GUVERNUL A APROBAT PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ CU 30 DE ZILE

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, în ședința de marți, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 13 ianuarie.

“Măsurile de prevenire și control al infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condițiile concrete de aplicare și destinatarii acestor măsuri, precum și instituțiile și autoritățile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă prevăzute în anexele nr. 1 - 3 la proiectul hotărârii, sunt pe fond similare cu cele în vigoare și cuprinse în anexele nr.1 - 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1065/2020. Acestea includ măsurile de prevenire și control al infecțiilor cu coronavirusul SARS-COV-2, respectiv măsurile non-medicale care și-au dovedit eficiența și eficacitatea la nivel mondial, cum sunt portul măștii și reducerea interacțiunii fizice între persoane, care să fie aplicate în special în zonele cu aglomerări de persoane. Astfel, în condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se păstrează obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Anterior, luni, Comitetul Național pentru Situații de urgență a adoptat hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până în prezent.

 

ALTE 156 DE DECESE AU FOST ÎNREGISTRATE DIN CAUZA VIRUSULUI SARS-COV-2

Alte 156 de decese au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, din cauza infecției cu noul coronavirus, a anunțat, marți, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Trei decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30 - 39 ani, două la categoria de vârstă 40 - 49 ani, nouă la categoria de vârstă 50 - 59 ani, 36 la categoria de vârstă 60 - 69 ani, 69 la categoria de vârstă 70 - 79 ani și 37 la categoria de peste 80 de ani.

GCS arată că 147 dintre decese s-au înregistrat la pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient nu a prezentat comorbidități, iar pentru opt nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Numărul total al deceselor la persoane infectate cu noul coronavirus a ajuns la 16.881.

 

NUMĂRUL ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE INFECTAȚI CU SARS-COV-2 CREȘTE LA 7.264; DECESE - 133

Numărul românilor din afara țării, confirmați cu noul coronavirus, a ajuns la 7.264, iar cel al deceselor rămâne la 133, informează, ieri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit GCS, dintre românii din diaspora infectați, 1.939 sunt în Italia, 1.395 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania, 93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia, 131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 30 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 10 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 50 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia și Federația Rusă.

De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 133 de cetățeni români infectați cu SARS-CoV-2, aflați în străinătate, au decedat: 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 2 în Irlanda, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran.

Dintre românii din străinătate, confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

UN TRIBUNAL DIN PERU ÎI ACUZĂ PE BILL GATES, SOROS ȘI ROCKEFELLER CĂ AU CREAT COVID-19

Un tribunal peruan a stabilit, într-o rezoluție având la bază teorii ale conspirației, că boala COVID-19 a fost o invenție a “elitelor criminale de la nivel mondial” din care fac parte - potrivit magistraților acestei instanțe - multimilionari precum finanțistul George Soros, familia Rockefeller și omul de afaceri Bill Gates, transmite marți EFE.

Pentru a justifica amânarea emiterii unei sentințe într-o speță, Curtea Penală de Apel pentru provinciile Chincha și Pisco a subliniat că pandemia a avut un caracter imprevizibil, însă nu și pentru cei care au creat-o, “care o manipulează și care continuă să conducă în cel mai mare secret, în propriul mediu și în interiorul corporațiilor mondiale”.

Acesta a fost modul în care tribunalul a încercat să se scuze pentru lentoarea cu care a judecat recursul unui inculpat care cerea să i se anuleze o pedeapsă cu închisoarea, dar a cărui solicitare nu a fost soluționată din cauza restricțiilor epidemiologice.

“Niciun guvern mondial, persoane fizice și juridice, nici apărarea inculpatului nu pot susține că această pandemie are calitatea de a fi «previzibilă», cu excepția creatorilor noii ordini mondiale, precum Bill Gates, Soros, Rockefeller etc.”, se menționează în rezoluția tribunalului, difuzată de portalul LP Derecho.

Prin faptul de a insista că pandemia de coronavirus a fost “creată de elitele criminale care domină lumea”, Tribunalul Superior Penal de Apel din Chincha și Pisco s-a făcut ecoul uneia dintre numeroasele teorii ale conspirației care au apărut anul trecut pe fundalul crizei coronavirusului.

După ce conținutul rezoluției respectivului tribunal a apărut în presă, Biroul de Control al Magistraturii (Odecma) din Ica, provincie situată la circa 400 kilometri sud de capitala Lima, a deschis o anchetă preliminară asupra magistraților care au emis această rezoluție, pentru a identifica eventuale iregularități comise de magistrații Tribunalului Superior de Apel din Chincha și Pisco.

 

PRIMA VIZITĂ OFICIALĂ A PREȘEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA ÎN UCRAINA

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat marți o vizită oficială la Kiev, la invitația omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-un efort de relansare a relațiilor bilaterale cu Ucraina, care au stagnat în mandatul predecesorului său, prorusul Igor Dodon, relatează mass-media moldovene.

La Kiev, Maia Sandu a avut prevăzută o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmîgal și cu șeful parlamentului, Dmitro Razumkov, precizează Agora.md.

Aceasta este prima vizita oficială în străinătate a Maiei Sandu, de la învestirea în funcția de președinte la 24 decembrie.

Maia Sandu a renunțat la charter pentru deplasarea sa la Kiev, alegând să meargă cu mașina, relevă Ziarul Național din Chișinău. Președintele Republicii Moldova, împreună cu mai mulți consilieri ai săi, au plecat luni seara spre Kiev. Coloana oficială a fost formată din două microbuze, conform aceluiași ziar.

Din delegația prezidențială au făcut parte zece persoane, inclusiv consilierii președintei Sandu în domeniile politicii externe și energetic.

Maia Sandu s-a mai întâlnit cu Volodimir Zelenski în 2019, pe când era premier, discuțiile lor de atunci fiind axate pe realizarea unor obiective comune, precum combaterea corupției, reforma justiției, apropierea de Uniunea Europeană, gestionarea relației complicate cu Moscova, notează postul de radio Europa Liberă.

Secretarul general al cancelariei Președinției de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat că subiectele de pe agenda actualelor discuții dintre Sandu și Zelenski vor fi făcute publice în timpul unei conferințe de presă pe care cei doi o vor susține imediat după întrevedere.

Fostul ministru moldovean de externe Nicu Popescu, în cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu în 2019, a declarat într-un interviu acordat Europei Libere că summitul moldo-ucrainean de marți reprezintă “un prim pas spre depășirea înghețului de mai mulți ani în relațiile cu Ucraina”, care a dus la acumularea unor probleme în raporturile bilaterale, iar “rezolvarea acestora durează de mai mult timp”.

Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a efectuat nicio vizită în Ucraina, în cei patru ani de mandat, întrucât își atrăsese critici dure din partea Kievului, după ce în campania electorală din 2016 declarase că peninsula Crimeea ar aparține Federației Ruse. Unii deputați ucraineni au întreprins atunci un demers pentru a-l declara persona non grata pe teritoriul Ucrainei. Declarația sa a fost interpretată, de oficialii de la Kiev, drept un atac la integritatea teritorială și inviolabilitatea Ucrainei.

 

BRANDUL BRITANIC MORPHY RICHARDS SE EXTINDE ÎN ROMÂNIA

Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat, marți, extinderea în Europa de Est, printr-o sucursală dedicată în România, la București, conform unui comunicat al companiei remis AGERPRES.

Portofoliul de produse Morphy Richards, disponibile consumatorilor români, include o varietate de electrocasnice mici, pentru casă și bucătărie, precum aparate de gătit, de preparat mâncarea sau pentru micul dejun precum fierbătoare, prăjitoare de pâine, roboți de bucătărie, slow cookere sau mașini de pâine, alături de o selecție de produse destinate îngrijirii casei și hainelor, de tipul aspiratoarelor verticale sau fiarelor de călcat.

 

PREȘEDINTELE NE-A ÎNDEMNAT SĂ NE ASUMĂM CURAJOS REFORME

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, spune că președintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, miniștrilor USR PLUS, să își “asume curajos reforme”.

Șeful statului a avut joi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS.

“După amiază, alături de prim-ministrul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna, am participat, însoțit de colegii mei, miniștri din USR PLUS, la o întâlnire cu președintele României, domnul Klaus Iohannis. Am vorbit împreună despre prioritățile miniștrilor USR PLUS, iar președintele ne-a îndemnat să ne asumăm curajos reforme. Și vom face acest lucru! Mai mult, nu doar că ne vom susține unul pe celălalt pentru îndeplinirea obiectivelor pe care coaliția de guvernare și le-a propus, dar ne bucurăm și de sprijinul președintelui Klaus Iohannis”, a scris Teleman, pe pagina sa de Facebook. AGERPRES

Lasă un comentariu