LA TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ MARATON DE SPECTACOLE LECTURĂ, DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Distribuie pe:

De Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), Teatrul Național Târgu-Mureș va găzdui un maraton de spectacole lectură (15 ianuarie ora 00.00 - 15 ianuarie ora 24.00), eveniment desfășurat în cadrul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural, inițiat și produs de către Asociația Pentru Teatru “Liviu Rebreanu”.

Maratonul Ro.Drama constă într-o serie de spectacole lectură din dramaturgia românească din perioada 1865-1918, difuzate în live streaming, timp de 24 de ore, fără întrerupere.

În cadrul acestui demers sunt incluse spectacolele “Răzvan și Vidra” de Bogdan Petriceicu Hașdeu, “O noapte furtunoasă” și “Năpasta”, texte aparținând lui Ion Luca Caragiale. Continuăm cu scrierile istorice “Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, și “Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, trecem prin Mihai Sorbul - “Patima roșie” - și ne oprim la Camil Petrescu - “Jocul ielelor”.

Sesiunea va consta în difuzarea live, pe pagina de Facebook și pe site-ul Teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei “Liviu Rebreanu” a acestui maraton de spectacole lectură, pregătit de trupa de actori ai Teatrului Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu” împreună cu studenții de la Actorie ai Universității de Artă Târgu- Mureș.

De asemenea, vor fi transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.

Vom avea și un dialog cu doi specialiști: Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai) și Anca Hațiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, licențiată în Teatrologie și doctor în Filologie).

Astfel, timp de 24 de ore, nonstop, live, avem 6 scriitori importanți pentru istoria dramaturgiei românești - 7 texte lecturate - întreaga trupă de actori ai Teatrului Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu”, studenți la actorie, regie și teatrologie ai Universității de Arte Târgu Mureș și specialiști în domeniul teatrologiei.

Proiectul dedicat Zilei Culturii Române mai cuprinde o sesiune de Atitudini - corespondențe ale unor personalități ale culturii române, compusă din 13 video-uri/pastile (difuzate în perioada 16-28 ianuarie), precum și un program intitulat Dialog între generații, prin care sunt realizate 3 întâlniri cu șase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din România. Întâlnirile vor fi în următoarele formule și tematici aferente:

- Cristian Ban și Alexandru Dabija - Planurile subterane ale teatrului popular (29 ianuarie)

- Adi Iclenzan și Theodor-Cristian Popescu - Misiunea regizorului. Teatrul viitorului (30 ianuarie)

- Leta Popescu și László Bocsárdi - Universul interior al artistului și universul scenic (31 ianuarie)

Principalul obiectiv al proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural constă în dezvoltarea unei serii de activități care să apropie și să stimuleze interesul pentru cultură prin promovarea și perpetuarea valorilor culturale, de ieri și de azi, prin adaptarea la lumea de mâine prin întâlniri, prin dialog.

Inițiatorul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural este Asociația pentru Teatru “Liviu Rebreanu”, partenerul principal fiind Teatrul Național Târgu-Mureș. Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

 

Lasă un comentariu