salină, curată și extrem de frumoasă. De fapt, Munții Apuseni sunt renumiți pentru frumusețea localităților și hărnicia oamenilor.

Consumatorilor de produse naturiste le recomand uleiurile și pastele extrem de gustoase și sănătoase ale domnului Haiduc. Salatele îmbunătățite cu aceste uleiuri sunt incomparabile.

În încheiere, doresc familiei Haiduc, care de ani de zile ne îmbunătățește viața, cât și tuturor cititorilor ziarului și nu numai, sărbători binecuvântate, un an nou mai bun, îmbelșugat și cu multă sănătate!

 

Lasă un comentariu