INFECȚIILE, RĂSPÂNDITE DE FUMUL DE LA INCENDIILE DE VEGETAȚIE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Idaho, citați de descopera.ro, susțin că fumul de la incendiile de vegetație sunt o nouă cale surprinzătoare prin care infecțiile se pot răspândi.

“Microbii și fungii pot supraviețui în număr mare în norii de fum. Cel mai probabil, organismele din pământ, cunoscute pentru cauzarea infecțiilor, ar putea fi transferate pe această cale.

Timp de zeci de ani, s-a presupus că nimic nu poate trăi în norii de fum de la incendiile de vegetație. Totodată, s-a presupus că dacă fumul reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, ar fi din cauza faptului că este plin de aerosoli atmosferici.

Aceste particule microscopice de funingine sunt cunoscute a fi iritanți severi, cauzând probleme respiratorii și cardiovasculare. Cu toate acestea, au existat tot mai multe temeri că fumul de la incendiile de vegetație pot transporta fungi sau microbi infecțioși.

Centrele pentru Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii au constatat că pompierii sunt în pericol de a dezvolta coccidioidomicoză (febra văii), o infecție comună, cauzată de o ciupercă ce poate fi transportată prin aer atunci când pământul este afectat.

Cu ajutorul noilor tehnici de prindere a microbilor din fum, am descoperit peste 900 de tipuri diferite de bacterii și în jur de 100 de fungi unici. Aceste grupuri de organisme vii nu au fost găsite în aerul fără fum din aceleași locuri înainte de izbucnirea incendiilor, astfel dovedindu-se că arderea și vântul asociat transformă microbii în aerosoli, aceștia putând fi apoi transportați de coloanele de fum.

Chiar și în cazul incendiilor cu intensitate ridicată, am descoperit bacterii din abundență, chiar la 300 de metri deasupra flăcărilor, iar peste 60% dintre acestea erau viabile”, afirmă oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu