BRÂNZA, CARNEA DE MIEL ȘI VINUL PREVIN DECLINUL COGNITIV

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Iowa, citați de descopera.ro, susțin că brânza, carnea de miel și vinul previn declinul cognitiv și bolile asociate acestuia.

“Studiul nostru, în care am analizat rolul dietei în apariția și dezvoltarea demenței, a fost efectuat timp de 10 ani pe 1.787 de adulți care, la final, în 2016, aveau vârste cuprinse între 46 și 77 de ani.

Inițial, fiecare participant a completat un test de inteligență, care i-a evaluat abilitățile de învățare și memorie, la un anumit moment, între anii 2006 și 2010. Au fost efectuate teste ulterioare, din 2012 până în 2013, și, din nou, între 2015 și 2016.

În timpul acestei perioade, participanții la studiu au răspuns și la întrebări despre dieta lor, oferind informații despre aportul zilnic al 49 de tipuri diferite de alimente, inclusiv fructe, legume, pește, carne și lactate, dar și băuturi alcoolice precum vinul, berea și cidrul.

După analizarea datelor, am observat că aportul zilnic de brânză oferă o protecție semnificativ mai mare împotriva declinului cognitiv relaționat cu vârsta, comparativ cu orice alt tip de alimente, deși acest

efect a fost evident doar la persoanele fără antecedente ale bolii Alzheimer în familie.

O astfel de constatare indică faptul că brânza ar putea să nu împiedice demența în cazul celor care au o predispoziție genetică la afecțiune, însă persoanele care nu prezintă acest risc pot beneficia substanțial din consumul zilnic al brânzeturilor. Deși nu cunoaștem cauza exactă, credem că acest efect are de-a face cu vitamina B12, calciul și anumite lactopeptide care se găsesc în brânză. Și bacteriile prietenoase, care sunt prezente în anumite brânzeturi, pot modifica microbiomul intestinal, despre care se știe că are comunicare cu creierul și influențează atât starea de spirit, cât și cogniția.

Totodată, am descoperit că o cantitate moderată de vin roșu, consumată zilnic, reduce riscul declinului cognitiv pe fondul vârstei. Interesant este că acest efect s-a dovedit a fi mai puternic la persoanele cu antecedente în familie ale bolii Alzheimer decât la cele fără. Această calitate neuroprotectoare a vinului roșu poate proveni din compușii antiinflamatori prezenți în această băutură.

Pe de altă parte, și consumul de miel, o dată pe săptămână, reduce riscul de a suferi un declin cognitiv, deși alte tipuri de carne roșie nu asigură o astfel de protecție”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu