ANUL 2021, ÎN AGRICULTURA MUREȘEANĂ!

Distribuie pe:

Eugen Bârlean - fermier în satul Fânațe, comuna Band:

Pornesc cu gânduri bune, cu speranța ca anul 2021 să fie cel puțin la fel de roditor, la nivelul anului 2020.Dacă condițiile meteorologice vor fi favorabile, ne vom descurca. Exploatăm o fermă în suprafață de 320 hectare. În anul trecut am realizat producții foarte bune, cu excepția grâului, unde am obținut doar 4.500 kg/ha. În schimb, la porumb am obținut 11.000 kg/ha boabe, la soia - 3.000 kg/ha, la rapiță - 3.500 kg/ha, floarea soarelui - 4.200 kg/ha, iar la cultura sfeclei de zahăr am realizat o producție record de 72.000 kg /ha- o producție la nivel cu cea din țările cu agricultură modernă. Nu mă pot plânge nici în privința valorificării producției, chiar dacă beneficiarii sunt multi-naționale care dictează prețul. Vreau să atrag atenția fermierilor să manifeste o grijă deosebită atunci când semnează un contract. De pildă, cei care au încheiat în primăvara anului trecut, livrarea de floarea soarelui cu 1,20 lei/kg, s-au trezit că în toamnă, prețul a fost de 2 lei/kg, fiind obligați să vândă floarea soarelui cu 1,20 lei/kg. Mă întrebați de camerele agricole? Pe mine, în calitate de fermier cu pregătire tehnică în domeniu, nu m-a întrebat absolut nimeni, cum văd această organizație. Informațiile le-am obținut doar de la televizor, și acelea confuze. Așa cum s-au prezentat, nu le prevăd rostul. Mă gândesc că ar fi nevoie de specialiști competenți, capabili să ne ofere informații de ultima oră din tehnologiile de cultură, în primul rând aceste camere să reprezinte curse de informare pentru fermieri, fiindcă avem nevoie de informații privind hibrizii noi, combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor, valorificarea producției. Rolul acestor camere agricole nu trebuie gândit de agronomii de birou, ci de noi, fermierii, așa că trebuia să fim consultați. Apoi, mai există un aspect, ce se va alege cu direcțiile agricole? Mă deranjează și lipsa de continuitate în ce privește legislația din agricultură. Cum se schimbă un guvern, cei care vin la guvernare nu conduc departe hotărârile vechiului guvern.

Ing. Liviu Timar - specialist agricol, fermier, fost director executiv la Direcția pentru Agricultură Mureș:

Să sperăm că vom avea un an mai bun. Am avut o toamnă grea, în sensul că precipitațiile au împiedecat recoltatul porumbului la timp, efectuarea arăturilor de toamnă și semănatul grâului de toamnă, cu toate acestea, chiar dacă s-a semănat târziu, grâul este răsărit și este posibil să avem în 2021 o recoltă bună. Mă îngrijorează temperaturile scăzute anunțate. O iarnă fără zăpadă, cu temperaturi scăzute ne poate încurca socotelile.

Județul Mureș a dovedit în 2020 că avem fermieri profesioniști, meseriași de elită, capabili să pună în practică tehnologii de cultură moderne, iar producțiile realizate în toate sectoarele ne-au situat printre primele locuri pe țară.

Ioan Man - tehnician agronom, fermier în comuna Band:

În calitate de mic fermier, în anul 2021 mă îngrijorează valorificarea producției din anul trecut. Am în depozit cantități apreciabile de porumb și grâu, și foarte greu găsesc beneficiar. De aceea aștept să ne organizăm mici fermieri într-o formă, nu neapărat să-i spunem cooperativă, fiindcă lumea nu prea agreează această denumire.

Să-i spunem mai bine o asociere, care să se ocupe de achiziția, depozitarea și valorificarea producției agricole. Știu că este foarte greu să-i convingi pe fermierii mici să intre într-o asemenea cooperativă, asociație, dar acesta este viitorul. Uitați-vă la asociațiile profesionale din zootehnie, de la cultura sfeclei de zahăr, din apicultură. Militez pentru înființarea, în județ, a Asociației cultivatorilor de cereale, iar în ce privește camerele agricole, politicienii au tras pe linia moartă această inițiativă.

Ing. Vasile Zdrenghia - președinte F.A.E.R:

Pentru a reuși în agricultură, ca și în alte domenii, este necesar să continuăm să învățăm. Învățatul din cărți sau de la alții, mai experimentați, este la fel de important. În această perioadă grea pentru omenire este necesar să fie găsite căile de comunicare între cei interesați.

Fundația F.A.E.R. are prevăzute și în acest an activități de informare a fermierilor, vizite de documentare, schimburi de experiență în campaniile agricole care urmează etc.

Accesul la aceste activități este liber dar, pentru a pregăti temele de interes, este nevoie să primim de la dumneavoastră un mesaj cu subiectul care vă preocupă și datele de contact.

După ce se creează grupuri de persoane interesate, vom comunica adresa de conectare pe platforma ZOOM și putem, fiecare de acasă și în siguranță, să participăm la dezbateri.

Pentru activitățile practice, putem să organizăm evenimente în funcție de solicitări și tematica propusă, în ferme din zonă, la care să se ajungă cu mijloace proprii.

Datele la care au loc evenimentele vor fi comunicate doar acelora care și-au exprimat intenția de a participa.

Înscrieri se pot face pe adresa de email : fundatiafaer@gmail.com sau la telefon 0740/06.76.27, între orele 8.00-16.30

Lasă un comentariu