PARACETAMOLUL NE INFLUENȚEAZĂ... EMOȚIILE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Ohio, citați de descopera.ro, susțin că administrarea a doar două tablete de paracetamol de 1.000 mg ar putea transforma pe cineva într-o persoană care își asumă mai ușor diferite riscuri.

“Deși s-a crezut mult timp că paracetamolul, unul dintre cele mai frecvent administrate medicamente, ne influențeză doar durerea și febra, recent am constatat că acesta influențează și emoțiile și, astfel, asumarea riscurilor.

La studiul nostru, au participat 189 de persoane. Înainte de experiment, toți voluntarii au fost rugați să evalueze gradul de risc al unor situații diferite, precum scufundări, săriturile cu parașuta sau determinarea de a avansa în carieră.Participanții au fost împărțiți în două grupe. Unii au primit una - două tablete de paracetamol pe zi, iar la sfârșitul experimentului au declarat că activitățile mai sus menționate nu mai constituie, pentru ei, ceva imposibil de realizat, ba chiar le-au comparat cu un fleac. De asemenea, cei care au luat paracetamol erau mai în largul lor, cu ideea de a risca salariul unei zile pentru a paria pe o cursă de cai.

În schimb, voluntarii din a doua grupă, cărora le-a fost administrat placebo, au afirmat că nu vor să audă de patine, schiuri sau parapantă, chestiuni care continuă să îi sperie. În ceea ce privește cariera, ei au spus că se mulțumesc cu poziția pe care o ocupă acum la locul de muncă și nu au alte ambiții.

Prin urmare, paracetamolul ne face să ne îngrijorăm mai puțin privind consecințele negative ale riscului, ceea ce are o varietate de implicații în viața reală. De exemplu, acetaminofenul este recomandat în tratamentul pentru simptomele inițiale ale coronvirusului.

În această situație, este posibil ca o persoană cu simptome ușoare de Covid-19 care se tratează cu acetaminofen (paracetamol) să creadă că nu este deloc riscant să își părăsească locuința și să se întâlnească cu alți oameni, adică nu se gândește la consecințele negative ale acțiunilor sale.

Desigur, paracetamolul nu ne transformă în sadici, disperați sau răzbunători, dar ne determină să riscăm în anumite circumstanțe, să facem ceea ce, până la un moment dat, ni se părea ceva imposibil de realizat sau ceva care cerea din partea noastră eforturi pe care nu eram dispuși să le depunem.

Rezultatele studiului arată că avem cu adevărat nevoie de mai multe cercetări privind efectele acetaminofenului și ale altor medicamente fără prescripție medicală asupra alegerilor și riscurilor pe care ni le asumăm”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu