ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII AVERTIZEAZĂ - NU EXISTĂ SUFICIENTE DOVEZI CĂ VACCINURILE ANTI-COVID-19 ÎMPIEDICĂ TRANSMITEREA BOLII

Distribuie pe:

* Dr. Soumya Swaminathan, om de știință în cadrul OMS, le cere oamenilor să fie precauți în comportamentul lor chiar și după ce au primit un vaccin anti - COVID-19 * Swaminathan a declarat luni, într-o conferință de presă online, că nu există încă suficiente dovezi “pentru a avea încredere că vaccinul îi va împiedica pe oameni să contracteze, efectiv, infecția și, prin urmare, să o poată transmite altora * Ea a adăugat că inclusiv persoanele care s-au vaccinat trebuie să intre în carantină atunci când călătoresc în țări cu rate mai mici de transmitere a coronavirusului * Experții vaccinologi din SUA încearcă să stabilească dacă vaccinurile pot opri răspândirea virusului sau sunt eficiente numai în prevenirea cazurilor simptomatice de COVID-19.

În cadrul conferinței de presă, dr. Soumya Swaminathan a declarat că organizația nu a stabilit dacă vaccinurile anti-COVID-19 - dintre care unele sunt administrate în SUA și în Europa - previn contractarea virusului și transmiterea acestuia.

“În acest moment nu cred că avem dovezi sigure că vreunul dintre vaccinuri va preveni infectarea și, prin urmare, transmiterea virusului (...) Cred că până nu vom ști mai multe, trebuie să susținem recomandarea ca și persoanele care au fost vaccinate să ia aceleași măsuri de precauție, până când va exista un anumit nivel de imunitate de turmă, formată în rândul populației”, a spus ea.

Publicația Business Insider a raportat luna trecută că vaccinologii americani speră să stabilească dacă vaccinurile pot opri răspândirea virusului de la persoană la persoană sau dacă acestea doar previn îmbolnăvirea.

Răspunsul ar avea probabil un impact uriaș asupra evoluției pandemiei, deoarece, dacă vaccinurile ar preveni transmiterea, ar reduce riscul ca purtătorii asimptomatici ai virusului să-l transmită altora, notează sursa citată.

Larry Corey, virusologul care elaborează proiectul de cercetare, a spus că studiul are încă nevoie de finanțare, precum și de cooperarea companiilor farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri eficiente.

Trei vaccinuri COVID-19 și-au dovedit eficacitatea în prevenirea îmbolnăvirii sau a formelor grave de boală.

Două dintre acestea, vaccinul Pfizer / BioNTech și vaccinul Moderna sunt deja administrate în SUA și în Europa. Între timp, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford ar putea primi aprobare în Marea Britanie în câteva zile, potrivit Financial Times.

Tal Zaks, medicul șef de la Moderna, a declarat luna trecută că este probabil ca vaccinul să prevină transmiterea, dar a avertizat că nu există încă “suficiente dovezi” care să ateste acest lucru.

“Când vom începe implementarea acestui vaccin, nu vom avea suficiente date concrete pentru a demonstra că acesta reduce transmiterea”, a declarat el pentru “Axios on HBO”.

“Cred că este important să nu ne schimbăm comportamentul bazându-ne exclusiv pe vaccinare”, a adăugat acesta.

Dr. Mike Ryan, directorul OMS pentru Urgențe Sanitare, a avertizat că boala COVID-19 “a venit ca să rămână”.

“Scenariul probabil este ca acest virus să devină un alt virus endemic, care va rămâne oarecum o amenințare, dar o amenințare la nivel foarte scăzut în contextul unui program global eficient de vaccinare”, a spus dr. Ryan.

“Existența unui vaccin, chiar și cu o eficacitate ridicată, nu reprezintă o garanție pentru eliminarea sau eradicarea unei boli infecțioase - o barieră greu de trecut. În primul rând, trebuie să ne concentrăm pe salvarea de vieți omenești, pe un control cât mai eficient al pandemiei, astfel încât comunitățile noastre să poată reveni la normal, și apoi ne vom ocupa și de problema unei «lovituri de grație» pentru a elimina sau eradica acest virus. Dar în acest moment, pe baza instrumentelor și a cunoștințelor de care dispunem, acest lucru este imposibil de afirmat”, a tranșat dr. Mike Ryan, citat de The Sunday Morning Herald.

Dr. David Heymann de la Universitatea de Medicină și Igienă Tropicală din Londra a mers și mai departe: “Indiferent de ceea ce am făcut până acum, virusul va continua să se răspândească, în ciuda vaccinurilor, în ciuda tratamentelor, în ciuda testelor de diagnostic. Trebuie să învățăm să trăim cu această realitate și să folosim instrumentele de care dispunem, în cel mai bun mod posibil”. (surse - businessinsider.com, smh.com)

 

 

Lasă un comentariu