EXPOZIȚIA “REGINA MARIA - MAMA REGINĂ”

Distribuie pe:

Pentru a marca 145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, am propus o expoziție care să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj, patriotism.

Regina Maria a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar. A pictat, a desenat, a decorat interioare și grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front și în spitale, a încurajat și îngrijit răniți, a făcut impresionante acte de caritate, a creat o rețea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanță. A contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri și la recunoașterea ei, devenind un simbol național. A trecut din istorie în legendă. A fost numită de popor “Mama răniților”, “Mama Regina”, “Regina soldat”. După 1918, țăranii din Transilvania i-au spus “împărăteasa tuturor românilor” și i s-au închinat. S-a identificat cu năzuințele lor, le-a purtat straiele cu noblețe și asumare, transformându-le în veșminte regale.

Dacă Reginei Elisabeta i se datorează crearea unui stil național de curte, Regina Maria a fost cea care a creat un stil vestimentar propriu, purtând eclectic piese de port tradițional într-o manieră originală. A devenit un adevărat icon, sursă inepuizabilă de inspirație pentru doamnele și domnișoarele de atunci și de acum.

Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, ce creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit.

 

Expoziția Regina Maria - Mama Regină s-a redeschis săptămâna trecută și poate fi vizitată până pe 15 ianuarie la Expo Arte, din str. Batiștei nr. 14. Vă așteptăm de luni până joi, între orele 10.00-17.00, cu rugămintea de a vă programa vizita la numărul de telefon 0739 846.534 sau la adresa de e-mail hello@expoarte.ro.

 

Lasă un comentariu