DURERILE FIZICE TRANSMIT STĂRI SUFLETEȘTI ȘI SENTIMENTE NEGATIVE

Distribuie pe:

Când buna funcționare a organismului nostru este în pericol, corpul ne transmite semnale prin dureri localizate în diverse părți, însă puțini dintre noi facem legătura între disconfortul fizic și starea sufletească.

Psihologul Laura Maria Cojocaru, citat de descopera.ro, susține că fiecare semnal trimis de părți ale corpului nostru sunt extrem de importante și că nu transmit doar semnale ale neplăcerilor fizice, ci și anumite stări sufletești negative sau sentimente referitoare la oameni sau situații.

“De multe ori, stările noastre sufletești dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adică, energiile negative produc stări chimice în corp, pe care le vom resimți la un moment dat ca neplăceri fizice.

Fiecare parte a corpului, precum gâtul, umerii, brațele, coatele, mâinile, degetele sau spatele, care sunt centre importante ale sistemului nervos, transmite un semnal specific, deoarece este arondat unor stimuli psihologici”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru, precizând și părțile corpului care ne trimit sistematic semnale de alarmă.

Gâtul - Din punctul de vedere al psihicului, problemele fiziologice apărute în zona gâtului ne atrag atenția asupra flexibilității de a vedea situațiile, persoanele sau soluțiile posibile din mai multe perspective.

Această capacitate ne ajută să înțelegem care este abordarea cea mai potrivită, atât situației, cât și personalității noastre. Dacă rămânem fixați asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gâtul nostru are de suferit, manifestând dureri și înțepeniri.

“Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal și nonverbal, cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci când suntem abuzați, cu capacitatea de a ne exprima nevoile, de a cere, de a ne exprima verbal emoțiile și cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare.

Noi comunicăm, atunci când rostim cuvinte, cât și când tăcem, deci nu se pune problema existenței unei stopări a comunicării, ci este vorba despre a menține un echilibru între comunicarea verbală și cea nonverbală (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj).

Dacă în zona capului iau naștere credințele noastre despre sine, despre viață, se conturează visurile noastre, sunt analizate și puse în aplicare deciziile și pașii necesari obiectivelor noastre, gâtul este expresia capacității și deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, în vederea înțelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci când este necesar”, explică psihologul.

Umerii - Sunt în strânsă legătură cu capacitatea noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării și atingerii obiectivelor de viață. Atunci când umerii sunt afectați în vreun fel sau au o postură căzută, arată că ne simțim împovărați de responsabilități, că avem tendința să preluăm și din responsabilitățile altora sau că, pur și simplu, ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut.

Brațele - Brațele au legătură cu capacitatea noastră interioară de a primi sau a îmbrățisa oamenii și situațiile, provocările, schimbările, în sensul de acceptare prin și cu iubire.

Totodată, brațele simbolizează metaforic aripile noastre, adică ne arată câtă dorință de zbor, respectiv de creștere, de evoluție personală, învățare și schimbare avem, câtă forță, echilibru și libertate interioare simțim și ne acordăm pentru a înainta în viață.

Coatele - Reprezintă o parte fiziologică care flexibilizează brațul, deci arată și flexibilitatea noastră interioară de a schimba în viață, atunci când este necesar, direcțiile, credințele, comportamentele, resursele interioare și exterioare pe care le folosim.

Mâinile - Vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situație sau o persoană. Un sentiment de neputință legat de capacitatea de a duce la bun sfârșit ceva anume, de a ajuta, de a susține ceva sau pe cineva se reflectă în zona mâinilor, prin dureri, tremurat, moleșeală, adică scăpăm lucrurile din mâini și la propriu, și la figurat.

Degetele - Ne amintesc de micile detalii cotidiene pe care avem tendința să le trecem cu vederea, centrându-ne pe lucrurile mari. Doar că lucrurile mari sunt mai rare și viața este alcătuită din miliarde de momente mici, care înseamnă fundația pe care se construiesc cele mari, de aceea este bine să ținem cont de lucrurile mărunte și să ne bucurăm de ele.

Spatele - Este în legătură cu trecutul, cu a “căra în spate” greutățile vieții (reale sau interpretate ca fiind greutăți), cu sentimentul de a fi “atacați pe la spate” și cu nevoile noastre de susținere emoțională și de securitate.

“Neplăceri în partea de sus a spatelui ne indică existența unor așteptări exagerate ca alte persoane să ne susțină din punct de vedere afectiv și acumularea unor stări de furie reprimată atunci când aceste așteptări nu ne sunt împlinite.

Zona lombară ne vorbește despre refuzul de a ne detașa emoțional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică, prezentă sau de viitor, legată de insecuritatea financiară și, în general, de tot ce ține de latura materială a vieții”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru. (L.P.)

 

Lasă un comentariu