CINCI NOI PROIECTE DE CERCETARE EXPLORATORIE CÂȘTIGATE DE UMFST

Distribuie pe:

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș a câștigat, recent, în cadrul Competiției „Proiecte de Cercetare Exploratorie” lansate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării din cadrul Ministerului Educației Naționale, cinci proiecte în domeniile Biologie șiEcologie, Medicină și Știința materialelor, în valoare totală de 1.250.000 euro.

Scopul competiției este de a susține și promova cercetarea științifică fundamentală, multi-,inter- și trans-disciplinară și/sau exploratorie din România. Programul s-a adresat cercetătorilor cu performanțe demonstrate prin calitatea și recunoașterea internațională a publicațiilor științifice.

Cele cinci proiecte castigate de UMFST sunt:

Domeniul Biologie și Ecologie

Prof. dr. Carare Roxana: „Clusterina, un nou agent therapeutic util în clearance-ul amilodului vascular”

Domeniul Medicină

Prof. dr. Slevin Mark: „Noi inhibitori ai proteinei C-reactive și blocanți de disociere pentru uz terapeutic în bolile cardiovasculare”

Prof. dr. Benedek Theodora: „Țesutul adipos epicardic, inflamația locală și vulnerabilitatea plăcilor ateromatoase-studiu imagistic computațional bazat pe inteligență artificială”

Prof. dr. Bănescu Claudia: „Dezvoltarea unui scor polygenic integrativ pentru prognosticul pacienților cu leucemie acută mieloidă folosind abordări genomicecomplexe”

Știința materialelor

Conf. dr. Peter Ildiko: „Implant pe baza de Ti cu suprafață modificată și cu structuri electromagnetice”

Implementarea acestor proiecte în cadrul universității contribuie la realizarea obiectivului strategic, de a avea o viziune comună pentru excelența în educație și cercetare obținută prin inovație, integrare și internaționalizare, precizează Compartimentul Relații Publice UMFST.

Lasă un comentariu