MEDICALE - TENSIUNEA ARTERIALĂ

Distribuie pe:

HIPERTENSIUNEA MATINALĂ

Tensiunea arterială fluctuează, în mod natural, pe tot parcursul zilei și tinde să crească în jurul orei la care ne trezim din somn. Cu toate acestea, în cazul multor persoane, tensiunea arterială poate fi anormal de mare, dimineața. Medicii o numesc “hipertensiune matinală”. Aceasta poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, urgențe medicale care apar adesea în primele ore ale zilei. Stresul sau anxietatea pot influența tensiunea arterială matinală.

Cauze

Medicamente - Unii oameni iau medicamente antihipertensive pentru a-și controla tensiunea arterială. Conform unui studiu revizuit în 2018, hipertensiunea matinală necontrolată poate indica o problemă legată de tipul sau doza acestor medicamente. Mai exact, hipertensiunea matinală se poate datora unuia sau mai multora dintre următorii factori * administrarea unei doze prea mici de medicamente * administrarea de medicamente cu acțiune pe termen scurt sau mediu, în loc de medicamente cu acțiune îndelungată * administrarea unui singur medicament antihipertensiv, în locul unei combinații de medicamente.

Unii oameni consideră că administrarea medicamentelor înainte de culcare, mai degrabă decât dimineața, oferă un control mai bun al tensiunii arteriale. Alții își împart doza zilnică, luând jumătate dimineața și jumătate înainte de culcare. În unele cazuri, se impune înlocuirea medicamentului administrat, cu un alt tip de medicament pentru tensiunea arterială, însă doar la recomandarea medicului!

Condiții medicale

Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de hipertensiune. Acestea includ: hipertensiune arterială netratată *colesterol ridicat * boli cardiovasculare * apnee obstructivă în somn * diabet * tulburări tiroidiene * sindromul Cushing * lupus * sclerodermie * boli de rinichi.

Stilul de viață - Anumiți factori legați de stilul de viață pot crește, de asemenea, riscul de hipertensiune. Exemplele includ: fumatul * consumul excesiv de alcool * un regim alimentar bogat în sare și grăsimi saturate * lipsa de mișcare și de exerciții fizice.

 

CÂND ȘI CUM SE MĂSOARĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ

Utilizarea regulată a unui tensiometru, la domiciliu, poate ajuta la o mai bună înțelegere a fluctuațiilor tensiunii arteriale. De asemenea, poate permite identificarea episoadelor de hipertensiune matinală.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă utilizarea unui tensiometru stil manșetă. Aceste monitoare sunt mai fiabile decât cele care se atașează la deget sau la încheietura mâinii.

AHA oferă, de asemenea, următoarele recomandări pentru măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu:

Înainte de a măsura tensiunea arterială:

* Goliți vezica urinară.

* Odihniți-vă, confortabil și liniștit, timp de 5 minute, înainte de a măsura tensiunea arterială.

* Evitați fumatul, consumul de alcool sau exercițiile fizice, cu 30 de minute înainte de a vă măsura tensiunea.

Măsurați-vă tensiunea zilnic, la aceeași oră.

Când vă măsurați tensiunea arterială:

* Așezați-vă cu spatele drept, picioarele neîncrucișate și cu tălpile picioarelor fixate pe dușumea.

* Așezați brațul pe o suprafață plană, astfel încât antebrațul să fie la nivelul inimii.

* Așezați manșeta astfel încât partea inferioară a acesteia să fie exact deasupra pliului cotului.

* Faceți două sau trei măsurători, la interval de aproximativ 1 minut și calculați valoarea medie.

* Păstrați o evidență a tuturor valorilor, deoarece acest lucru îl poate ajuta pe medic să stabilească cel mai bun tratament.

 

SIMPTOME

De obicei, tensiunea arterială ridicată nu provoacă simptome, chiar și atunci când valorile sunt periculos de mari.

Anumite simptome sunt mai frecvente, totuși, la persoanele cu hipertensiune (deși ele nu apar, neapărat, ca rezultat direct al hipertensiunii). Aceste simptome includ: pete de sânge în ochi * înroșirea feței * amețeli.

Persoanele cu hipertensiune matinală prezintă un risc mai mare de evenimente cardiovasculare decât cele cu valori normale ale tensiunii arteriale, în orele dimineții.

Controlul hipertensiunii matinale poate reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral, precum și al altor evenimente cardiovasculare.

 

VALORILE NORMALE ALE TENSIUNII ARTERIALE

Tensiunea arterială se referă la forța cu care inima pompează sângele în sistemul circulator. Mai mulți factori pot influența tensiunea arterială: stres sau anxietate * activitate fizică * regim alimentar.

Tensiunea arterială normală este mai mică de 120/80 mm Hg.

Valorile cuprinse între 120/80 mm Hg și 139/89 mm Hg indică faptul că o persoană este expusă riscului de a dezvolta hipertensiune, în timp ce valorile mai mari de 140/90 mm Hg semnifică hipertensiune.

Tensiunea arterială crește și scade pe tot parcursul zilei și al nopții. În timpul somnului, tensiunea arterială scade cu 10-30%, apoi crește, în timpul trezirii. La unii oameni, această creștere poate fi semnificativă, ducând la hipertensiune matinală.

Persoanele care prezintă un tipar anormal de tensiune arterială pot prezenta risc de complicații, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral. După cum relevă o cercetare din 2010, apariția accidentului vascular cerebral și a altor evenimente cardiace grave ating vârful în primele 4-6 ore după trezire.

Următorii factori pot crește riscul ca o persoană să dezvolte hipertensiune matinală: vârsta de peste 65 de ani * istoric familial* supraponderalitate sau obezitate * consumul de alcool * fumatul * anxietate sau stres excesiv * somn insuficient * somn neregulat, de exemplu, munca în schimburi de noapte.

 

TRATAMENT REDUCEREA HIPERTENSIUNII.

Dacă hipertensiunea matinală se datorează medicamentelor administrate, medicul va trebui să remedieze această problemă, prin modificarea dozei sau a orei din zi în care persoana ia medicamentul.

În unele cazuri, medicul poate recomanda administrarea de medicamente suplimentare.

Cine nu ia deja medicamente antihipertensive ar putea avea nevoie să înceapă să ia astfel de medicamente.

Tratamentul pentru hipertensiunea matinală implică abordarea cauzei de bază. Dacă este responsabilă o afecțiune medicală, tratarea acesteia poate ajuta la

 

PREVENIRE ȘI CONTROL

Un stil de viață sănătos poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale matinale, dar și în alte momente ale zilei. Gestionarea hipertensiunii arteriale va ajuta la scăderea riscului de complicații, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.

Comportamentele sănătoase ale stilului de viață includ: un regim alimentar echilibrat, cu conținut scăzut de sare, zahăr rafinat și grăsimi saturate * limitarea consumului de alcool * evitarea fumatului * mișcare în aer liber și exerciții fizice, timp de 90-150 de minute, în fiecare săptămână * administrarea de medicamente conform prescripției medicale * tratarea oricăror afecțiuni care pot contribui la hipertensiune arterială.

 

REZUMAT

Tensiunea arterială fluctuează pe parcursul zilei și al nopții. În mod natural, crește la trezirea din somn. Cu toate acestea, valorile anormal de mari, dimineața, pot indica faptul că o persoană are un risc crescut de evenimente cardiovasculare, fapt ce impune monitorizarea atentă a tensiunii.

Stilul de viață și tratamentul medical prompt pot ajuta la prevenirea infarctului, accidentului vascular cerebral și a altor complicații ale hipertensiunii. (sursa - medicalnewstoday.com)

 

 

Lasă un comentariu