LA TRECEREA DINTRE ANI...

Distribuie pe:

Înainte de a desface o butelie de vin spumant, e bine să cunoaștem câteva reguli de bază.

* Se ține butelia în mâna stângă și cu dreapta se desface coșulețul de sârmă care ține dopul. Se scoate coșulețul, fixând apoi degetul mare pe dop.

* Se înclină apoi ușor butelia, suferind în același timp o ușoară mișcare de rotație spre stânga (spre exterior). Mâna care ține dopul provoacă mișcări ale acestuia, ceea ce face ca dopul să se degajeze progresiv. Normal, dopul ar trebui să iasă singur. Nu se ia degetul mare de pe dop, pentru a evita ca acesta să sară.

Dopul trebuie să iasă lent, fără zgomot și fără o decompresie brutală a buteliei.

* Butelia nu se ține mai mult de o zi la frigider, deoarece dopul devine dificil de scos.

* Paharele în care se servesc vinurile spumante trebuie să fie de tip lalea, ovoid sau flute a champagne. Acestea asigură o înălțime suficientă a lichidului, dând posibilitatea de a aprecia una dintre caracteristicile de bază ale vinului spumant - perlarea.

* De asemenea, paharele trebuie să aibă picior înalt, pentru a evita încălzirea paharului prin atingerea acestuia cu mâna.

* Nu se recomandă punerea de cuburi de gheață în paharele cu vin spumant.

* Vinul spumant se servește în general la temperaturi mai scăzute: 6-8° C, pentru că, în timpul consumului, temperatura spumantului ajunge până la 10°C.

* Butelia se răcește într-o frapieră în care se găsește apă și gheață. Butelia se rotește lent, pentru o răcire uniformă. Trebuie evitată răcirea buteliilor de vin spumant în frigider și niciodată nu se răcesc în congelator.

* Păstrarea vinurilor spumante se poate face și în poziție verticală, deoarece gazul carbonic situat între dop și vin furnizează dopului suficientă umiditate. În același timp, spumantul, nefiind în contact permanent cu dopul, nu capătă gustul de dop.

* Spumantele de tipul brut sau sec, albe sau roze, la care conținutul de zahăr este foarte mic, sunt servite la începutul mesei, odată cu aperitivele. Ele pot fi servite și în continuare ca unică băutură la masă.

Lasă un comentariu