TRADIȚII CIUDATE DE ANUL NOU

Distribuie pe:

Câteva obiceiuri interesante ale poporului român în noaptea de Anul Nou sunt consemnate de Marcel Olinescu, în volumul “Mitologie Românească”, și punctate de adevărul.ro.

De Sfântul Vasile, fetele pun punți ca să-i viseze pe cei ce le vor lua în căsătorie. “Punțile se fac din rămurele de măr dulce, care sunt construite din două crăcuțe, și se așează în marginea gârlei sau prin locuri ascunse. De ele se leagă busuioc, o para de argint legată cu un fir roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. Dacă puntea are chidă (brumă) este semn că fata va lua un bărbat bogat; iar de nu, va fi sărac”. În unele locuri, în Ajunul Anului Nou, fetele puneau busuioc la fântână, iar dacă a doua zi se așeza promoroaca pe el însemna că se vor mărita în acel an. O altă tradiție era ca fetele să pună două bilete sub pernă, unul pe care scriau numele lor și celălalalt cu numele alesului inimii. A doua zi băgau mâna sub pernă și luau unul dintre bilete. Dacă îl nimereau pe cel cu numele bărbatului, însemna că se vor mărita curând. De Bobotează, fetele așezau mărgele pe pragul ușii, prin care intra preotul cu sfințitul, iar apoi le puneau la gât, sperând că se vor mărita. Luau busuioc sfințit de preot și îl așezau sub perna pe care dormeau, ca să li se arate în vis ursitul. Altele mergeau la râu pentru a se scălda în Ajunul Bobotezei, pentru a fi mai sănătoase și mai frumoase.

În noaptea de Anul Nou, în unele locuri se aprinde câte o lumânare la icoana din casă, pentru a le merge bine tot anul.

În noaptea de Anul Nou e bine să ardă tot timpul în casă lumina. De Anul Nou, nimeni nu doarme, pentru că tot anul va fi somnoros. Nu dă bani împrumut, pentru că tot anul va da bani imprumut. La Anul Nou, fiecare om, trebuie sa aibă în mână unealta cu care lucrează în cursul anului. “Așa, plugarul ia sapa, cu care dă de trei ori în pământ, și furca, pe care o ridică de trei ori. Tot așa fac, fiecare în felul său, ciubotarul, croitorul, dulgherul, pietrarul, morarul”.

O tradiție veche este a “calendarului de ceapă”. Bătrânii încercau să afle, citind în foițele de ceapă așezate în cerc, în număr de 12, care lună va fi secetoasă și care va fi ploioasă. (C.V.)

 

Lasă un comentariu