ATENȚIE, UN NOU TIP DE ÎNȘELĂCIUNE ONLINE!

Distribuie pe:

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenția în legătură cu un nou tip de înșelătorie, și anume frauda cu facturi. Astfel, în spatele unei solicitări de tranzacții este posibil să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către propriul cont.

“Atenție la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acționați în grabă și verificați orice solicitare de tranzacție, înainte de a efectua o plată a unei facturi. Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu.

De obicei, o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucișată - prin telefon, scrisoare, e-mail. Interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plățile viitoare, însă noul cont este deținut și controlat de acesta.

În acest context, firmele trebuie să se asigure că angajații sunt informați, că recunosc acest tip de fraudă și știu cum să o evite, apoi să sesizeze poliția, chiar dacă nu au devenit victime.

Instruiți-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plățile facturilor. Reanalizați informațiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte și furnizori. Limitați datele despre companie pe care angajații le pot posta pe rețele sociale. Implementați proceduri clare de verificare a legitimității plăților.

Angajații trebuie să verifice orice solicitare pretinsă a fi din partea creditorilor, în special dacă aceștia cer modificarea detaliilor bancare pentru viitoare plăți, și să folosească datele de contact din corespondența anterioară, pentru a verifica, și nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.

Pentru plăți peste o anumită sumă, instituiți o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuați o plată, trimiteți un e-mail de confirmare destinatarului.

Pentru siguranță, includeți denumirea băncii și ultimele 4 cifre ale numărului de cont. Stabiliți puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuați plăți regulate. Fiți precauți cu datele despre locul de muncă pe care le postați pe rețelele sociale”, recomandă specialiștii CERT-RO. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu