DIN FEBRUARIE, INDEMNIZAȚII LUNARE PENTRU VETERANII DIN TEATRELE DE OPERAȚII

Distribuie pe:

Potrivit legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor militarilor care au participat la acțiuni militare, misiuni sau operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașului celui decedat, publicată în Monitorul Oficial nr. 715, din 8 august 2020, începând cu luna februarie 2021, veteranii teatrelor de operații vor primi indemnizații lunare.

Astfel, potrivit legii menționate, personalul care a dobândit calitatea de veteran din teatrele de operații, respectiv are cel puțin 120 de zile cumulativ sau neîntrerupt de participare la misiuni sau acțiuni militare, beneficiază de o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

Totodată, militarii invalizi și civilii invalizi beneficiază de acordarea unei indemnizații lunare de invaliditate, de două câștiguri salariale medii brute pentru gradul I de invaliditate, de 1,5 câștiguri salariale medii brute pentru gradul II de invaliditate și un câștig salarial mediu brut pentru gradul III de invaliditate.

Militarii invalizi și civilii invalizi, încadrați în gradul I de invaliditate, beneficiază de o indemnizație lunară pentru însoțitor, egală cu câștigul salarial mediu brut. În plus, normele de aplicare a legii arată și procedurile prin care militarii și civilii răniți beneficiază de tratament de specialitate în țară sau străinătate.

Veteranii care nu au avut de suferit fizic sau psihic în misiuni din teatrul de operații vor beneficia de o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate.

Legea nr. 168/2020 se referă la militarii români care, după 1990, au luptat în 37 de misiuni externe în diverse teatre de operații, precum Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Somalia, Angola, Liberia, Etiopia sau Liberia. (L.P.)

Lasă un comentariu