PESTE 20 DE BISERICI DIN ANGLIA, DECOPERTATE DE HOȚI ROMÂNI

Distribuie pe:

Patru români (Paul Buică, Constantin Motescu, Laurențiu Sucea și Mihai Birtu) au jefuit, între anii 2018 și 2020, peste 20 de biserici de pe teritoriul Marii Britanii, daunele totale produse lăcașelor de cult depășind două milioane de lire sterline.

Potrivit BBC, citat de DiGi24, după ce au fost prinși, hoții au fost judecați și condamnați la închisoare, primind pedepse de până la 6 ani și jumătate.

“Procurorul Michael Cranmer-Brown a spus în instanță că unele dintre bisericile atacate erau clădiri istorice protejate, vechi de sute de ani. Biserica St. Peter's Langtoft din East Yorkshire a fost nevoită să efectueze reparații de 30.000 de lire sterline, după ce hoții au rupt panourile de plumb de pe acoperiș în septembrie 2019, iar ploaia a provocat daune clădirii și obiectelor din interior.

Pur și simplu vin și profanează un monument care se află acolo de 800 sau 1000 de ani. Toată acea istorie nu înseamnă nimic, când vine vorba de plumb în valoare de câteva lire. Biserica St. Nicolas din Normanton, Lincolnshire, a rămas cu o factură de 150.000 - 200.000 de lire sterline și nu are asigurare pentru daune.

Judecătorul Sjölin Knight a descris gruparea ca fiind sofisticată, insistentă și organizată și că acele pagube sunt ale parohiilor, iar congregațiile mici suportă cu greu costurile. Aceste fapte sunt foarte grave, nu din cauza plumbului furat, ci datorită naturii clădirilor atacate”, conform sursei citate.

Toți cei patru acuzați au recunoscut că sunt vinovați. Motescu și Sucea au primit câte 6 ani și șase luni de închisoare, Buica a primit 6 ani de închisoare, iar Birtu a fost încarcerat pentru 3 ani și 7 luni. (L.P.)

Lasă un comentariu