DUPĂ COVID-19, CREIERUL ÎMBĂTRÂNEȘTE CU 10 ANI..

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Imperial din Londra, citați de descopera.ro, susțin că mulți pacienți care își revin după infecția cu SARS-CoV-2 prezintă un declin psihic echivalent îmbătrânirii cu 10 ani a creierului uman.

“Persoanele infectate cu noul coronavirus, în special cele vârstnice, manifestă frecvent simptome de ceață cerebrală, unii pacienți acuzând acest fenomen inclusiv după vindecare.

Ceața cerebrală poate surveni, de cele mai multe ori, pe fondul stilului de viață modern, caracterizat de stres și de grija zilei de mâine. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă și nu sunt cauzate de stres, nopți nedormite ori de alegeri alimentare mai puțin sănătoase, mergeți la un control medical, pentru că pot semnala probleme mult mai grave, inclusiv infecția cu noul coronavirus.

Ceața cerebrală poate consta în somnolență excesivă, pierderea simțului orientării, apatie, confuzie, amețeală nejustificată sau chiar pierderi temporare de memorie.

Totodată, bolnavii pot manifesta dificultăți de concentrare, halucinații sau afazie (un simptom des întâlnit la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral). Printre caracteristicile afaziei se numără folosirea unor cuvinte greșite sau fără sens, dificultatea în a înțelege cuvintele celorlalți, incapacitatea de a înțelege cuvintele folosite cu sens figurativ sau vorbirea în propoziții scurte, incomplete.

Încă nu suntem siguri care este mecanismul prin care virusul SARS-CoV-2 acționează asupra sistemului nervos, dar una dintre teoriile noastre este că noul coronavirus ar duce la inflamarea vaselor de sânge de la nivelul creierului.

De altfel, ceața cerebrală se manifestă în multe alte situații, cum ar fi sarcina, scleroza multiplă, anumite medicamente (precum cele pentru reducerea colesterolului, analgezicele, pastilele pentru somn sau citostaticele), menopauza, oboseala cronică sau epuizarea, depresia, insomnia și boala Lupus - o afecțiune autoimună, specifică persoanelor de sex feminin cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani”, explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

Lasă un comentariu