ȘTIRI DIN “TRANȘEELE” PANDEMIEI

Distribuie pe:

IMUNITATEA ÎMPOTRIVA SARS-COV-2 POATE DURA CEL PUȚIN 8 LUNI

Într-un nou studiu, publicat în revista Science, cercetătorii au descoperit că răspunsurile imune care pot combate SARS-CoV-2 persistă mai mult de 8 luni după ce persoanele s-au vindecat de COVID-19.

Echipa de la Institutul La Jolla din California, condusă de prof. Alessandro Sette și prof. Shane Crotty, a analizat 254 de probe de sânge de la 188 de persoane vindecate, 43 de probe fiind prelevate la cel puțin 6 luni de la infectarea cu virusul.

Cercetătorii au identificat anticorpi și celule specifice SARS-CoV-2 în grade diferite, sugerând imunitate la COVID-19 sever, la majoritatea participanților la studiu. Cu toate acestea, au existat variații, iar unii dintre voluntari nu au avut niveluri semnificative de imunitate.

Acesta poate fi motivul pentru care unii oameni pot contracta COVID-19 de mai multe ori.

ȘI MAIMUȚELE TUȘESC CÂTEODATĂ

După tigri, lei, pisici, câini și nurci, a venit rândul gorilelor să se infecteze cu SARS-CoV-2. Un comunicat de presă al Grădinii zoologice din San Diego (California) sugerează că virusul a trecut, probabil, la gorile, de la un îngrijitor asimptomatic.

După ce două gorile au început să tușească săptămâna trecută, testele au confirmat prezența noului coronavirus. “În afară de congestie și tuse, gorilele se simt bine”, a declarat Lisa Peterson, directorul executiv al Parcului Safari Zoo din San Diego: “Toată trupa rămâne în carantină, animalele mănâncă și beau împreună. Sperăm că se vor recupera complet”.

COVID-19 ȘI PROBLEMELE NEUROLOGICE PE TERMEN LUNG

Cercetătorii care studiază efectele bolilor virale din trecut (inclusiv ale gripei din 1918) asupra funcției cognitive indică faptul că boala COVID-19 poate avea efecte de lungă durată asupra creierului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii.

În publicația Alzheimer's & Dementia, dr. Gabriel A. de Erausquin (Centrul de sănătate al Universității din Texas) și colaboratorii săi prezintă perspectiva asupra a ceea ce datele din infecțiile virale din trecut pot însemna pentru persoanele vindecate de COVID-19.

Oamenii de știință sugerează existența unei legături între riscul de a dezvolta anumite tulburări neurologice (cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson și alte probleme de sănătate mintală) și infecția cu virusuri respiratorii, din rândul cărora citează H1N1 (care a provocat pandemia de gripă din 1918) și virusul SARS-CoV, care a provocat epidemia SARS din 2003.

La fel ca noul coronavirus, aceste virusuri respiratorii sunt capabile să infecteze celulele din creier. Cercetătorii sugerează că până și persoanele care au avut o infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 pot prezenta un risc crescut de efecte îndelungate asupra creierului.

STUDIUL PFIZER ARATĂ CĂ VACCINUL ESTE EFICIENT ÎMPOTRIVA UNEI NOI TULPINI

Oamenii de știință au identificat, recent, două noi tulpini de SARS-CoV-2 - dintre care una a fost descoperită în Regatul Unit și cealaltă în Africa de Sud. Un nou studiu arată că vaccinul Pfizer-BioNTech ar fi eficient împotriva variantei din Marea Britanie, dar și a altor 15 mutații pentru care compania a testat anterior.

ÎNTR-UN STUDIU RECENT, O ECHIPĂ DE ALERGOLOGI ELUCIDEAZĂ PROBLEMA REACȚIILOR LA VACCINURILE ANTI - COVID-19

Autorii, conduși de alergologi la Massachusetts General Hospital din Boston, au făcut o analiză detaliată a problemelor legate de reacțiile alergice la vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna.

Ei conchid că reacțiile la vaccinuri sunt rare și chiar și persoanele cu alergii cunoscute la alimente sau medicamente pot primi vaccinul, în condiții de siguranță. Studiul, publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, dă asigurări cu privire la eficacitatea celor două vaccinuri, care au primit - din partea Food and Drug Administration (FDA) - aprobarea pentru utilizare de urgență. Ambele vaccinuri implică o abordare de ultimă oră bazată pe tehnologia ARNm.

Cercetările arată că vaccinurile sunt sigure și eficiente, conferind imunitate de 95% și, respectiv, 94% după două doze, cu doar aproximativ 1,3 reacții alergice la 1 milion de doze administrate.

De la lansarea vaccinului Pfizer-BioNTech în Regatul Unit, au fost raportate două reacții alergice la vaccin. Ele apar, de obicei, ca răspuns la ingredientele inactive ce însoțesc ingredientele active ale vaccinului, explică alergologii, detaliind: ingredientele inactive îndeplinesc o serie de funcții, inclusiv prevenirea contaminării bacteriene, stabilizarea vaccinului în timpul transportului și depozitării și asigurarea unui răspuns imun mai puternic. Ambele vaccinuri - Pfizer-BioNTech și Moderna - utilizează ingredientul inactiv polietilenglicol (PEG) pentru stabilizarea componentelor active. Producătorii de medicamente utilizează PEG în multe produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală.

La momentul publicării, autorii notează că din cele 2 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech administrate în SUA, au existat nu mai mult de 10 raportări privind reacții alergice. Toate au apărut imediat după vaccinare, dar persoanele au primit rapid un tratament care le-a rezolvat complet simptomele.

Autorii mai arată că, deși este posibil ca sistemul imunitar să reacționeze la PEG, reacțiile anafilactice sunt extrem de rare.

“Ca alergologi, încurajăm vaccinarea, asigurând publicul că ambele vaccinuri anti - COVID-19 aprobate de FDA sunt sigure și eficiente”, afirmă dr. Aleena Banerji, din cadrul Departamentului de Imunologie și Alergie a Spitalului din Massachusetts, profesor asociat la Harvard Medical School, și coautor al studiului. (sursa- medicalnewstoday.com)

Lasă un comentariu