COSMOSUL, RUGUL ȘI... GRIJILE LUMII

Distribuie pe:

• „Nu permit să mă deranjeze nimic. Nu permit să mă sperie nimic. Toate trec cu excepția lui Dumnezeu. Dumnezeu singur îmi ajunge să mă simt complet. Grijile lumii nu sunt altceva decât o deprindere mentală foarte dăunătoare, iar eu îmi pot schimba orice deprindere cu ajutorul lui Dumnezeu”.

Norman Vincent Peale (1898-1993), autor a 46 de cărți, a fost un reputat orator specializat în probleme motivaționale. A fost cel dintâi susținător al teoriei „gândirii pozitive” și a scris multe cărți pe această temă care au devenit bestseller-uri internaționale. Una dintre acestea este „Forța gândirii pozitive” vândute în peste 20 milioane de exemplare și tradusă în 41 de limbi. Este fondatorul Institutului pentru Religie și Sănătate, o clinică psihiatrică care are la bază terapia prin religie. În anul 1984 a primit de la președintele Ronald Reagan „Medalia Prezidențială pentru Libertate”, care este cea mai mare distincție ce poate fi acordată în Statele Unite ale Americii.

***

• „Toți oamenii răzbună mai curând jignirile ce li se aduc lor, decât pe cele ce i se aduc lui Dumnezeu”. Jan Hus (1369-1415), teolog reformator ceh, ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. El a contribuit la dezvoltarea limbii literare cehe prin scrierile sale. A studiat la Universitatea din Praga, absolvind studiul universitar cu gradul „Magister Artium”. Ajunge decanul Facultății de Filosofie, mai târziu ajunge rector, predând filosofia și teologia. A predicat ca preot criticând lăcomia și viața de desfrâu a clerului catolic, proprietățile și avuțiile lumești, a militat pentru libertatea gândirii, recunoscând numai Biblia ca o autoritate supremă în credința creștină. Nu a acceptat teza conform căreia Papa nu greșește (ar fi infailibil). Contribuie la traducerea Bibliei și a Vechiului Testament în 1413.

Condamnă cruciadele și „bulele papale”. Pentru ideile sale la care nu a dorit să renunțe în niciun fel, în data de 6 iulie 1415 a fost ars pe rug împreună cu manuscriptele sale, cenușa fiindu-i împrăștiată în Rin.

Execuția lui Hus și prigoana declanșată împotriva adepților săi a fost una din cauzele directe ale declanșării războaielor Husite (1419-1436). Scrie prietenilor de rămas bun: „Mă bucură faptul că acuzatorii mei au trebuit să citească cărțile mele (în speranța că vor găsi ceva necurat), mai sârguincios decât Sfânta Scriptură”.

***

• „Văzând armonia cosmosului pe care nu o pot înțelege cu mintea mea umană, limitată, pot spune că există un Dumnezeu creator; Sunt unii oameni care afirmă că nu există Dumnezeu. Ceea ce mă înfurie cel mai mult este faptul că mă citează pentru a susține o astfel de convingere”.

Albert Einstein (1879-1955), a fost fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în S.U.A., naturalizat American în 1940, profesor universitar și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În anul 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru fizică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relavității generalizate (1915), care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Alte contribuții ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarității, probleme clasice ale mecanicii statististice cu aplicați în mecanica cuantică, explicarea mișcării browniene a moleculelor, posibilitatea tranziției atomice, teoria radiației, teoria câmpurilor unitară și geometrizarea fizicii.

P.S. IRINEU POP (1953 - ),Arhiepiscop de Alba Iulia, scriitor, gânditor și patriot român: „TRĂIM într-o epocă în care relativismul moral, nesiguranța și frica de viitor își răspândesc efectele lor periculoase în cele patru colțuri ale planetei. Biserica, prin clerici, monahi și mireni, este chemată să se angajeze în serviciul de tămăduire și înzdrăvenire a omenirii grav afectată de ANEMIE MORALĂ. Prin servire și preexistență, mănăstirile și parohiile pot ajuta pe mulți să-și regăsească DEMNITATEA DE OAMENI în OMUL-DUMNEZEU și măreția de fii în Fiul lui Dumnezeu. Totodată, Biserica, prin misionarism permanent, poate revigora societatea umană, infuzându-i un suflu de speranță și entuziasm dinamic pentru Dumnezeu.”

 

Lasă un comentariu