CUM A FOST AFECTAT SPORTUL MONDIAL DE PANDEMIA DE CORONAVIRUS ÎN 2020

Distribuie pe:

Pandemia de coronavirus a afectat puternic în 2020 sportul mondial, ducând la amânarea marilor evenimente sportive, inclusiv a Jocurilor Olimpice, dar și la anularea mai multor competiții. A fost cel mai tulbure an în sport de după Al Doilea Război Mondial. Sportivii au fost nevoiți să se antreneze câteva luni în izolare, în contextul măsurilor împotriva propagării Covid-19, iar la revenirea competițiilor au concurat în fața tribunelor goale. În fotbal, unele echipe au ales să pună în tribune machete cu imaginile suporterilor, iar la stația de amplificare s-au folosit ca sunet de fundal înregistrări cu reacțiile fanilor de la meciurile la care au fost prezenți. Abia în ultimele luni ale anului au început să mai apară spectatori pe stadioane, dar și atunci în număr limitat, cu măști pe chipuri și cu respectarea regulilor de distanțare fizică. Sezoanele competiționale s-au scurtat, dispărând mai multe turnee sau etape, iar pauza dintre sezoane s-a comprimat. Faze finale ale competițiilor din diverse sporturi s-au desfășurat nu în câteva orașe, cum ar fi fost în mod normal, ci în “bule” organizate în câte un oraș, în condiții stricte pentru ca sportivii și toți ceilalți implicați să fie în siguranță. Mulți sportivi s-au infectat cu Covid-19, unii mărturisind ulterior că au avut simptome destul de severe.

În România, Liga 1 la fotbal a fost suspendată în martie din cauza pandemiei și s-a reluat la 13 iunie, astfel că sezonul 2019/2020 s-a încheiat în 5 august. Sezonul s-a reluat cu două amânări: partidele Universitatea Craiova - FC Botoșani și Dinamo - Chindia Târgoviște nu au avut loc conform programării inițiale, după ce, de la botoșăneni, medicul echipei a fost testat pozitiv cu coronavirus, iar de la dinamoviști a fost găsit infectat magazinerul. Atât sezonul 2019/2020, pe final, cât și sezonul 2020/2021, până acum, au fost afectate de numeroase cazuri de infectare la echipele din Liga I și eșalonul secund. Câteva partide au fost amânate. Au avut coronavirus și mari sportivi - Simona Halep, Cristina Neagu, Horia Tecău. Din martie până în iunie, competițiile sportive din România au fost suspendate, de la 1 iunie acestea reluându-se progresiv și în condiții speciale, adică fără spectatori și cu un protocol anti-covid respectat de participanți. Arena Națională din București ar fi trebuit să găzduiască în acest an patru meciuri de la Campionatul European de fotbal, însă competiția a fost amânată pentru anul viitor din cauza pandemiei.

Efectele pandemiei de coronavirus asupra sportului mondial:

JOCURILE OLIMPICE ȘI JOCURILE PARALIMPICE

Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice ar fi trebuit să aibă loc la Tokyo în acest an, începând din data de 24 iulie. Ceremonia tradițională de aprindere a flăcării olimpice a avut loc la 12 martie, la Olympia, fără public. Inițial, organizatorii au insistat asupra faptului că nu vor fi amânate competițiile, însă, în cele din urmă, s-a anunțat amânarea pentru anul viitor. De la înființarea Jocurilor Moderne, în 1896, este pentru prima oară când jocurile sunt amânate pe timp de pace. Competiția a mai fost anulată de două ori, în timpul celor două războaie mondiale.

ATLETISM

Campionatele Mondiale de atletism în sală, programate în perioada 13-15 martie, în China, au fost amânate pentru 2021. Au fost amânate, însă, pentru octombrie 2020, și Campionatele Mondiale de semimaraton, care ar fi trebuit să aibă loc în Polonia, la 29 martie. Pandemia a afectat și sezonul de Diamond League, primele trei etape fiind amânate. Au fost anulate maratoanele de la Boston, Roma, Berlin, New York, Hong Kong și Toronto, iar cel de la Londra a fost amânat pentru octombrie și s-a desfășurat doar cu participarea sportivilor de elită.

BASCHET

Au fost suspendate în martie, din cauza pandemiei, competițiile europene și ligile interne din țările de pe continent. Din iunie, turneele s-au reluat progresiv. La 11 martie, sezonul NBA a fost suspendat după ce Rudy Gobert (Utah Jazz) a fost testat pozitiv cu coronavirus. Sezonul s-a reluat la 30 iulie, în “bula” de la Walt Disney World, în Florida, și s-a încheiat la 11 octombrie.

CICLISM

Turul Emiratelor Arabe Unite, care ar fi trebuit să se încheie la 29 februarie, a fost oprit după etapa a cincea, doi angajați fiind găsiți infectați cu coronavirus. Au fost suspendate sau anulate mai multe curse. S-au suspendat și evenimentele de calificare la Jocurile Olimpice. Turul Franței, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 27 iunie - 19 iulie, a fost amânat pentru intervalul 29 august - 20 septembrie. În fiecare săptămână, au avut însă loc curse virtuale la care cicliștii au participat de acasă.

PATINAJ ARTISTIC

Campionatul Mondial de patinaj artistic, care ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 16-22 martie, a fost anulat, după ce inițial s-a decis amânarea competiției. Au fost amânate sau anulate mai multe competiții interne și internaționale.

GIMNASTICĂ ARTISTICĂ

Mai multe cmopetiții internaționale, unele de calificare la Jocurile Olimpice, au fost fie amânate, fie anulate. În 13 martie, după ce s-au desfășurat calificările, la Baku World Cup s-au anulat finalele. Concursurile de la Stuttgart, Birmingham și Tokyo au fost amânate pentru 2021. Campionatul European feminin și cel masculin programate inițial în aprilie-mai, au fost reprogramate pentru 17-20 decembrie, respectiv 9-13 decembrie.

NATAȚIE

International Swimming League s-a desfășurat în perioada 16 octombrie - 22 noiembrie, la Budapesta, condiții stricte pentru evitarea contaminării cu Covid-19.

TENIS DE MASĂ

Campionatul Mondial de tenis de masă, care ar fi trebuit să aibă loc în martie, în Coreea de Sud, a fost amânat pentru perioada 27 septembrie - 4 octombrie. Au mai fost amânate sau anulate șapte turnee din cadrul ITTF World Tour, precum și patru evenimente de calificare la JO.

TENIS

Printre primele competiții importante anulate s-a numărat turneul de la Indian Wells, care trebuia să se desfășoare în martie. Toate competițiile au fost suspendate din martie până în august. Primul turneu oficial de după pauza cauzată de pandemie a fost cel de la Palermo, urmat, în 10 august, de turneul de la Praga, câștigat de Simona Halep. Turneul de grand slam de la Wimbledon a fost anulat, US Open a avut loc în perioada 31 august - 7 septembrie, iar French Open, amânat, în intervalul 28 septembrie-5 octombrie. După turnee demonstrative organizate înainte de reluarea sezonului după pauza cauzată de pandemie, ca Ultimate Tennis Showdown și Adria Tour, au apărut controverse, mai ales pentru că după Adria Tour au apărut mai multe cazuri de coronavirus, inclusiv cel al lui Novak Djokovic.

FORMULA 1

Campionatul Mondial de Formula 1 ar fi trebuit să înceapă în martie, dar a fost amânat din cauza pandemiei, astfle că prima cursă a avut loc în data de 5 iulie, în Austria. Au fost anulate 13 curse, iar altele au fost introduse în calendar, astfel că sezonul a avut 17 etape. S-au desfășurat curse în weekend-uri consecutive, câte două, la Spielberg, Silverstone și Sakhir. A fost testat pozitiv cu coronavirus, dintre piloți, chiar campionul mondial Lewis Hamilton, în noiembrie, după ce a câștigat Bahrain Grand Prix. Anterior, au fost găsiți infectați Sergio Perez și Lance Stroll.

WRC

Campionatul Mondial de Raliuri, care a început la 23 ianuarie, a fost afectat puternic de pandemie. Au avut loc în total doar șapte curse, iar zece au fost anulate.

FOTBAL

Campionatele interne și internaționale au fost suspendate în martie, iar în luna mai, singurele care se disputau erau ligile din Turkmenistan, Belarus și Nicaragua. În Africa s-au amânat semifinalele Ligii Campionilor și Cupei Confederației, iar campionatele au fost suspendate câteva luni. A fost amânată pentru ianuarie 2021 Cupa Africii pe Națiuni. În Asia au fost afectate toate competițiile, chiar mai devreme, coronavirusul apărând în China. Al-Hilal, echipa lui Răzvan Lucescu, a fost retrasă din Liga Campionilor Asiei pentru că a avut mai mulți jucători infectați și nu i-au rămas suficienți fotbaliști pentru a se prezenta la confruntarea din grupe cu Shabab Al Ahli Dubai. În Europa, meciuri din cupele europene s-au disputat în februarie și în martie, fără public. Competițiile au fost apoi suspendate, iar în iunie, UEFA a anunțat că Liga Campionilor se reia în Portugalia și Liga Europa în Germania, în august, cu meciuri într-o singură manșă. Au fost suspendate o perioadă și campionatele interne, iar la reluare, meciurile s-au disputat fără public. Primul campionat major care s-a reluat a fost cel al Germaniei, la 16 mai. În ultimele luni ale anului au început să apară spectatori pe stadioane, de exemplu în Anglia, însă în număr limitat și cu respectarea regulilor de distanțare fizică. Multe echipe din Europa au înregistrat numeroase cazuri de infectare, iar din această cauză, unele meciuri au fost amânate, anulate sau chiar pierdute la masa verde. A fost amânat cu un an Campionatul European, care programează și meciuri în România. În America de Nord, la 12 martie a fost suspendată Liga Campionilor Concacaf. Competiția a fost reprogramată în decembrie în Orlando, cu meciuri într-o singură manșă. Sezonul de Major League Soccer a început la 29 februarie și ar fi trebuit să se încheie în octombrie, a fost însă suspendat la 12 martie. Campionatul s-a reluat în 8 iulie, cu MLS is Back Tournament, la Orlando. Play-off-urile au avut loc în noiembrie, iar faza finală în decembrie. În America de Sud, la 12 martie, Conmebol a anunțat suspendarea Copa Libertadores, iar în aprilie a fost suspendată și Copa Sudamericana. Aceasta din urmă s-a reluat în octombrie. Copa Libertadores s-a reluat în septembrie. Pentru 2021 a fost amânată Copa America. Pandemia de coronavirus a afectat și preliminariile Cupei Mondiale din 2022, fiind suspendate în martie calificările asiatice și cele sud-americane.

 

FCSB PE LOCUL 28 ÎN CLASAMENTUL ALL-TIME

Bayern este prima într-un top al coeficienților pe ultimii 5 ani, însă Real Madrid conduce la general topul. UEFA o privește pe FCSB ca urmașa Stelei în ceea ce privește palmaresul pe plan intern și internațional. Fosta Steaua, actuala FCSB, este pe locul 28 în clasamentul All-Time al peformanțelor din Liga Campionilor. FCSB (Steaua) a câștigat în 1986 competiția după o finală terminată după loviturile de la 11 metri în fața Barcelonei, iar 3 ani mai târziu a pierdut finala în fața celor de la AC Milan, scor 0-4. Prima ediție a Ligii Campionilor a avut debutul în anul 1955. Pe vremea aceea, formatul competiției era unul diferit, fără grupe și astfel se putea ajunge mai ușor în fazele finale ale competiției. Real Madrid este cea mai bună formație din Liga Campionilor din istorie. Într-un clasament al coeficienților pe ultimii 5 ani, Real Madrid nu prinde top 3, acolo unde sunt în ordine, Bayern, Barcelona și Juventus. Clasament cele mai bune formații All-Time UEFA Campions League: 1. Real Madrid (ESP), 2. Bayern München (GER), 3. Barcelona (ESP), 4. Manchester United (ENG), 5. Juventus (ITA), 6. AC Milan (ITA), 7. Liverpool (ENG), 8. Benfica Lisabona (POR), 9. FC Porto (POR), 10. Ajax Amsterdam (NED), 11. Dinamo Kiev (UKR), 12. Arsenal Londra (ENG), 13. Celtic Glasgow (SCO), 14. Chelsea Londra (ENG), 15. Internazionale Milano (ITA), 16. Anderlecht Bruxelles (BEL), 17. Atletico Madrid (ESP), 18. Borussia Dortmund (GER), 19. PSV Eindhoven (NED), 20. Olympique Lyon (FRA), 21. Crvena Zvezda (SRB), 22. Glasgow Rangers (SCO), 23. Olympiacos Pireu (GRE), 24. Galatasaray Istanbul (TUR), 25. PSG (FRA), 26. Valencia (ESP), 27. Rosenborg Trodheim (NOR), 28. FCSB (ROU), 29. Panathinaikos Atena (GRE), 30. Dinamo Zagreb (CRO).

 

PREȘEDINTELE UEFA DĂ O VESTE MARE PENTRU “ECHIPELE MICI” DIN EUROPA!

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, s-a exprimat din nou împotriva creării unei superligi europene, la care să participe doar cele mai bogate cluburi. “Acesta este visul lui Florentino Perez (n.r. - președintele clubului Real Madrid) din ultimii 30 de ani, înainte de a fi chiar în fotbal. Doi candidați importanți la președinția Barcelonei se opun public Superligii, la fel Bayern München, Juventus și cluburile engleze care au venit cu aceeași idee. Este o idee, o dorință pentru cei cărora nu le pasă de restul fotbalului, care sunt interesați doar de ziua de astăzi și nu de ceea ce se va întâmpla mâine. Ar fi o ruină pentru echipele mici și ar face ca grupările cele mai bogate să devină și mai puternice”, a declarat Ceferin pentru site-ul sloven 24.ur, citat de marca.com. El a vorbit, de asemenea, despre cum a fost gestionat de către forul european impactul pandemiei de coronavirus asupra fotbalului european: “Nu am dormit prea mult, a trebuit să lucrăm zi și noapte, discutând cu guvernele, vorbind despre sănătate mai mult decât de fotbal. Am reușit să disputăm peste 1.200 de jocuri în acest timp fără incidente importante”. Ceferin a precizat că un format Final 8 în Liga Campionilor, așa cum a fost ediția trecută, nu va fi folosit în viitorul apropiat. “Mai întâi vom vedea cum merge procesul de vaccinare și cât de repede se poate face, ne pregătim pentru ca următoarea finală să fie ca în fiecare an și asta înseamnă cu fani. Formatul va rămâne același până în 2024, până când au fost cedate drepturile. Nu vom juca la sfârșit de săptămână, pentru că vrem să păstrăm valoarea ligilor naționale, dar ne gândim la un sistem ușor diferit, mai interesant, care să includă absolut totul. Liga Campionilor va fi la fel de specială cum este acum”, a explicat șeful UEFA. Presa engleză a scris, în octombrie, că FIFA ar susține un proiect European Premier League, o competiție care să reunească 16-18 mari cuburi europene, cu premii totale de peste cinci miliarde de euro. Un astfel de proiect ar putea pune capăt Ligii Campionilor, organizată de UEFA.

 

ULTIMELE ETAPE, DIN ACEST AN, ALE CUPEI ROMÂNIEI INDIVIDUAL SENIOARE ȘI JUNIOARE LA POPICE

La Ploiești și Târgu-Mureș s-au disputat ultimele etape, din acest an, ale Cupei României Individual Senioare și Junioare. La senioare după două etape, cele mai bune clasări au sportivele: Ciobanu Maria, loc 3 (1.102 p.d.) la individual clasic, Ciobanu Maria - Seres Bernadett, loc 2 (2.163 p.d.) la proba de perechi. La proba pe echipe, Electromureș Romgaz conduce detașat cu 6.428 p.d., urmată de Rapid București (6.017 p.d). În competiția junioarelor după trei etape: Seres Bernadett ocupă locul 2 (1.593 p.d.) la individual clasic, Seres Bernadett - Szabo Julia Emese, locul 1 (3.160 p.d.) la proba de perechi, Fekete Reka - Ciobanu Maria, locul 2 (3.144 p.d.) tot la proba de perechi. La proba pe echipe, Electromureș Romgaz ocupă locul 1 (8.950 p.d.). După un an bulversat de pandemie, cu campionate suspendate, competiții anulate (Campionate Mondiale, Cupa Mondială), cu Final Four-ul Ligii Campionilor amânată pe 2021 (22-23 mai), competiție la care echipa mureșeană a reușit o calificare spectaculoasă, s-au reușit și rezultate meritorii: câștigarea Cupei României echipe senioare (luna martie), 7 medalii ( 3 de aur - 3 de argint - 1 bronz) în campionatele naționale individuale (luniile octombrie-noiembrie). Sportivele vor continua pregătirea și în timpul sărbătorilor, cu speranța că programul competițional prevăzut pentru lunile următoare se va derula fără restricții. Din luna ianuarie 2021 ar urma să se înceapă Campionatele Naționale pe echipe atât la senioare, cât și la junioare, precum și ultimele etape de Cupa României. În luna februarie sunt programate și Finalele Campionatului Național individual la junioare U18, la Cluj-Napoca, și junioare U14, la Iași (iunie). Lotul echipei feminine pentru anul 2021 este compus din sportivele: Duka Tilda, Safrany Anita, Dan Monica, Ciobanu Maria, Fekete Reka, Seres Bernadett, Szabo Julia Emese, Budai Noemi, Vita Anita, Bato Judit Katalin, Bordianu Roxana Andreea, Janosi Halmagyi Kriszta, Stana Diana-Maria, Molnar Izabella, Nagy Alexandra. Antrenori: Orosz Istvan-principal, Seres Jozsef-secund. Cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Crăciunului și ale Anului Nou, sportivii, antrenorii și conducătorii Clubului doresc tuturor iubitorilor sportului popicelor și nu numai, celor care au stat alături de echipă, colaboratorilor, să aibă parte de bucurii, mult noroc și sănătate, alături de tradiționalul “La Mulți Ani!

 

                                                

Lasă un comentariu