2021 - ANUL INTERNAȚIONAL AL FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR

Distribuie pe:

La 15 decembrie 2020, la Roma, în cadrul unui eveniment internațional virtual, directorul general al FAO, Qu Dongyu, a lansat Anul internațional al fructelor și legumelor 2021. Vorbind în cadrul manifestării, el a descris inițiativa ca fiind o ocazie unică de sensibilizare globală, remarcând faptul că pandemia de COVID-19 a fost o provocare pentru ca oamenii să găsească noi modalități de combatere a foametei și a malnutriției.

În actuala criză în domeniul sănătății, cu care se confruntă omenirea, promovarea dietelor sănătoase pentru întărirea sistemului imunitar este, în mod special, necesară, a afirmat Qu Dongyu. Amintind, totodată, provocările legate de îmbunătățirea producției și a lanțurilor agroalimentare, directorul general al FAO a încurajat țările să privească Anul internațional al fructelor și legumelor ca pe o oportunitate de îmbunătățire a infrastructurii, a practicilor agricole, sprijinind astfel micii fermieri.

Fructele și legumele sunt surse bune de fibre alimentare, vitamine și minerale și fitochimicale benefice. FAO recomandă ca fiecare adult să consume cel puțin 400 grame de fructe și legume, zilnic, pentru a preveni bolile cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile de inimă și obezitatea, precum și pentru a contracara deficiențele de micronutrienți.

Reducerea pierderilor și a risipei de alimente îmbunătățește securitatea alimentară și nutriția, reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poate spori productivitatea și creșterea economică. Până la 50 la sută din fructele și legumele produse în țările în curs de dezvoltare sunt pierdute în lanțul de aprovizionare dintre recoltare și consum.

Anul internațional al fructelor și legumelor 2021 se încadrează în Deceniul de Acțiune al ONU privind Nutriția (2016-2025) și în Deceniul ONU privind Agricultura Familială (2019-2028).

 

CIUDĂȚENII... DIN LUMEA VEGETALĂ: ROȘIILE SUNT, DE FAPT... FRUCTE!

CÂTE SEMINȚE ARE O CĂPȘUNĂ?

* Căpșunile și zmeura sunt singurele fructe care își poartă semințele “pe-afară”.

Din acest motiv, nu sunt, din punct de vedere tehnic, boabe “adevărate”, precum afinele sau strugurii. O căpșună are, aproximativ, 200 de semințe “la vedere”.

 

BANANELE SUNT FRUCTE, FLORI SAU IERBURI?

*Denumirea științifică pentru banană este Musa sapientum, care înseamnă “fructul înțelepților”. Puteți coace repede o banană (și alte fructe și legume), punându-le într-o pungă de hârtie sau plastic împreună cu un măr sau o roșie.

 

CARE ESTE CEL MAI POPULAR FRUCT DIN LUME?

* Roșiile sunt, de fapt, fructe, și conțin 94,5% apă. Planta provine din familia Solanaceelor (care include vinete, cartofi și ardei iute) din America Centrală.

 

CÂȚI ANI AU MERELE DIN SUPERMARKET?

* Datorită depozitării în atmosferă controlată, merele pot fi “adormite” și pot avea 6-12 luni înainte de a le cumpăra, efectiv, la supermarket. Un pom poate produce până la 400 de mere pe an.

 

CUM ÎȚI DAI SEAMA DACĂ UN AVOCADO ESTE COPT?

* Fructele de avocado își schimbă culoarea, pe măsură ce se coc. De exemplu, dacă au culoarea verde-măslinie, vor avea nevoie de 2-3 zile pentru a se coace, în timp ce un avocado cu o coajă neagră - purpurie va fi, cu siguranță, copt, spun experții. Un indicator bun este dacă apăsați ușor partea de sus a fructului: dacă constatați că este tare, înseamnă că va mai avea nevoie de câteva zile pentru a se coace.

 

CUM ALEGEȚI CEL MAI BUN PEPENE VERDE?

* Verificați capătul opus cozii pepenelui pentru a vedea dacă prezintă o pată galbenă cremoasă. Dacă această pată este albă sau verzuie, s-ar putea ca pepenele să fi fost cules înainte ca el să fie complet copt.

În plus, spun cercetătorii australieni, pepenii copți trebuie să aibă culoarea verde închis, în general. De asemenea, deoarece pepenii verzi conțin o mare cantitate de apă, cei care sunt relativ grei pentru dimensiunea lor ar trebui să fie mai copți.

 

CÂTE SEMINȚE ARE O RODIE?

* O rodie de dimensiuni medii poate conține 600 până la 1.400 de semințe. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, K, acid folic și fibre.

MORCOVII NE POT ÎMBUNĂTĂȚI VEDEREA NOCTURNĂ?

* Contrar a ceea ce ne-au spus părinții noștri, consumul de morcovi nu ne face să vedem mai bine în întuneric. Acest mit al morcovului provine din cel de Al Doilea Război Mondial, când Forțele Aeriene Regale britanice au transmis mesajul că morcovii - nu tehnologia radar - au fost cheia succesului piloților. Nu numai că au înșelat puterile Axei, ci și multe generații următoare.

 

CARE LEGUMĂ A FOST CULTIVATĂ ÎN SPAȚIUL COSMIC ?

* În octombrie 1995, NASA și Universitatea din Wisconsin-Madison au colaborat pentru a contribui la cultivarea primei legume care se dezvoltă în spațiu: cartofii.

 

CE FRUCT CONȚINE MAI MULTĂ VITAMINA C: O PORTOCALĂ SAU UN KIWI?

* În ciuda reputației portocalei de a fi  “încărcată” cu vitamina C, o cană de kiwi conține aproape de două ori mai multă vitamina C decât o portocală. Fructul este, de asemenea, bogat în potasiu și cupru.

 

CARE ESTE CEL MAI SCUMP FRUCT DIN LUME?

* Yubari, un pepene portocaliu suculent și extrem de dulce, este cel mai scump fruct din lume, “o pereche” costând 23.000 de dolari.

 

CE ALTE LEGUME” SUNT, DE FAPT, FRUCTE?

* În afară de roșii, alte...  “fructe secrete” includ : vinetele, măslinele, mazărea, avocado, castraveții, dovleacul și dovlecelul. Întreaga noastră viață a fost o minciună!

 

CARE ESTE CEL MAI...ÎMPUȚIT FRUCT DIN LUME?

* Durian - cunoscut și sub numele de “regele fructelor” - este, de departe, cel mai “puturos” fruct din lume, care poate mirosi ca o combinație de ouă stricate, șosete transpirate, gunoi umed și iz de dulceață. (surse - huffingtonpost.com.au/, fao.org)

Lasă un comentariu