S-A ÎNCHEIAT CAMPANIA “FII STĂPÂN PE VIAȚA TA!”

Distribuie pe:

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș, împreună cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Târgu-Mureș a inițiat și lansat, cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, într-un cadru festiv, dar restrâns, la Palatul Administrativ din municipiul Târgu-Mureș, campania “FII STĂPÂN PE VIAȚA TA!”

Alături de partenerii instituționali: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș și Asociația Getica, proiectul a beneficiat de două sesiuni online de informare și consiliere a tinerilor instituționalizați din cadrul D.G.A.S.P.C. Mureș. Proiectul a avut ca scop ajutarea și îndrumarea acestor tineri pentru a dezvolta deprinderi de viață autonomă, pentru a se pregăti astfel de momentul când vor ieși din sistemul de protecție specială a statului.

Fiecare instituție implicată în proiect a prezentat aspecte specifice la care tinerii au fost îndemnați să aibă grijă, cum să privească și cum să se informeze corect cu privire la pericolele ascunse în spatele ofertelor nerealiste de angajare, să nu se lase prinși sau ademeniți de mirajul locurilor de muncă ușoare, dar bine plătite din afară, pentru că toate acestea ascund, de cele mai multe ori, interese meschine ale traficanților de persoane. De asemenea, au fost informați și s-au purtat discuții cu privire la efectele negative pe termen scurt și lung a consumului de droguri, trăgându-se un semnal de alarmă asupra faptului că acest lucru afectează nu doar sănătatea, ci și interacțiunea, relațiile sociale și chiar de familie. Totodată, le-au fost prezentate și oportunitățile care există pentru fiecare tânăr interesat, atât în ceea ce privește obținerea unei calificări, cât și găsirea unui loc de muncă, oportunitatea alăturării unui grup de voluntari care să le deschidă tinerilor orizonturile și să-i formeze treptat în cetățenii implicați civic pe care ne dorim să-i avem pe viitor în județul nostru, dar și afilierea la un club sportiv sau o ramură de sport care aduce, după cum bine știm, nenumărate beneficii pentru minte, trup și dezvoltare ca și individ.

Tineri integrați

Elementul de noutate în ceea ce privește oportunitățile tinerilor instituționalizați a venit din partea Asociației Getica, care a accesat pe regiunea Centru un proiect european intitulat “T.I.M.E. CENTRU - Tineri Integrați prin Măsuri Europene în Regiunea CENTRU”, ID POCU 738/4/20/1335850, acesta fiind unul dintre cele 21 astfel de proiecte accesate la nivel național. Se adresează unui număr de 126 de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție a copilului și/sau care au părăsit sistemul instituționalizat de protecție a copilului în ultimii 4 ani, din Regiunea Centru, România. În cadrul proiectului se vor realiza cursuri de calificare, investigații medicale, analize stomatologice, îndrumări socio-profesionale, consiliere psihologică, ateliere inovative despre egalitate de șanse și gen și dezvoltare personală. Totodată, 30 dintre tinerii care se vor înscrie în proiect, dintre cei ce au părăsit sistemul de protecție specială a statului în ultimii 4 ani, vor beneficia de plata chiriei pentru o perioadă de 2 ani, ceea ce va reprezenta un real ajutor pentru dezvoltarea acestora și integrarea în viața socială.

Pentru a întări toate aceste informații expuse în cadrul sesiunilor online, D.J.S.T. Mureș a elaborat “Ghidul Tânărului Mureșean la Început de Drum”, o revistă de 12 pagini care conține informații utile, centralizate și la îndemână pentru tineri. Ghidul a ajuns la tineri prin intermediul D.G.A.S.P.C și suntem convinși că le va fi de folos în dobândirea de deprinderi noi, pentru viața pe cont propriu. Acest ghid va sta la dispoziția tuturor copiilor instituționalizați în fiecare centru și casă de tip familial, ca și îndrumar. Îi vom avea în atenție pe tinerii incluși în program pentru a le afla părerea la sfârșitul anilor de implementare a proiectului și pentru a vedea rezultatele.

Lasă un comentariu